vodík
-
Vune benzinu
vodík
skouknul jsem dokument o nahrade benzinu vodikem.celou dobu jsem byl v klidu,ale jak jsem uvidel zaber na vyfuk a kolik z nej behem reakce vytejka vody tak uz se tesim na zimu kde budou tyhle auta v provozu.
Re: vodík
jednoduse, bude jeste sekundarni nadrz na vodu... pak prijedes domu a zalejes s tim kytky...Vůně benzínu píše:skouknul jsem dokument o nahrade benzinu vodikem.celou dobu jsem byl v klidu,ale jak jsem uvidel zaber na vyfuk a kolik z nej behem reakce vytejka vody tak uz se tesim na zimu kde budou tyhle auta v provozu.
uklízím garáž...
-
Venca.
Vodík - zajímavá myšlenka.
Jen mi napadá (nejsem teda chemik), že ten vodík se musí vyrobit nejspíš z vody a nejspíš elektrolýzou.
Tu elektriku bych rovnou hnal do baterek/článků.
A tak si říkám, jestli není lepší rovnou zabývat se palivovými články (možná zrovna vodíkovými)
a agregát ve vozidle dělat rovnou jako elektropohon.
Jen mi napadá (nejsem teda chemik), že ten vodík se musí vyrobit nejspíš z vody a nejspíš elektrolýzou.
A tak si říkám, jestli není lepší rovnou zabývat se palivovými články (možná zrovna vodíkovými)
včera byl o tomhle problému na ČT2 pořad :řeší se vodík a palivové články. Ropní giganti investují do solárních článků aby se pokryla spotřeba el. energie pro výrobu vodíku.Venca. píše:Vodík - zajímavá myšlenka.
z E 30 bych vyrost kdybych měl na tohle
v Německu je 12 000 větrných elektráren a produkují 30% spotřeby celé země...Scimitar píše:Zvláštní - zajímalo by mne k čemu to všechno je když si podle člnáku co jsem na podobné téma četl, solární, ale i větrné, elektrárny (tím spíše solární články) za svou životnost nevydělají ani na zaplacení sebe sama.
ve Španělsku už funguje 10 let komínová elektrárna (130 MW)-super vynález
technologie už jsou dávno vymyšlené, ale nemůžou se pustit na trh pokud je ještě zásoba ropy-na ropě stojí celá ekonomika planety, až ropa dojde plynule se přejde na nové vynálezy, asi proto ten článek...
Hmmmm... ad Německo: je to 15% tuším. Elektrárny sice produkují tolik, ale přesto se NIKDY NEZAPLATÍ. Navíc: za každou vesnicí je elektrárna a produkuje milou věc zvanou infrazvuk - zeptejte se němců co tam žijí co si o tom myslí.Mirek píše:v Německu je 12 000 větrných elektráren a produkují 30% spotřeby celé země...Scimitar píše:Zvláštní - zajímalo by mne k čemu to všechno je když si podle člnáku co jsem na podobné téma četl, solární, ale i větrné, elektrárny (tím spíše solární články) za svou životnost nevydělají ani na zaplacení sebe sama.
ve Španělsku už funguje 10 let komínová elektrárna (130 MW)-super vynález
technologie už jsou dávno vymyšlené, ale nemůžou se pustit na trh pokud je ještě zásoba ropy-na ropě stojí celá ekonomika planety, až ropa dojde plynule se přejde na nové vynálezy, asi proto ten článek...
včera jsem slyšel že opravdu je to 30 %Scimitar píše:Hmmmm... ad Německo: je to 15% tuším. Elektrárny sice produkují tolik, ale přesto se NIKDY NEZAPLATÍ.
právě proto se teď dokončilo větrné pole v Alpách-1 000 m/n mořem a řeší se postavit větrné elektrárny v moři a doplnit je i rotory pod vodou na mořské proudy...Scimitar píše:Navíc: za každou vesnicí je elektrárna a produkuje milou věc zvanou infrazvuk - zeptejte se němců co tam žijí co si o tom myslí.
To je ale blbost že? Vážně si myslíš že se tohle někdy zaplatí????? Jen samo sebe... natož aby to vydělalo.Mirek píše:včera jsem slyšel že opravdu je to 30 %Scimitar píše:Hmmmm... ad Německo: je to 15% tuším. Elektrárny sice produkují tolik, ale přesto se NIKDY NEZAPLATÍ.
právě proto se teď dokončilo větrné pole v Alpách-1 000 m/n mořem a řeší se postavit větrné elektrárny v moři a doplnit je i rotory pod vodou na mořské proudy...Scimitar píše:Navíc: za každou vesnicí je elektrárna a produkuje milou věc zvanou infrazvuk - zeptejte se němců co tam žijí co si o tom myslí.
tady nejde o zaplacení sama sebe, ale o výrobu energie bez použítí neobnovitelných zdrojů...
zkrátka : až dojde ropa, jako že jednoho dne opravdu dojde, tak musíme fungovat dál...
ekonomiku řeší třeba komínová elektrárna : k její stavbě potřebuješ továrnu na beton a na sklo, postavíš elektrárnu-ta bude napájet bez problému obě továrny a ještě město, a můžeš stavět další elektrárny s využitím svojí energie a svých továren...
existují taky mikroorganismy vyrábějící energii fotosyntézou...
zkrátka : až dojde ropa, jako že jednoho dne opravdu dojde, tak musíme fungovat dál...
ekonomiku řeší třeba komínová elektrárna : k její stavbě potřebuješ továrnu na beton a na sklo, postavíš elektrárnu-ta bude napájet bez problému obě továrny a ještě město, a můžeš stavět další elektrárny s využitím svojí energie a svých továren...
existují taky mikroorganismy vyrábějící energii fotosyntézou...
Ale jde - o zaplacení sebe sama energeticky. K vyrobení větrné elektrárny (od zpracování surovin atd...) je potřeba tolik energie že jí samotná elektrárna za svoji exitenci tolik nevyrobí. Zdá se to jako nesmysl ale je to pravda... bohužel. takže když budem vyrábět samé větrné elektrárny - celkově nám v součtu bude energie pořád ubývat. Proč prostě nepostaví 2-3 pořádné atomové?
to mi připomíná rozpočtovou politiku ČR...Scimitar píše:...takže když budem vyrábět samé větrné elektrárny - celkově nám v součtu bude energie pořád ubývat....
řešení : musíme se naučit vyrábět energii levněji...
Až na 120 let - záleží ale na tom jak to bereš - myslím politicky. Obrovské zásoby ropy jsou na dálném východě (Sibiř) ale Rusové je hned tak těžit nebudou... i pod Afrikou je mnoho ropy, ale tam se tak netěží. Příjde ale čas kdy tu ropu bude chtít hodně vlivných států a pak těm černochům bůh pomáhej.