Hele, upřímně řečeno je dobře, že je vyjebal.
Policie státní a bohužel i obecní je důležitou složkou dodržování veřejného pořádku (tj. zákona). Činí tak na základě několika málo právních předpisů - přestupky, trestní právo - procesní a hmotná část, zákon o policii potažmo obecní policii - pak už "specializace" - silniční zákon, celní předpisy a další pyčoviny.
Jestliže vykonávám svojí práci a neznám dobře ani předpis, který mi jediný obecně říká, jaké mám pravomoci, jak mám postupovat, jak mám vystupovat, jaké jsem oprávněn činit úkony a zásahy a něco dalšího, tak jsem nekvalifikovanej blb a nemůžu se divit, že mě potom každej amatér (myšleno neprofesionál) setře a pošle mě s celou mojí prací do hajzlu a ještě si ze mě může dělat šaška.
Když to vezmu do důsledku, tak každej nadává na práci soudů a nízké tresty a úspěšnost odsouzení - z části za to může debilní a benevolentní legislativa a pak za to může z velké části špatná práce policie při základních šetřeních.
Tihle policajti by v případě příchodu na místo vraždy (kam je jako výjezdovku klidně můžou zavolat) nebyli schopni zajistit procesně správně důkazy, i kdyby tam našli vraha s nožem v ruce - prvotní výpověď v okamžiku, kdy je ten člověk otřesenej, že ho dopadli a vybleje na sebe kde co, ještě před tím, než mu poradí advokát ap., by znehodnotili tím, že mu formálně nedoloží poučení a i další důkazy by jistě nezajišťovali v souladu se zákonem, když neví naprosto základní náležitosti svého postupu
Na základě takových procesních chyb není potom u soudu možné prokazovat spoustu věcí a pak se tady každý diví, že vražda je souzená (a tomu i daná trestní sazba) jako ubližení na zdraví s následkem smrti nebo dokonce třeba nedbalost.
Práce policie je důležitá a na základě jejich omylu může být neodsouzený vrah. Policajt tyhle předpisy musí prostě znát a basta - a opakuji, že jich není zase tolik

Jestli je jednom silnej a pořádkumilnej, ale jinak blb, co není schopen zvládnout těch pár zákonů (a samozřejmě jen specifické části), tak ať jde dělat vyhazovače na diskotéku a nesere se do něčeho, kde je důležitá i hlava.
Jinak, abych byl konkrétní - diletanství policie stojí v 90ti % u dohadů o tom, kdo zavinil dopravní nehodu - prostě, když Vás nabourá někdo, kdo bude znát předpisy líp než vy a ještě navíc líp, než policajti, kteří přijedou, tak to nejspíš dopadne tak, že dostanete spoluvinu a ten člověk se Vám s havarijkou vysměje a vy s Vaším havarijně nepojištěným vrakem budete rozprodávat díly.
Jinak si uvědomte, že každý revizní technik (plyn, elektrika ap.) musí mít důkladně navrčené vyhlášky a technický normy, které je určitě těžší se naučit než uvedené zákony, stejně tak účetní, řidiči z povolání - nemluvě o inženýrech, právnících, doktorech (ty mají normy anatomie) a další a další .. a dneska už každý podnikatel na živnosťák, kterého neznalost zákona daňových předpisů neomlouvá vůbec v ničem.
Z mého pohledu je tohle na úrovni hlouposti, jako kdyby se autobusák nezkontroloval, jestli má přišroubovaný kola a vy byste ho tady pak u článku o 40 mrtvých hájili, že na takovouhle věc člověk může lehko zapomenout každý.