zavrela voda

Co a jak opravit v E30? Standardní servisní úkony. A podobně.
Odpovědět
Mizzu

zavrela voda

Příspěvek od Mizzu » 25. 11. 2004 20:35

Nazdar hosi potrebujem poradit dnes som menil vodu v chladici a cestou domov mi zavrela 1x cakal som kym vychladne presiel som 100m a zavrela zase(potom ma museli tahat)...ked bol motor horuci tak som zapol kurenie v aute a isiel z tade studeny vzduch....prosim poradte.........

Venca.

Příspěvek od Venca. » 25. 11. 2004 21:16

Odvzdušnit.

U M20 je na potrubí odvzdušňovací zátka - tudy nechat uniknout vzduchový bubliny.

U M10 mi nikdy k zavzdušnění nedošlo.

U M40 jsem to ještě neměnil.

---

Mizzu

Příspěvek od Mizzu » 25. 11. 2004 21:19

Je to M40 a myslis ze to bude tym ovdusnenim????Tiez si to myslim ale nemoze tam byt este nieco ine???do teraz to fachalo v pohode......dik....

Venca.

Příspěvek od Venca. » 25. 11. 2004 21:33

U M40 to budu dělat asi v neděli...
M40 má vyrovnávací nádržku, asi to zkusím takhle:

Ohřát s otevřeným topením, vypustit.
Nechat vychladnout motor, začít nalívat, zase při otevřeným topení. Až je plná vyrovnávačka, nastartovat, nechat klesnout hladinu, dolít atd, pak už dolejt jen tolik, aby byla vyrovnávačka do poloviny plná. Po vychladnutí doleju, v nádržce musí být hladina v půlce.

Venca.

Příspěvek od Venca. » 25. 11. 2004 21:52

Tak vidím, že u M40 se musí vypouštět voda i zátkou na bloku na pravé straně motoru.

U M10 to údajně není nutný (já to ale dělal, pár kapek vždycky vyteklo).

U M40 jsou odvzdušňovací šrouby.
Jeden na chladiči vedle vyrovnávačky a druhý na tělese termostatu - nahoře hned za vrtulí.

Mizzu

Příspěvek od Mizzu » 25. 11. 2004 22:22

ok dik moc ale asi s tym zajtra skocim do servisu lebo tam nechcem zas nieco dodrbat.....

martinn

Re: zavrela voda

Příspěvek od martinn » 25. 11. 2004 23:54

Mizzu píše:Nazdar hosi potrebujem poradit dnes som menil vodu v chladici a cestou domov mi zavrela 1x cakal som kym vychladne presiel som 100m a zavrela zase(potom ma museli tahat)...ked bol motor horuci tak som zapol kurenie v aute a isiel z tade studeny vzduch....prosim poradte.........
mozno blba otazka, nevaril si na na pristavaku v ba?
E32 730i '92

Luboš

Příspěvek od Luboš » 26. 11. 2004 07:37

Mizzu píše:Je to M40 a myslis ze to bude tym ovdusnenim????Tiez si to myslim ale nemoze tam byt este nieco ine???do teraz to fachalo v pohode......dik....

Povol odvzdušňovací šroub na tělese termostatu a začni nalévat kapalinu do chladiče, až začne kapalina z tohoto šroubu vytékat, tak ho utáhni, nastartuj a zapni topení naplno. Jak začne topit, tak máš vyhráno. Po následném vychladnutí motoru zkontroluj hladinu v chladiči, měla by být zhruba v polovině, na značce, která je na chladiči.

mizuh

Příspěvek od mizuh » 26. 11. 2004 08:34

Luboš píše:
Mizzu píše:Je to M40 a myslis ze to bude tym ovdusnenim????Tiez si to myslim ale nemoze tam byt este nieco ine???do teraz to fachalo v pohode......dik....

Povol odvzdušňovací šroub na tělese termostatu a začni nalévat kapalinu do chladiče, až začne kapalina z tohoto šroubu vytékat, tak ho utáhni, nastartuj a zapni topení naplno. Jak začne topit, tak máš vyhráno. Po následném vychladnutí motoru zkontroluj hladinu v chladiči, měla by být zhruba v polovině, na značce, která je na chladiči.
Pokud se nepletu tak je ještě jeden odvzdušňovací šroub na chladiči vedle hrdla na dolejvání a teprve až poteče voda i z něj je to plný. Měnil jsem to před tejdnem a je to ok. Při dolejvání je potřeba plnit to až k hrdlu po uzavření a nastartování by měla hladina klesnout na tu správnou hodnotu. Jinak šroub na bloku motoru jsem nepovoloval, ale já měnil zároveň termostat takže jsem zbytek vody jsem vypustil termostatem. Co se toho topení týče, asi by mělo být otevřený po celou dobu výměny kapaliny. Taky je dobrý vědět kolik jsi toho vypustil a kolik dolil. Dolejvat by jsi měl teoreticky vždy víc :wink:

Mizzu

Příspěvek od Mizzu » 26. 11. 2004 10:12

martinn píše:
Mizzu píše:Nazdar hosi potrebujem poradit dnes som menil vodu v chladici a cestou domov mi zavrela 1x cakal som kym vychladne presiel som 100m a zavrela zase(potom ma museli tahat)...ked bol motor horuci tak som zapol kurenie v aute a isiel z tade studeny vzduch....prosim poradte.........
hej bolo to na pristavaku v BA...vcera vecer......predpokladam ze si ma videl....

Luboš

Příspěvek od Luboš » 26. 11. 2004 10:57

mizuh píše:
Luboš píše:

Pokud se nepletu tak je ještě jeden odvzdušňovací šroub na chladiči vedle hrdla na dolejvání a teprve až poteče voda i z něj je to plný. Měnil jsem to před tejdnem a je to ok. Při dolejvání je potřeba plnit to až k hrdlu po uzavření a nastartování by měla hladina klesnout na tu správnou hodnotu. Jinak šroub na bloku motoru jsem nepovoloval, ale já měnil zároveň termostat takže jsem zbytek vody jsem vypustil termostatem. Co se toho topení týče, asi by mělo být otevřený po celou dobu výměny kapaliny. Taky je dobrý vědět kolik jsi toho vypustil a kolik dolil. Dolejvat by jsi měl teoreticky vždy víc :wink:

Přesně tak.

martinn

Příspěvek od martinn » 26. 11. 2004 13:00

Mizzu píše:
martinn píše:
hej bolo to na pristavaku v BA...vcera vecer......predpokladam ze si ma videl....
hej, bola tam taka fajnova "vyvaracia" zapcha, ale moj sedmickovy zigulik, co teraz pouzivam namiesto pokazenej e32 to ani nejako nezaznamenal :-)
E32 730i '92

Mizzu

Příspěvek od Mizzu » 26. 11. 2004 14:53

nazdar hosi nevala sa nahodou niekomu doma zbytocny ovzdusnovaci srob co je na chladici(M40)????a sahara na M40???

Odpovědět