Nenapisu sice nic, co bych jiz nenapsal ale budiz...KuaJa píše:právník bude jenom namítat uvedený skutečnosti - třeba za neschválené xenony dostaneš určitě jenom pokutu, pokud nehoda bude kolem oběda, ale v případě střetu na úzké silnici, kdy přejedu do protisměru ve dvě v noci a budu a tvrdit, že to bylo kvůli oslnění nehomolovanými světlomety, tak je ta námitka naprosto relevantní i pro míru zavinění - tuhle skutečnost bude posuzovat příslušný správní orgán nebo soud - já furt nechápu, co je v tom za problém?
NE, v tomhle opravdu zadny problem neni. A to co popisujes je uz uplne jina situace. Tady ma nehomologovany komponent - xenony - primy vlyv na vznik dopravni nehody. Ne jako u puvodniho prikladu s prestavbou motoru a Oktavkou.
Noc + xenony + uzka cesta + protijedouci auto = nehoda v dusledku oslneni (dejme tomu, ze slo o oslneni, jelikoz se bavime o svetlech)
Den + M60 v E30 + debilne predbihajici Oktavkar (nerekli jsme nic o predbihane ale to, ze Oktavkar je na vine, tudiz predbihani jako priklad) = nehoda v dusledku toho, ze Oktavkar jel jako prase, NE v dusledku toho, ze jsem ja ve svem pruhu byl sestrelen a pritom jsem mel pod kapotou M60 misto M20.
Vic uz ten rozdil popsat nedokazu. Proste jde o dve ruzne veci. V jednom pripade ma prestavba souvis s nehodou, v druhem ne. Ja myslim, ze je zcela jasne, ve kterem by kdo mel nest odpovednost.
Souhlasim s bastlenim a souhlasim s tim, ze kdyz to oslnuje rozhodne to nebudu hajit. Ale budu to hajit, kdyz to neoslnuje. A vzal bych do uvahy i priklady zdravych svetel s xenonama, jednoduse pro vyssi svitivost (ne vyssi oslnovani).KuaJa píše: Ostatně podívej se na forum - každej tady tvrdí, že má xenony perfektně seřízený a že v e30 houby vidí, takže je to životní nutnost - ve většině případů jsou to lidi, pro který je levnější koupit HID sadu než si koupit nový světlomety, aby jim auto svítilo, jak má a jak bylo postavený - to prostě není nějaký vylepšení auta - to je normální bastlení, abych ho jiným způsobem dostal na úroveň toho, kde má být, a prostě v některých případech to oslňuje víc, než je vhodný - proč by měl někdo tyhle lidi hájit?
Opakuju znovu - pomoc profesionala je plne na miste. A pravnik radi v mezich zakona, ne vsak vzdy v mezich spravedlnosti. Opet se muzeme odvolat na puvodni priklad s Oktavkou. A tak muze poskodit druhou stranu.KuaJa píše:Právník tě svým jednáním nemůže nijak poškodit (kromě nějakých úmyslných průtahů ap.) - to je prostě pitomost - a on ti radí opravdu jen v mezích zákona a spravedlnosti - jestli má někdo na autě schválně něco neschválenýho, tak si musí být vědom rizik, který tady rozebíráme a ne spoléhat na to, že on si myslí, že když on porušuje nějaký zákaz, tak k němu budou všichni "spravedlivý"??? - to s lakýrou je o tom, že on je profík a já potřebuju v řízení o dopravní nehodě postupovat kvalitně a profesionálně, jestliže mi jde o stav, při kterým můžu jít taky do vězení - tj. nebýt závislý na libovůli/neznalosti policajtů, zhrzenosti soudce a všude přítomné korupci a protekci - tak si nechám v tomhle procesu pomoct od profesionála, stejně jako si nechám lakovat blatník od jiného - a vlastně mě ani nebude překvapovat, že mu za to musím platit.
Tady si zapomel na jednu vec. Tomuhle cloveku ja rozhodne nereknu, ze mu nepomohu. Lidi delaji chyby a bude se snazit mu pomoct jak to bude mozne, jak rikas. Ale to neni priklad porovnatelny s tim puvodnim. Protoze cloveku ktory takhle za mnou prijde s tim abych mu pomohl, ze potrebuje ridicak, protoze dela obchodaka atd., tomu pomohu. Ale clovek ktery za mnou takhle prijde s tim abych mu pomohl, ze potrebuje ridicak, protoze dela obchodaka, atd. ze zpusobil nehodu, at ho z toho vysekam a cesta povede tak, ze to hodime na druhou stranu, ktera je v tom nevinne, tak to uz asi neklapne. To je ten rozdil.KuaJa píše:Jo a ještě - pipe, když budeš někomu radit, tak za tebou taky typicky přijde člověk a řekne, udělal jsem kravinu - nekouknul jsem, přehlídl jsem ap. a BUM .. - měl jsem toho prostě dost a mrzí mě to, ale dělám obchoďáka a jestli mi to přišijou a na půl roku seberou papíry, tak přijdu o barák, ženu, děti a zastřelím se - prosím tě dělej něco. Musel bys být hodně velkej moralista a na hovno kamarád, abys tomu člověk řekl: "Jsi blb, já jsem za volantem vždycky pozorný a nikdy nedělám chyby, takže ti patří trest nejvyšší a já ti pomáhat nebudu, protože se to neslučuje s mým morálním etalonem."