vrtule
vrtule
Tak jsem se koukal jakou že to vlastně mam vrtuli chlazení. Má bejt 11 listů - motor m40. Já mam listů 8!! Je to vůbec možný? V ETK jsem našel jen 9 a u nějakejch starejch 5. (nekoukal jsem uplně na všechno).
Má vrtule znatelný vliv na chlazení?
Má vrtule znatelný vliv na chlazení?
Koukal jsem se do ETK a m40 88 maj 11 listů. Tak nevim...Venca. píše:8 listů mám na M10, průměr vrtule 400 mm.
9 jich je na M20, průměr 420 mm.
Teď nemám možnost se podívat, ale řekl bych, že na 318i M40 1988 jich je taky 8.
Myslíš, že ta vrtule může mít podstatnej vliv na chlazení?
Mam na mysli 8 nebo 11 listů...
ano jde ale i tak čím více listů je tím méně efektivní je vrtule.
laicky se to dá vysvětlit tak, že list způsobuje nějakou turbulenci a tu schytává (nabírá) list co jde za ním. Proto čím víc je listů tím kratší je vzdálenost a tim menší čas je pro uklidnění se turbulence. Takže má největší účinnost jednolistá vrtule protože list nabírající vzduch není ovlivněn již způsobenou turbulencí. . . . snad se to dá pochopit . . . když se rozepíšu, ztratim nit a melu blbosti
laicky se to dá vysvětlit tak, že list způsobuje nějakou turbulenci a tu schytává (nabírá) list co jde za ním. Proto čím víc je listů tím kratší je vzdálenost a tim menší čas je pro uklidnění se turbulence. Takže má největší účinnost jednolistá vrtule protože list nabírající vzduch není ovlivněn již způsobenou turbulencí. . . . snad se to dá pochopit . . . když se rozepíšu, ztratim nit a melu blbosti

The Sky is not my limit, it is my playground
Nissan Skyline HCR32 R.I.P.
Mazda RX7 FC3S S5TII
BMW 318IS (u klempíry)
Nissan Skyline HCR32 R.I.P.
Mazda RX7 FC3S S5TII
BMW 318IS (u klempíry)
Tak jsem se podíval, je to 318i M40 a 1988 a má jich 8, průměr 400 mm.Bobo píše:Koukal jsem se do ETK a m40 88 maj 11 listů. Tak nevim...Venca. píše:8 listů mám na M10, průměr vrtule 400 mm.
9 jich je na M20, průměr 420 mm.
Teď nemám možnost se podívat, ale řekl bych, že na 318i M40 1988 jich je taky 8.
Jestli je origo nebo ne, nelze říci.
Dle mýho názoru bych v tom tragédii neviděl.
Venca: Ale ne, tragédii ne, ale pořád se mi auto, když stojim na volnoběh, nebo jedu třeba do kopce trošku hřeje - ručka je tak milimetr za půlkou. Teď jsem znova pročišťoval chladič horkym octem, vyplavalo docela dost "sraček", je to snad trochu lepší, ale neměla by se ručka pořád držet kousíček před polovinou?
Mam měněnou vodní pumpu (Artex), termostat, překontroloval jsem těsnost chladícího systému...
Díky
Mam měněnou vodní pumpu (Artex), termostat, překontroloval jsem těsnost chladícího systému...

Díky
- [CZ]Airwolf[OC]
vybodni se na to, milimetr je nic...to uz je v ramci nepresnosti mereniBobo píše:Venca: Ale ne, tragédii ne, ale pořád se mi auto, když stojim na volnoběh, nebo jedu třeba do kopce trošku hřeje - ručka je tak milimetr za půlkou. Teď jsem znova pročišťoval chladič horkym octem, vyplavalo docela dost "sraček", je to snad trochu lepší, ale neměla by se ručka pořád držet kousíček před polovinou?
Mam měněnou vodní pumpu (Artex), termostat, překontroloval jsem těsnost chladícího systému...![]()
Díky
Ex E30 318iS
Budoucí E36 - s pomoci DCho splneno
Budoucí E36 - s pomoci DCho splneno

Bobo, byl jsi zákeřně zmatenBobo píše: Koukal jsem se do ETK a m40 88 maj 11 listů. Tak nevim...

Viník = ETK

---
Ta vrtule má mít samozřejmě 8 listů, viz:
PN 11 52 1719 267
No. Description Supplement Qty From Up To Part Number Price Notes
01 FAN 8 BLADE D=400MM 1 11521719267
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=35
Mě to kdysi u Š-120 dělaly prožraný lopatky v čerpadle.Bobo píše:Venca: Sice mě to zobrazí rovnou 11, ale budu ti věřit.
Ještě jedna otázka, jestli můžu - Je možný, aby nedostatečný chlazení za vyšší rychlosti způsobovalo něco jinýho kromě zarostlýho chladiče? (pokud budem brát, že je systém těsný, není popraskané těsnění pod hlavou apod...)
To jsi ale měnil.
Jestli rafička přeleze jen o cca 1-2 mm přes půlku, nechal bych to plavat.