Měření propustnosti skel

Pokec E30 pozitivních lidí - aneb to, co se jinam nevejde.
Albert

Měření propustnosti skel

Příspěvek od Albert » 28. 12. 2011 20:57

Tak prý už se tahle buzerace rozšířila do vícero krajů v ČR, ví někdo o nějaký kličce jak se z toho případně vykecat? :evil:

http://www.tinter.cz/autofolie/clanek/t ... tofolie-5/
e28 525i, e83 X3

EX : e28 528i, e34 535i, e34 530i, e34 525tds, e46 318ci, e39 523i

kouBaMW
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kouBaMW » 28. 12. 2011 21:03

u nas na nejake procenta nehrajou, kdyz te prislusnik nevidi pres sklo jasne a zretelne, vyfasujes pokuticku :)

thinksonix

Příspěvek od thinksonix » 28. 12. 2011 21:46

jak říká kouBaMW. u nás se na nějaká procenta nehraje. podstatná je viditelnost. z toho dokonce ty zákony vychází, když není řidič zřetejně a jasně vidět :arrow: dotace státu. Nějaké vykecávání moc nepomůže. Já osobně instaluji na skla aut fólie a sám sobě instaluji výhradně jeden z tmavších odstínů. V případě, že mě chytnou a mají problém s fóliema, automaticky se oháním s tím, že fólie instaluji a vím, co si mohu dovolit. často jsem to uhrával na fakt, že je zhoršené počasí a proto není do vozu vidět tak, jako když je hezky a svítí slunko. Dále pokračuju větou, že fólie jsou atestované a nijak neškodí mě ani ostatním řidičům a že jsou instalované ve slunečném počasí, kdy bylo do vozu krásně vidět. v případě, že je venku slunce, vymlouvám se na fakt, že folie jsou samozatmavovací a vzhledem k tomu, že je slunečné počasí tak jsou zatmavené.

Lidem, kterým tmavé fólie instaluji na přední okna však do kartičky o shodě nepíšu, že vepředu jsou instalované folie mnou a políčko pro tyto skla jednoduše proškrtnu. samozřejmě na to předem upozorním a srozumím zákazníka s faktem, že může mít problém an STK a při případné kontrole.

faktem také zůstává, že při případné kontrole na to policie většinou jenom upozorní a nějak extra to neřeší (ano také hodně záleží na strážníkovi a jeho náladě).

PS. pokud tě zastaví policie a máš hodně tmavý okna, je lepší obě přední stáhnout a je klid. často je to ani nenapadne kontrolovat, pokud jsou stažená.pokud máš černé auto, černá skla, tak to je jaksi nepřehlédnutelné když před nimi zastaví černá "krabice" :D

Albert

Příspěvek od Albert » 29. 12. 2011 08:45

thinksonix píše: PS. pokud tě zastaví policie a máš hodně tmavý okna, je lepší obě přední stáhnout a je klid. často je to ani nenapadne kontrolovat, pokud jsou stažená.pokud máš černé auto, černá skla, tak to je jaksi nepřehlédnutelné když před nimi zastaví černá "krabice" :D
O to mi právě jde :) Mám tmavý auto a na všech sklech tmavé folie, no a v zimě se mi moc jezdit se staženýma oknama nechce :D

Auto má platnou stk, v zápisu z kontroly je, že auto vyhovuje, atest k foliím byl předložen. Primárně by tuhle věc měly řešit stanice stk a ne nějakej jouda s plácačkou kdekoliv se mu zamane, ne?

Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenost s tím, řešit to až ve správním řízení..

Každopádně se mi líbí co píše Thinksonix, se samozatmavovacíma foliema a se zhoršeným počasím, nebo policajtovi opravdu stačí do protokolu napsat že "řidič nebyl jasně a zřetelně vidět" a to má nějakou právní váhu? :roll:
e28 525i, e83 X3

DVORIS

Příspěvek od DVORIS » 29. 12. 2011 12:07

Albert píše:
thinksonix píše: PS. pokud tě zastaví policie a máš hodně tmavý okna, je lepší obě přední stáhnout a je klid. často je to ani nenapadne kontrolovat, pokud jsou stažená.pokud máš černé auto, černá skla, tak to je jaksi nepřehlédnutelné když před nimi zastaví černá "krabice" :D
O to mi právě jde :) Mám tmavý auto a na všech sklech tmavé folie, no a v zimě se mi moc jezdit se staženýma oknama nechce :D

Auto má platnou stk, v zápisu z kontroly je, že auto vyhovuje, atest k foliím byl předložen. Primárně by tuhle věc měly řešit stanice stk a ne nějakej jouda s plácačkou kdekoliv se mu zamane, ne?

Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenost s tím, řešit to až ve správním řízení..

Každopádně se mi líbí co píše Thinksonix, se samozatmavovacíma foliema a se zhoršeným počasím, nebo policajtovi opravdu stačí do protokolu napsat že "řidič nebyl jasně a zřetelně vidět" a to má nějakou právní váhu? :roll:
Od nového roku by tě mohli poslat na STK a ne na každé stk ze sebe nechají dělat pitomce :wink:
Obrázek

thinksonix

Příspěvek od thinksonix » 29. 12. 2011 12:52

tam kde ze sebe nedělají pitomce, tam si rovnou řeknou o bakšiš způsobem že bude opakovat větu "ale ono to opravdu nevyhovuje, měl byste s tím něco udělat" tak dlouho, dokud majitel vozidla nepohopí, že má vypláznout pár stovek aby prošel :lol:

Albert:
ono stačí stáhnout okna když vztyčí pracku s plackou.. pak funguje krásně rozhovor typu: "dobrý den pane řidiči, předložte potřebné doklady k řízení motorového vozidla. A proč máte v takové zimě stažená přední okna? -no víte nějak tu mám přetopeno tak jsem ptřeboval vyvětrat, a když jsem chtěl okna zavřít, tak se něco stalo s elektronikou a právě jedu do servisu aby se mi na to podívali".
Ale chápu, že v zimě nechceš větrat. To by se mi také nechtělo. Ale na druhou stranu v takové zimě jako je ta letošní? To je srovnatelná zima jako s letním sychravým počasím. tedy nic hrozného a těch pár vteřin větrání bych snesl..

ale bacha ty folie, který se zatmavujou samy, tak nejsou v čr homologaný, ale na tom je to celý postavený, protože ty na sklech máš atesty a policajt neví, jestli to jsou zrovna ty zatmavovací folie.

možná by šlo použít i pravidlo "hlupáka". Jednoduše když tě zastaví a zapomeneš stáhnout okna a zrovna to bude nějakej pruďas, dělat ze sebe hlupáka že ta firma u který jsis to nechal dělat ti řekla, že to tak může být a proto ti i vystavili atest a že se v těhlech věcech nevyznáš že jsi to nechal na té firmě. Otázkou je, do jaké míry to bude akceptovat. Pokud si ale vyžádá kartičku o shodě, kde máš napsaný procenta propustnosti a typ folie na každém okně,tak to už se prostě neokecá.

o lepším způsobu vykecání ani nevím. ale z praxe mám ověřené, že "samozatmavovací vykecávání" pomůže, ale častěji spíš koukají, jestli jsou atestované nebo nikoli.

Dan td
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dan td » 29. 12. 2011 13:31

thinksonix píše:ale častěji spíš koukají, jestli jsou atestované nebo nikoli.
Já mám zkušenost jak z STK, tak od PČR, že musí být atest nalepený na okně. Nějaká kartička nikdy nikoho nezajímala, na STK mi dokonce řekl, že "takových si natiskne, kolik chce".
http://www.e39.cz

Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...

DVORIS

Příspěvek od DVORIS » 29. 12. 2011 15:01

Se stažením oken dopadl známej :lol: Jak na stk tak při silniční kontrole :lol: "tak pane řidiči a co ty přední okna?Šup s nima nahoru" :lol: A už to bylo,flastr jak kráva a z stk vyletěl jak papírovej čert :lol: :wink: A mohl klečet,brečet,uplácet jak chtěl,jen jakoby olej do ohně přiléval.Tohle co tu řešíte je klasická česká nátura,vymýšlet jak obejít zákon-vyhlášku.Vím že na silnicích jezdí mraky aut co by vůbec neměly z hlediska technikcého stavu co dělat a zatmavený okna jsou proti tomu prd,ale hold proti tomu asi nic nezmůžem.Já dostal flastra za pitomý nápis na čelním skle který z kabiny nebyl viditelný z jakéhokoliv úhlu a taky jsem nic neuhádal.
Obrázek

thinksonix

Příspěvek od thinksonix » 29. 12. 2011 16:31

Dan td píše:
thinksonix píše:ale častěji spíš koukají, jestli jsou atestované nebo nikoli.
Já mám zkušenost jak z STK, tak od PČR, že musí být atest nalepený na okně. Nějaká kartička nikdy nikoho nezajímala, na STK mi dokonce řekl, že "takových si natiskne, kolik chce".
ano atest MUSÍ být nalepen na okně pod folií. a k instalovaným foliím také MUSÍ být vystavena kartička o shodě, kde figuruje osoba, která folie instalovala, která je držitelem platného certifikátu, a která je vyškolená k montíži protislunečních folií.

ono je ani nemusí zajímat kartička, protože ta je jim k ničemu. oni spoléhají na zákon, kdy není osoba jasně vidět ve voze, pak vůz neodpovídá technickému stavu způsobilému k provozu na pozemních kuminakcích české republiky.

totiž kartičku o shodě ti může vystavit jenom osoba, která má cetifikaci k instalaci okenních folií (tak jako mám já). atest je pod folií, která když se strhne tak je to nejen vidět, ale také je folie znehodnocená. atest na okno se lepí dřív, než folie. při stržení nainstalované folie se ztratí adheze (lep) a to je nevratná změna. tzn folie se podaří přilepit zpět, ale při stažení okna nebo jinou manipulací se folie odloupne a ztratí vlastnosti, které garantuje výrobce. po instalaci se vystavuje kartička, kde odpovídá instalatér svým certifikátem za instalované fólie + doplňuje kolonku typu, propustostni tepla a zatmavení + zaškrtává políčko jestli se jedná o bezpečnostní, kombinované nebo protislneční folie.

v případě, že někdo vytiskne kopii tohoto atestu se dopouští porušení autorských práv nebo padělání patentu nebo bůh ví jak se tomu nadává.

jak jsem psal již výše je to o lidech a nejlépe je lepší tento "incident" zarazit hned z počátku. tzn při běžné silniční kontrole se s nima domluvit, že s tím umíš jezdit a zvykl jsis na to a jestli by to nešlo vyřešit jinak.. než posláním na STK a další zbytečné komplikace. osobně jsem se nesetkal s tím, že by to nějak extra hrotili. z pravidla na STK s tím otravujou víc než pčr při běžné kontrole.

dvoris:
čelní sklo je průser i když tam máš transparentní folii.. protože když za to lidí zaplatí a chtějí to tak mít. Tak jako se do e30 zastavuje M50 čím dál víc a každej nad tím minimálně polemizoval jak tento motor dostat do TP, tak i folie se snaží nějak okecat a zahrát do kouta. Já si na své auta budu dávat stále černé fólie a silniční kontroly mě nezastaví. mám rád soukromí a černá skla :lol: mimo to když se podívám na bazos jaké vraky jezdí na českých silnicích, tak nechápu jak můžou řešit takovou "blbost" jako jsou folie. ve spustě států EU ale i mimo EU jsou folie povolené na všech oknech bez omezení tónu (zatmavení). v DE se dají na auto zapsat téměř libovolná kola, libovolný motor a řada doplňků včetně folií. Nám to zákony nedovolují, proto si lidé zcela přirozeně vymýšlí jak tyto zákony obejít.

albert:
do toho protokolu napíšou něco ve smyslu: Zatemění předních bočních skel nevyhovuje zákonu dle vyhlášky č.341/2002 Sb. paragrafu 36. A do poznámky uvedou okolnosti - že propustnost je zjevně nižší, než hranice propustnosti 70% a to v takové míře, kdy výhled bočním oknem zabraňoval výhledu z vozidla..

Albert

Příspěvek od Albert » 29. 12. 2011 17:29

O to mi právě jde, mám rád soukromí v autě a dokud budou v ČR jezdit po silnicích vraky který držej pohromadě jen díky náhodě a nikdo si jich nevšimne, tak já nehodlám být buzerovanej jen za černý skla u auta, který je jinak naprosto ok.. a jestli to je nějaká česká nátura obcházení vyhlášek a zákonů nebo není, to je mi fuk :D

Každopádně tedy asi při případný kontrole nejdřív stáhnu okna, když to budou řešit, tak slušný chování i jednání a když to nezabere, tak do správního.. a s tím posláním na stk je to tak, že pokud se nepletu tak musí být do vzdálenosti 4km od místa kde tě kontrolujou..?

Každopádně pokud oni při kontrole konstatujou že kvůli foliím není auto způsobilý provozu, tak mají právo mi zakázat v další jízdě? Ví někdo?
e28 525i, e83 X3

Fusion
Sponzor Prodejce $$

Příspěvek od Fusion » 29. 12. 2011 18:38

"Řidič není vidět" není žádnej zákonnej způsob měřění, stejně jako můžou pneumatiky vypadat sjetě nebo auto se zdát být hlasitý.

Kdo by šel ke správnímu a protistrana neměla přesně změřenou míru propustnosti, jasně musí odejít bez pokuty.
Dál bych se zajímal jak zákon řeší kalibraci a schválení těch přístrojů.

Není to obcházení ale pokud mají být pravidla, pak přesně daný. Někde sem teď četl o právníkovi, kterej tohle řeší s rychlostí, protože policie používá pro měření vzdálenosti pravítko. To je výsměch.
Obrázek
Sleeper status advocate

ALA E30
člen E30.cz

Příspěvek od ALA E30 » 29. 12. 2011 19:45

thinksonix: Co je napsáno na štítku co je pod fólií na skle?(mám nevyplněné) :oops:
90´- E30sedan-316i(M42) /// 88´- E30cabrio-318i(M40) /// 91´- E30touring-324td(M21) /// 99´ - E46sedan - 318i(M43) /// 03´- E46sedan-330d(M57N)

Apple324D
Sponzor e30.cz

Příspěvek od Apple324D » 29. 12. 2011 20:44

kamarád policisty při kontrolách a řečech ohledně třeba vzorku pneu, dostává větou, " dobře, změřte mi to kalibrovaným měřidlem a ukažte mi doklad o platné kalibraci" a jede dál :wink:
E30...a sny se plní

koroze na voze? opravíme, nalakujeme
renovace-karoserii-veteranu-a-youngtimeru-t94960.html

thinksonix

Příspěvek od thinksonix » 29. 12. 2011 21:17

ala e30:

záleží na držiteli homologace (výrobce folii), ale ve směs tam je uvedené, pro jaký typ folie tento atest je validní, dále je tam vyznačen výrobce folie, eventuelně propustnost (v procentech, ale není nutnotí, protože od toho je právě ta kartička). pak tam je vznačený atest 8SD a nějaké kodové označení. tento atest se z pravidla lepí před instalací folie. v opačném případě postrádá smysl, protože jak už tu bylo psáno, může si každý vytisknout zfalšovanou kopii a nalepit na již instalovanou folii, což postrádá smysl atestu. Vyfotil bych ti atest bruxsafolu sunteku a llumaru, ale momentálně jsem na chatě.

apple324D:

to je hezké, ale co řekne zá pár dní na větu "dle zákona XX máme právo vás poslat na technickou kontrolu, takže tady si beru váš technický průkaz a po provedení technické prohlídky se dostavte s protokolem na stanici"

fusion:

kalibraci přístrojů určuje výrobce tolerancí, což policii čr dokládají certifikátem a písemným vyjádřením o kalibraci přístroje. následně se tato tolerance vyznačí na zadní stranu tohoto přístroje.

PS: na měření propustnosti se používá tento přístroj http://site.tintmeterwarehouse.com/imag ... tmeter.jpg
který má tuším globální certifikaci pro případnou policejní kontrolu. stejně ale veškeré měřící přístroje procházejí ještě jenou cejchováním a následné vyznačení přesnosti a tolrance spolu s evidenčním číslem,..

Míšánek

Příspěvek od Míšánek » 29. 12. 2011 23:16

thinksonix píše: apple324D:

to je hezké, ale co řekne zá pár dní na větu "dle zákona XX máme právo vás poslat na technickou kontrolu, takže tady si beru váš technický průkaz a po provedení technické prohlídky se dostavte s protokolem na stanici"
Počkej počkej, to tě snad nemůžou poslat na nějakou stk a vzít ti přitom techničák (v tom případě se tam jaksi nebudeš mít jak dostat) jenom na základě nějaké jejich doměnky, ne?
No smoke, no fun...
Obrázek

thinksonix

Příspěvek od thinksonix » 29. 12. 2011 23:24

sorry myslel jsem to obrazně zapoměl jsem tam ukončovací uvozovku. samo že by to byla blbost aby ti odebrali TP a poslali tě ať si zajedeš STK :lol:

Míšánek

Příspěvek od Míšánek » 29. 12. 2011 23:28

uff, už se lekl...

:lol:
No smoke, no fun...
Obrázek

Fusion
Sponzor Prodejce $$

Příspěvek od Fusion » 30. 12. 2011 00:03

A to braní řidičů policejní hlídkou na STK bude fungovat (už mělo?)?
Z toho mám bobky jestli to má fungovat jak strašili.
Obrázek
Sleeper status advocate

thinksonix

Příspěvek od thinksonix » 30. 12. 2011 00:29

Fusion:

co jsem četl na netu tak tato vyhláška by měla vyjít v platnost v únoru roku 2012. no máme se na co těšit :cry:

vycházím z tohoto článku http://auto.idnes.cz/na-povinne-stk-ma- ... jetiny_fdv

adam320

Příspěvek od adam320 » 30. 12. 2011 01:13

nechci vam do toho srat ale pokud vim tak na stk se jezdi s velkym tp, bez nej nevim co byste tam delalli a ten vam nejspis nevemou protoze ho mate doma v supliku z toho jasne vychazi ze je to uplne zbytecna debata
smyk prekvapi pouze toho kdo v nem neni

Odpovědět