Trošku píchnu do vosího hnízda.
Myslím, že co se výkonostních parametrů týče, dá se dvoulitr M20 shrnout větou klasika - jede jako 1.8 a žere jako 2.5i.
Dvoulitr (ten katovej) má, řekl bych, docela nízkou hodnotu kompresního poměru, díky tomu má krouťák, na dvoulitr jen, 164 Nm, hodnota výkonu je možná dostačující 95 kW, ale krouťák je, si myslím, důležitější.
Eta má 90 kW výkon (důležitý je, že je to při nižších otáčkách), ale docela brutální krouťák 230 Nm. S Etou roztrháš asfalt jako prd.
Ten dvoulitr, díky menší komresi má dobrej předpoklad, že vydrží větší porci km, ale ne oproti Etě. Etiček je spousta s údajem na počitadle km přes 300 000 a motor je většinou v pohodě.
Měl jsem dobrou možnost srovnání 2.0 vs Eta - jednoznačně bych šel do Ety. Minimálně kvůli spotřebě. Chlastá vždy cca o dva litry / 100km méně.
Neočekávej od dvoulitru nějakej "bezpečnej" výkon. kolikrát se mi stalo, že mu "došel" dech při předjíždění - došlo mi, že to nejní žádný dělo. To 325i je bomba, má skoro vždy dostatek síly (krouťáku) k razantnímu - bezpečnému předjetí. A určitě ne nepodstatný je to, že se za ní platí stejný pov. ruč a spotřeba je určitě nižší, jak u 2.0.
Prostě dvoulitr nebrat
Moje doporučení : 2.5i, 2.3i, 2.5e (eta), 1.8iS (16v), ....pytel hoven,..., nic,...., trabant,.... a pak ten zbytek
No a teď, aby se tady nějakej čas newokazoval.
P.S.: Nejni to zas tak hrozný, jak jsem to vylíčil (ten 2.0), za tím iS v mém pořadníku následuje 2.0, trabanta nebrat. :all coholic: