velmi v skratke: kazda ropna spolocnost ktora prevadzkuje aj benzinky nakupuje benzin z rafinerie a ten niekde uskladnuje. Technologiu skladovania rozoberat nebudem, je v podstate vsade na svete zhodna. Ako mozno vas niekedy napadlo, ziadna rafinerka nevyraba V-Power, Blue Octans, Diesel extra a pod. Vzdy sa vyrobi iba surovy produkt, ktory v ziadnom pripade nema vyssie parametre ako stanovuje norma, vzdy su kontrolovane parametre len na minimalnej pozadovanej urovni podla konktretnej priemyselnej normy. Teda, ked rafinerka V-Power nevyraba, kde asi vznika? Zjednodusene povedane, do suroveho Nat95 sa prileje pozadovane mnozstvo aditiva, v nasom pripade sracka menom FrictionModifier alebo ak chcete V-Power. Neraz sa to miesa priamo v cisterne pri stacani zo zasobovacich tankov do cisterny. Boli dokonca pripady, ked sa na pumpu doviezla Nat95, nalial sa do nadrze na benzinke a potom sa z bandasiek priliala prisada. Radovo su to stotiny litra na 1000l cisteho Nat95. To iste vsetky dieselove paliva ala Superdiesel, Diesel extra atd. 100 oktanove benziny sa rafinuju priamo ako 100 oktanovy produkt. Priamou rafinaciou vznika iba 91, 95, 99 a 100, niekde este aj 98. Vsetky ine oktany ako napr. Nat 93, Nat 96 sa iba miesaju podla potreby a urceneho pomeru.
A teraz k povodu zakladneho produktu: odkial asi moze nakupovat cely vychodny blok ropu? Ha? Spravne, z Ruska. Jedina vynimka su vysokooktanove benziny, ktore nase rafinerky nemaju v programe, tie sa vozia zo zapadnych rafinerok.
Pre tych, ktori chcu prejst zo Shellu inam, jedna infoska zo zakulisia: vsetko! je z jednej rafinerky, ma to iba ine obchodne nazvy. takze u Aralu si kupite to iste, iba v bledomodrom, u RobinOilu zasa zle odstaty surovy produkt s vyprsanymi zvetravacimy procesmi atd atd.
Nejake dotazy?
A mimochodom, tankujem Shell Nat95, ale iba preto, lebo to mam cestou ku domu a zhodou okolnosti vdaka cenovej vojne s pumpou oproti ma tato shellka velice prijemne ceny PHM. Inak, ak som donuteny brat inde, nerobim ziadne rozdiely medzi spolocnostami, vid moje slova vyssie, akurat si vyberam nove cerpacky, ktore nemaju este prilis usadene aditiva v nadrziach a potrubi. Lebo take usadene aditivim, tak s tym by sa dali lepit topanky