Odhlásit ?

Pokec E30 pozitivních lidí - aneb to, co se jinam nevejde.
Odpovědět
suszkar

Odhlásit ?

Příspěvek od suszkar » 29. 07. 2010 09:39

Mám dotaz, už před rokem jsem koupil strého pežotka, na kupní smlouvu takže v techničáku je jiný majitel, který si nechal velký TP ja mám jen malý, auto zkončila technická v 3tim měsíci tak jsem ho zavřel do garaže a nic s nim nedělal, stoji to na značkach, pojistku co jsem měl tehdy tak byla zaplacena až do konce technické na jméno majitele v technickém průkazu, je třeba to nějak odhlásit ? hrozí mi nějaké sankce jak s tim nebudu jezdit, bude to v garáži ale značky budou na autě a ne v depozitu ?

Váca
E30.cz super mecenáš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Váca » 29. 07. 2010 10:32

ahoj,musíš to mít pojištěný ,všechno ostatní je jedno . a majiteli přijde od 3tího měsíce do doby až to pojistíš hezká tučná pokuta tj ....min 50kč na den. já za měsíc nepojištění jsem platil 2300kč za 1400ccm
Obrázek

suszkar

Příspěvek od suszkar » 29. 07. 2010 13:20

Váca píše:ahoj,musíš to mít pojištěný ,všechno ostatní je jedno . a majiteli přijde od 3tího měsíce do doby až to pojistíš hezká tučná pokuta tj ....min 50kč na den. já za měsíc nepojištění jsem platil 2300kč za 1400ccm
Aha, o te pokutě se člověk dozví kdy ? až to chce znovu pojistit nebo to příjde nějaké upozornění? Nejsem uveden nikde jako majitel vozu uzavřeli jsme kupní smlouvu a kdo ví jestli ji ještě bývalý majitel má vůbec u sebe, jak bys mi doporučil postupovat ? Kontaktovat se s tím co je psaný v techničáku a poptat se ho zda-li mu něco nepřišlo ? nebo zkusit dýt spz do depozitu a dělat jakoby nic ?

kouBaMW
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kouBaMW » 29. 07. 2010 14:04

plati se ten flastr na den jak psal Váca + normalni pojisteni, prijde to tomu kdo je jako posledni napsany v TP, jenze on se bude ohanet kupni smlouvou, takze budes mit problem ze sis to neprihlasil na sebe jak si mel a predvolaji si tebe

ted bych to dal urychlene do depa nez se rozmyslis co dal, jinak porad pobezi penale a asi predchozimu majiteli poslal prachy at calne flastr a nemota do toho tebe

jo a to penale je od 20kc do 300kc za den podle vozidla

Gaz

Příspěvek od Gaz » 29. 07. 2010 15:16

Někde tu bylo psané, že ze zákona má povinnost přehlásit auto prodávající - když tak neprovede, tak má s kupní smlouvou smůlu. A jinak jak dát auto do depozitu bez velkého TP? Ještě teda nehledě na to, že auto před depozitem musí mít sjednanou pojistku :lol:

A ještě edit: http://www.bezpojisteni.cz/ Tady se dozvíš úplně všecko...
320i plastovej uloženej schnilej Brambor
325iC = in construction, zatím beze jména
325 iXAT
530iT

curich

Příspěvek od curich » 29. 07. 2010 16:50

Gaz píše:Někde tu bylo psané, že ze zákona má povinnost přehlásit auto prodávající - když tak neprovede, tak má s kupní smlouvou smůlu. A jinak jak dát auto do depozitu bez velkého TP? Ještě teda nehledě na to, že auto před depozitem musí mít sjednanou pojistku :lol:

A ještě edit: http://www.bezpojisteni.cz/ Tady se dozvíš úplně všecko...
opravdu? mohl by si mi prosím poslat tu diskuzi, kde se to řešilo nebo rovnou ten zákon
tohle by mě celkem zajímalo ...
Škoda Fabia 1.2TSI 12' :oops:

ex:
NISSAN Almera N16 1.5i 00' :|
Suzuki Swift 1.0 98' :roll:
BMW E30 318i M10 85' :D
///MHD Power :cry:

Gaz

Příspěvek od Gaz » 29. 07. 2010 21:04

Popravdě jestli ta diskuze byla tady si už nepamatuju... V době mého problému tzn. před půl rokem jsem pročetl co mohl.

Můžu poskytnout jen co říká zákon a v tom se jakožto neprávník ne úplně vyznám.
PRO:
zákon č. 56/2001 Sb.
§ 11
(1) Vlastník registrovaného silničního motorového vozidla a přípojného vozidla, zástavní věřitel a další osoby, jichž se zápis v registru silničních vozidel týká, jsou povinni požádat příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností o provedení zápisu změn údajů zapisovaných v registru silničních vozidel.
§ 12
(1) Žádost o zápis změn údajů zapisovaných do registru silničních vozidel jsou osoby uvedené v § 11 povinny podat do 10 pracovních dnů od vzniku skutečnosti, která zakládá změnu zapisovaného údaje.
PROTI:
zákon č. 168/1999 Sb.
§ 24c
(1) Je-li provozováno tuzemské vozidlo bez pojištění odpovědnosti v rozporu s tímto zákonem, je vlastník vozidla povinen uhradit Kanceláři příspěvek za dobu, po kterou bylo vozidlo provozováno v rozporu s tímto zákonem. Za úhradu příspěvku podle věty první odpovídá společně a nerozdílně s vlastníkem vozidla jeho provozovatel, není-li současně jeho vlastníkem. Povinnost podle věty první a druhé vzniká tomu vlastníkovi a provozovateli vozidla, který byl nebo měl být zapsán v registru silničních vozidel v době, kdy bylo vozidlo provozováno v rozporu s tímto zákonem.

Rozuzlení bych viděl v textu přímo ze zmiňovaného webu:
V každém případě doporučujeme sepsat písemnou kupní smlouvu s řádnou a úplnou identifikací kupujícího, prodávajícího (min. jméno příjmení, datum narození, úplná adresa bydliště), vozidla (min. 2 údaje z – značka a typ vozidla, registrační značka, identifikační číslo vozidla - VIN), datum prodeje, podpisy obou účastníků smlouvy.

Původní vlastník musí následně na příslušný registr vozidel do 10 pracovních dní nahlásit změnu údajů zapisovaných do registru vozidel (v tomto případě změnu vlastnictví). Spolu s žádostí o zápis změny údajů je povinen předložit občanský průkaz, osvědčení o registraci vozidla, technický průkaz.

Na registru vozidel je toto odhlášení dosavadního vlastníka vyznačeno do technického průkazu. Poté původní vlastník odevzdá technický průkaz a osvědčení o registraci vozidla novému vlastníkovi nebo provozovateli vozidla, aby mohli splnit své oznamovací povinnosti vůči registru vozidel také oni.

Všecky ty slinty ze zákona se motají kolem "vlastníka vozidla". Ten pojem jsem nikde nenašel, takže zákon asi neví kdo to je??

Víc nevim co poradit :oops: Snad jen se rozumně dohodnout...
325 iXAT
530iT

curich

Příspěvek od curich » 29. 07. 2010 23:40

no tak ale cokdyž sepíšu smlouvu o pronájmu vozidla na dobu neurčitou té a té osobě za jednrázový poplatek bla bla a všechna zodpovědnost za auto má ten, kdo si auto půjčil, včetně placení povinnýho a pod ...

taky by mě zajímalo, jak to je, když si člověk koupí auto na leasing, tak je leasingovka majitelem a člověk, co to auto od nich má je provozovatelem a vlastníkem se stává až po tom, co celý auto splatí. Zajímalo by mě teda, jestli by se nedalo jít i touhle cestou, že při koupi auta zůstane stejnej vlastník, ale změní se provozovatel, kterej má za všechno zodpovědnost.
Škoda Fabia 1.2TSI 12' :oops:

ex:
NISSAN Almera N16 1.5i 00' :|
Suzuki Swift 1.0 98' :roll:
BMW E30 318i M10 85' :D
///MHD Power :cry:

Váca
E30.cz super mecenáš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Váca » 30. 07. 2010 09:32

to by šlo ,ale musí to být zapsané v TP :lol:
Obrázek

Gaz

Příspěvek od Gaz » 30. 07. 2010 10:58

Smlouvu o pronájmu bych viděl asi stejně jako smlouvu kupní... Sergej Pugačev z Užghorodu bude určitě z nových tisíců vozů nadšen... Proto sázím na nutnost zápisu v TP.
325 iXAT
530iT

suszkar

Příspěvek od suszkar » 30. 07. 2010 13:45

Od kdy a za jaké období budu hradit příspěvek do garančního fondu?
S platností od 1. 1. 2009 se příspěvek do garančního fondu České kanceláře pojistitelů hradí za každý den, kdy nebylo vozidlo pojištěno. Tato povinnost se vztahuje na majitele a provozovatele nepojištěných motorových vozidel a vyplývá z §24c zákona č. 168/1999 Sb. Příspěvek do garančního fondu nemá zpětnou účinnost, tzn. nevztahuje se na období před 1. 1. 2009.

Kdo jsou osoby povinné hradit příspěvek do garančního fondu?
Osobami, které jsou povinny hradit příspěvek do garančního fondu, jsou dle § 24c zákona č. 168/1999 Sb., vlastník a provozovatel vozidla evidovaného v registru vozidel. Stejně tak je to každá jiná osoba, která v registru vozidel zapsaná není, ale měla být (např. kupující/nový vlastník či dědic vozidla).

Všechny tyto osoby (pokud se jedná o odlišné osoby) jsou solidárními dlužníky, což znamená, že každý odpovídá do plné výše dluhu. Zaplacením pohledávky kterýmkoli dlužníkem zaniká povinnost i druhému solidárnímu dlužníkovi. Zda a jak se tyto osoby následně vyrovnají mezi sebou je jejich interní záležitostí.

Jaký je rozdíl mezi vlastníkem a provozovatelem?
Vlastník i provozovatel vozidla jsou osoby zapisované do registru vozidel. Provozovatel je osoba, která vozidlo nemusí vlastnit, ale se souhlasem vlastníka je fakticky užívá a provozuje, hradí náklady provozu vozidla atd. Je-li provozovatel jinou osobou než vlastník, potom se i tento odlišný provozovatel zapisuje do registru vozidel. Jak změny vlastníka, tak i změny provozovatele podléhají oznamovací povinnosti na registru vozidel.

Podle toho, mi to příjde, že pokud nastane penále za nepojištění vozidla tak jsme na to placení oba, jelikož ja se stávám majitelem vozidla až jakmile to je přepsáno v registru vozidel¨a to u mě neni jelikož mám pouze kupní smlouvu a ta dle mého názoru říká, že jsem pouze provozovatel. Je to tak ? nebo to chápu špatně ?

suszkar

Příspěvek od suszkar » 30. 07. 2010 13:48

Pokud ČKP zjistí nepojištěné vozidlo, pak zasílá výzvu k úhradě příspěvku, který narůstá každým dnem, po který je vozidlo nepojištěno. Obeslaná osoba má zákonnou 30 denní lhůtu na úhradu příspěvku, anebo doložení, že vozidlo neprovozovala v rozporu se zákonem. Ke komunikaci s ČKP slouží „Dotazník“ s podrobným návodem, který je k výzvě přiložen. Pokud obeslaný na výzvu nereaguje ani neuhradí příspěvek, nebo pokud nedoloží údaje, které obeslaný tvrdil, následuje proces vlastního vymáhání příspěvku. Ten může pokračovat předáním či prodejem pohledávky inkasní společnosti. Zahájením vymáhání se vymáhaná částka navyšuje o náklady spojené s vymáháním. Pokud ani tato činnost nebude mít jasný výsledek, pak může pokračovat vymáhání podáním žaloby u soudu. Samozřejmě i náklady prohraného soudního sporu navýší celkovou částku příspěvku.

tady ovšem z toho zase vychází, že pokud ukáže kupní smlouvu, tak by se ho to týkat nemělo, tak kde je teda pravda ?

Gaz

Příspěvek od Gaz » 30. 07. 2010 15:11

Pokud by snad kupní smlouva byla pádným argumentem, proč nesepsat další fiktivní kupní smlouvu na třetí osobu...
325 iXAT
530iT

Odpovědět