adam320 píše:Na tom lístku je předvolání na stanici jejíž hlídka ti tu pokutu vypsala....když se nodostavíš neni za to možnej postih, například: moje verze je že přes noc strašně chcalo a bylo to uplně rozmočený, nevěděl jsem kam stim a nebo řikam rovnou že jsem se na to vysral. Prostě ty se nedostavíš a tak to předaj z tý stanice k přestupkovýmu oddělení a to tě zkontaktuje obálkou s modrym proužkem,čímž máš první výhodu: nejednáš o přestupku s tim idiotem co ti jí dal

což je větší šance na úspěch, druhá výhoda je že parkování se nedokumentuje fotkou ani se to neměří( mi bylo řečeno na stanici) no a tak jim to vysvětlíš razantně s kecama stylu žijete z mejch daní tak mě neprudtě a nebo uvidiš že zaberou city a zahraješ chudýho studenta. Tyhle dvě verze aplikuju celkem často já a výsledek je vždy pokuta 100kč a nebo při konfliktu s první verzí můj odchod a nepodepsání ničeho....nikdy mi už nic nepřišlo
Na tom přestuopkovym většinou sedí někdo koho to taky moc nebere řešit hovadiny, spíš si smlsnou na vysoký rychlosti v obci

nebotakňág
Pak asi můžeš říct že měl auto pujčený člen rodiny a proti němu nemusíš vypovědět nic, to jsem nikdy nezkusil
Předně na žádnou výzvu k podání vysvětlení NEREAGOVAT. Ale pokud něco přijde poštou, rozhodně to převzít, protože nevíš, co kdo vymyslí. Jediná šance, co legálně můžou, je 1) buď tě předvést (už to vidím, jak někoho berou do klepet kvůli špatnému parkování) nebo 2) rozhodnout ve správním řízení i bez tebe, pokud se domnívají, že mají dostatek důkazů. Po uplynutí 1 roku od spáchání přestupku nelze již přestupek projednat, tak zní zákon. Takže si ukládám všechny výzvy k podání vysvětlení (chodí s modrým pruhem), někdy jedna, někdy dvě. Pak už se vždycky překulí rok a je pokoj.
Teprve když nastane varianta 2), je třeba akce. To se mi stalo zatím jen jednou - na počátku roku. Byl jsem v Liberci, a když jsem chtěl odjet, auto mělo botu. Zavolal jsem městskou, co ji tam dala, nechal sundat, zaplatil 300 za sundání. Pokutu za špatné parkování jsem ovšem zaplatit odmítl a do protokolu uvedl, že trvám na projednání přestupku ve správním řízení a nyní se k němu nebudu jakkoli vyjadřovat. Pozor na pusu, někdy se poldové, když nemají důkazy, žoviálním způsobem snaží z člověka vylákat nějaké přiznání, pak je to horší (typu to jste to sem nepostavil moc dobře, že, haha, no nic, my nebudeme zbytečně přísní... nebo jeli jsme nějak rychleji, asi tak 80, že? to pokud nemají záznam z radaru) - nic, držet ústa. V tomhle případě v Liberci jsem tedy odjel a čekal, kdy mi přijde předvolání ke správnímu řízení. Nepřišlo - místo něj přišlo rovnou rozhodnutí o projednání přestupku v mé nepřítomnosti a udělení pokuty. Ve stanovené lhůtě jsem proti tomu podal odpor. Pak už mě museli ke správnímu řízení vyzvat. Oni to dělají takhle, protože vědí, že v takovýchhle případech jsou v těžké důkazní nouzi a doufají, že člověk radši zaplatí pokutu a nebude nikam chodit. Tak jsem se tedy dostavil a do protokolu řekl v podstatě to, že řídila a parkovala osoba mně blízká, kterou odmítám sdělit, ovšem i s čísly paragrafů. Taky jsem uvedl, že mám svědka, že v dobu špatného zaparkování jsem byl úplně jinde, a tenhle svědek že je ochoten to dosvědčit jak u nich, tak případně u soudu. To mi poradil právník, aby se lekli, protože jinak by se opět mohli spoléhat na to, že to k soudu nedám, protože to stojí větší peníze než pokuta. Po celou dobu jsem se opět na radu právníka choval velmi slušně, zdvořile a jen jsem stále opakoval své stanovisko. Paní to zapsala do protokolu, a za 3 týdny mi přišlo vyrozumění, že řízení proti mě zastavují. Teď ještě čekám, až nabude právní moci, a vydoluju z nich ty 3 stovky za sundání botičky, protože tímto se mých 300 korun stalo plněním bez právního titulu ruku v ruce s bezdůvodným obohacením toho, od koho mám na to sundání botky stvrzenku (jakási technická firma).
Samozřejmě se můžeme bavit, kolik mě stál navíc benzín a čas atd., ale jsem toho názoru, že člověk by se v takovým případě neměl nechat jen tak dát. Vtip je v tom, že se nikomu běžně do správního řízení nechce, takže oni rozhodují protiprávně (tj. tady bez důkazů, že auto jsem tam zaparkoval já) a boužel jim to asi většinou vyjde. Ale pokud se nedáš, nemají šanci.
Nebo jim pošli nějakej takovej dopis
Jméno, Příjmení V …. dne ….
Ulice xx
PSČ Město
Městská policie Město
Útvar řešení přestupků ÚCÚ MP
Ulice xx
PSČ Město
Věc: Vyjádření k Vašemu č.j. MP ÚCÚ ÚŘP – xxxxxxx
Na základě Vaší výzvy k podání vysvětlení ze dne ……… č.j. MP ÚCÚ ÚŘP – xxxxx Vám sděluji své
písemné stanovisko
Uvedené vozidlo SPZ xxxxxx typ: Značka auta vlastním a prohlašuji, že jsem s tímto vozidlem ve Vámi uvedeném termínu xxxxxxx nejel a tudíž nejsem osobou, která by se dopustila přestupku ve smyslu § 22 odst. 1 písm.d) zákona č. 200/1990 Sb.
K osobě řídící toto vozidlo uvádím, že je mi známa, ale s odkazem na § 12 odst. 3 zákona č.283/1991 Sb.o Policii České republiky a analogicky na zákon č.553/1991 Sb. a § 35 odst. 3, zákona O správním řízení č. 71/1967 Sb. využívám svého práva a odmítám k této osobě vypovídat, protože tato osoba je ve vztahu ke mě osobou blízkou, tak jak uvádí Občanský zákoník § 116 zákon č. 40/1964 Sb., bych její újmu pocítil jako sobě vlastní.
Prohlašuji, že všechny údaje výše uvedené jsou pravdivé.
A nazdar bazar