zpozdovac vnitrniho osvetleni E30

Co a jak opravit v E30? Standardní servisní úkony. A podobně.
Odpovědět
lucky325i

zpozdovac vnitrniho osvetleni E30

Příspěvek od lucky325i » 10. 10. 2011 00:25

Projel sem nejake temata na zpozdovac osvetleni v E30 ale ne dostat moji odpoved.

V mem aute zpozdovac necha vnitrni svetlo svitit cca 3s pokazdy kdyz otevru/zavru dvere a neni zapnutej klicek v poloze 1 a nezalezi jestli sem auto zamknul nebo ne. proste s kazdym otevrenim/zavrenim to drzi ty 3s.

Prinesl jsem nejaky relatka na tohle z vrakarny a zjistil ze po zapojeni jineho rele na zkousku jestli funguje je nutno auto napred zamknout a odemknout aby to fungovalo ale po zavreni a znovu otevreni dveri uz to zhasne okamzite. tzn ze to funguje jen pri odemknuti auta a pak uz ne?

Nebo jak to ma vlastne fungovat??

Vsehcny jak moje tak ty co mam maji stejny cislo. ovsem streva jsou skoro v kazdym jiny...

dikes.
Manželka homosexuála s pláčem vypráví:
"Pak se svlékl, já se taky svlékla, on si oblékl moje šaty a od té doby jsem ho už neviděla."

Ada_CZ
člen E30.cz

Příspěvek od Ada_CZ » 10. 10. 2011 11:03

Ahoj,
trochu jsem zkousel hledat.. a spojitost s ridicovymi dvermi tam je..

udajne pri montazi toho rele bys mel na spinac ridicovych dveri zapojit misto hnedo/fialoveho hnedo/zluty drat, a ten odpojeny bys mel napojit k jinemu hnedo/fialovemu, ktery tam asi nekde bude pripraveny...

Schvalne se podivej jak to mas zapojene, treba to pomuze v laborovani, ale presny popis funkce jsem nenasel

BobbySD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BobbySD » 10. 10. 2011 11:29

no me by to taky zajimalo.. pripadne lucky mas nejake schema? mam to v kabru taky origo ale nejak jsem neprisel na to jak to ma fungovat :-D pokud to teda vubec funguje :/
http://www.cardiagova.cz
[b][url=http://www.bimmer-tech.cz]htt ... er-tech.cz[/b]
FB: Róbert CabrioLetec Dunička
E30 328iC - dráždidlo debilů
E65 745i
E39 525iA

karol325

Příspěvek od karol325 » 10. 10. 2011 13:59

V mojom cabriu pri každom otvorení a zavretí vodičových dvier - kľúčik v polohe 0 - drží/svieti cca 15 sek, potom náhle zhasne. Pri zhasinaní počuť jemné cvaknutie relátka.

lucky325i

Příspěvek od lucky325i » 10. 10. 2011 14:08

Kuci me nejde o to jak je to zapojeny :) relatko se strka vedle jednotky na central. :) Je tam stekr a podle toho jaky se zasune podle toho to funguje. aspon u me. Tzn obyc rele pouze zhasne a rozsviti a druhy zpozdi.

Tzn me to funguje jak jsem psal, klicek jakakoliv poloha krome "1" nebo beziciho motoru. Zhasne cca po 3s po kazdem otevreni a zavreni dveri a je jedno jestli zvenku nebo zevnitr. To je rele ktere mam v aute.

A potom sem privezl relatka z vrakarny jsou z E30. Po zasunuti do stektru to zhasne okamzite. Ale pokud auto zamknu a odemknu tak to funguje jako kdyby to melo neco spolecnyho s otocenim klicku. Ale prijde me to ze je to jen pro nastup do auta po odemknuti a potom uz to zhasne normalne... a sem z toho uplne jelen.

Nejde me o zapojeni ale o funci kdy a jak se to zpozdi.

To karol325: to mam presne u me. sice ne teda 15s mozna 5s vic ne ale presne kdykoliv otevru a zavru.
Ale ty dalsi co jsem prinesl proste fungujou tak jak to popisuju. :) proste jinak nez ty co my tam mame. :)
"Pak se svlékl, já se taky svlékla, on si oblékl moje šaty a od té doby jsem ho už neviděla."

Splaš
člen E30.cz

Příspěvek od Splaš » 10. 10. 2011 16:19

Ve dveřích na klice je zapojeno tohle http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=61&fg=25
Díl 1 nebo 3 podle toho, jestli máš i výhřev zámku. Je na tom kontaktní jazýček, který se spojí s kostrou když vezmeš za kliku - zvenku. Takže zpožďovač osvětlení a výhřev zámku je aktivní jenom když otevřeš dveře zvenku, zevnitř ne. Bez toho to nezpožďuje a nevyhřívá (vím to, kontaktní jazýček zkorodoval a upadl). Relátko vedle řj centrálu jednak určuje dobu zpoždění (je to odhadem kolem 5 s) a taky to vyřadí z činnosti jakmile otočíš klíčkem (asi už do první polohy, to bych musel jít zkusit). Ale US modely mají v elektrice a výbavě pár odlišností, tak je možný, že to mají jinak.
Mimochodem, pokud zpožďovač osvětlení nemáš, tak tam v patici u řj centrálu žádné relé není, nebo slouží jen k výhřevu zámku a osvětlení je zapojený napřímo od dveřních spínačů. Dráty tam na to jsou, ale je třeba rozpojit konektor a spojit do jinýho nebo tak, to už si nepamatuju. Stáhni si el. schéma, je to tam vidět, i barvy drátů.

karol325

Příspěvek od karol325 » 10. 10. 2011 18:41

Tak teraz som sa vrátil z garáže, kde som overil, ako to funguje na mojom cabriu (325 plasťák, r. 1991): zapína to až pri pootvorení dverí, zvonka aj zvnútra, v polohe kľúča 0 aj 1, oneskoruje asi 8 - 9 sek a potom zhasne. Funkciu zpožďovača ruší až poloha 2 kľúča. Svetlo sa zapne spolu s osvetlením ovládačov okien, ktorými sa dá vtedy manipulovať i pri polohe 0 alebo 1 kľúča, obe funkcie sú spoločne ovládané dverným spínačom na stĺpiku auta.

Max-Max
Moderátor e30.cz

Příspěvek od Max-Max » 10. 10. 2011 21:10

zpozdovac se aktivuje vzdy stejnym zpusobem:

pouze pohybem VNEJSI kliky, od toho je tam na klice zevnitr na mechanizmu kontakt, je zaroven spojenej s kontaktempro vyhrev zamku,je-li implantovan

doba sviceni po zavreni dveri je cca 5sec (muze se mirne lisit dle stavu kondenzatoru v obvodu toho kvazi relatka)

zpozdovac rusi pouze poloha klicku 2

nikdy nezpozduje je-li auto nastartovano nebo je klicek v poloze 2, to se svetlo zhasne okamzite

nikdy se neaktivuje pohybem vnitrni kliky

Lucky: osobne na tvem miste bych pouzil to "relatko", funkce ktereho by mi vyhovovala vic
325i, 635CSiA, FJR 1300A, W638 V220

lucky325i

Příspěvek od lucky325i » 11. 10. 2011 05:17

Osobne sem spokojenej s tim co tam mam a funguje jak pise Karol325 ale s tim rozdilem ze me nejdou k tomu ty okna coz bych chtel taky... nevite co kde propojit? :)

Jinak ty dalsi o kterych pisu sem jen prinesl pokud by o ne byl zajem a potreboval jsem vedet jestli fungujou jak maji kdyz moje funguje trochu jinak. :)

Takze ne kazdej zpozdovac fungujes stejne. :)

karol325

Příspěvek od karol325 » 11. 10. 2011 07:34

Max-Max píše:zpozdovac se aktivuje vzdy stejnym zpusobem:

pouze pohybem VNEJSI kliky, od toho je tam na klice zevnitr na mechanizmu kontakt, je zaroven spojenej s kontaktempro vyhrev zamku,je-li implantovan

doba sviceni po zavreni dveri je cca 5sec (muze se mirne lisit dle stavu kondenzatoru v obvodu toho kvazi relatka)

zpozdovac rusi pouze poloha klicku 2

nikdy nezpozduje je-li auto nastartovano nebo je klicek v poloze 2, to se svetlo zhasne okamzite

nikdy se neaktivuje pohybem vnitrni kliky

Lucky: osobne na tvem miste bych pouzil to "relatko", funkce ktereho by mi vyhovovala vic
Rovnako, ako to popisuje Max, je to aj v užívateľskej príručke. V mojom prípade ale skutočne vonkajšia kľučka nič neaktivuje, svetlo sa rozsvieti, až keď sa dvere pootvoria natoľko, ze sa uvolní tlak na spinač v stĺpiku. Nakoľko nie je najmenší dôvod predpokladať, že by tento spôsob bol dorábaný dodatočne - bastlený - je možné, že je viacero spôsobov fungovania/aktivácie.
K veci by sa napokon mohli vyjadriť aj ostatní kabrioletisti, rovnako aj k prepojeniu vnútorného osvetlenia (otvorenia dverí) a manipulácie s oknami - vždy som si myslel, že ide o bežnú sériovú funkciu.

Tony
člen E30.cz

Příspěvek od Tony » 11. 10. 2011 08:50

Na komfortní funkci el. oken je malej svazek, kterej se propojí do stávající kabeláže. Jde zejména o modrý nebo fialový relátko, který se nachází pod deklem u nohou řidiče (pod volantem). Mám jeden exemplář doma, můžu to nafotit.
Jak to má kola nebo kozy, tak s tím budou brzo problémy.
S autama by se nemělo jezdit, hrozně se tím ku*věj.

608 / 057 967

lucky325i

Příspěvek od lucky325i » 11. 10. 2011 13:24

To Tony: Sup sem stim. :) na ex prvnim cabriu sem to kdysi mel a tady me to chybi. :) predpokladam ze dil cislo 5 je k tomu relatku. :(

http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/C ... ng_sets-2/

To Karol325 bastlenyho nemame nic. :) jde o origo rele jen funguje jinak nez ty ostatni. :)

Tony
člen E30.cz

Příspěvek od Tony » 11. 10. 2011 17:51

Áno áno. Fotky zde:

ObrázekObrázekObrázekObrázek
ObrázekObrázekObrázek

608 / 057 967

lucky325i

Příspěvek od lucky325i » 12. 10. 2011 01:09

vyborne. :) dikes.

Kabliky podle fotek me prijdou ze je tam mam ale modre rele uricte ne.. :( :( shit. nevis jak se to potom do sebe zapojuje? nebo kde je presne to rele? :)

Tony
člen E30.cz

Příspěvek od Tony » 12. 10. 2011 07:29

Zapojení na obrázku níže (obrázek vypůjčen od Maranela)
Obrázek
Jinak ta kabeláž je opravdu ta co jsi dal odkaz.

608 / 057 967

lucky325i

Příspěvek od lucky325i » 12. 10. 2011 13:43

Vyborne dikes. :)

Odpovědět