Alarm a uzavírání oken + šíbru

Co a jak opravit v E30? Standardní servisní úkony. A podobně.
Odpovědět
Dolik007
Kontaktovat uživatele:

Alarm a uzavírání oken + šíbru

Příspěvek od Dolik007 » 12. 05. 2003 19:13

Jak si tak pročítám manuál k alarmu, kterej mám ve svém miláčkovi :oops: , tak mě napadlo, proč by nešlo udělat, aby se při zamknutí dveří dálkáčem automaticky zavřely okna a šíbr :?:
Nemáte s tím nějaký zkušenosti někdo?
Alarm je to Gemini 7060 a výstup "komfort" by k tomu měl být uzpůsoben. Jenže čistě laicky - asi to fungovat nebude, protože má pouze 100 mA a to rozhodně nestačí. Takže jsem z toho vydedukoval :shock: že auto musí mít ten ovládací systém "komfort", což moje 320i z roku 90 asi nemá :(

Takže pokud jste to někdo někdy dělal, rozhodně budu vděčný za každou připomínku :-D

Huska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Huska » 12. 05. 2003 19:57

Nezáleží ani tak na alarmu, ale na motorcích stahování oken....Důležité je jestli mají doběh (takovej, že jen klikneš na tlačítko a dojede až nahoru samo) U tohoto systému to lze zapojit. U ostatních kde "manuálně" zavíráš...... to nejde
:-) Born to be for BMW :-)
:-) 344ic E30+i30N Fastback+Hyundai SantaFe IV+Š1000MB+ 2CV+Jawa+ DAF LF+Volvo FM a EC55B, MB Atego, Hilux, Boxer,7x Caddy, Komatsu,JCB EX: GSF, MGA, E30 318i,325e,318i, E36 323i/LPGi,318iA,328i, E46 328iT-320d-320dT :-)

Dan td
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Alarm a uzavírání oken + šíbru

Příspěvek od Dan td » 12. 05. 2003 20:11

Dolik007 píše:Jak si tak pročítám manuál k alarmu, kterej mám ve svém miláčkovi :oops: , tak mě napadlo, proč by nešlo udělat, aby se při zamknutí dveří dálkáčem automaticky zavřely okna a šíbr :?:
Nemáte s tím nějaký zkušenosti někdo?
Alarm je to Gemini 7060 a výstup "komfort" by k tomu měl být uzpůsoben. Jenže čistě laicky - asi to fungovat nebude, protože má pouze 100 mA a to rozhodně nestačí. Takže jsem z toho vydedukoval :shock: že auto musí mít ten ovládací systém "komfort", což moje 320i z roku 90 asi nemá :(

Takže pokud jste to někdo někdy dělal, rozhodně budu vděčný za každou připomínku :-D
Ono to jde, ale k tomu alarmu potrebujes jeste releeovy modul, ktery ti prave vyvine ty vyssi proudy potrebny k zavreni oken. Stoji od osmi kil nahoru pro jeden par oken....
http://www.e39.cz

Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...

Dolik007
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dolik007 » 13. 05. 2003 08:35

Huska píše:Nezáleží ani tak na alarmu, ale na motorcích stahování oken....Důležité je jestli mají doběh (takovej, že jen klikneš na tlačítko a dojede až nahoru samo) U tohoto systému to lze zapojit. U ostatních kde "manuálně" zavíráš...... to nejde
Právě takhle sem to předpokládal - ten doběh obsahuje asi ten komfort pack, o kterým se hovoří v manuálu k alarmu... No a ten já tam nemám, protože mi okna automaticky nedobíhaj, musím je držet :-(

Proto jsem semka vhodil tento dotaz, jestli to už někdo nedělal, ať už způsobem popsaným Danem_td /mimochodem, kde se nějakej ten releovej modul dá sehnat?/ a nebo způsobem jiným /doma "na koleně" atd.../ :-D

weNTyll
Site Admin

Příspěvek od weNTyll » 13. 05. 2003 11:44

Jedna vec je releovy modul, ktery to jenom jednoduse ovlada, druha vec je kotrola pozice okna. Tzn., ze tam musi byt koncove spinace, ktere kontroluji, jestli okno uz zavrene anebo uplne otevrene. Jsou tam nejake spinace u el. ovladanych okem nebo jak to je vubec zapojene? Nemel jsem moznost to u E30 kuchat, takze nevim presne.

Pokud tam jsou tak je to zapojeni jednoduche, staci jenom v tech koncovych pozicich ten posuv na zaklade spinace zastavit.

Batman

Příspěvek od Batman » 13. 05. 2003 15:53

Co se tyka systemu ovladani oken "s dobehem". Vsechny, ktery jsem mel v ruce, zadny koncaky nemely. Zastaveni v koncove poloze okna je realizovane merenim proudu odebiraneho motorem. Proud je primo umerny zatezi motoru. Diky tomuhle reseni se nic nastane pokud se do okna dostane nejaka prekazka (kdyz je to ruka, asi to dost boli). To bude ten "Komfort", kterej je pravdepodobne mozne ovladat malym proudem. Onehdy si kamos koupil novou Zafiru a nez se mu okna radne rozchodila, tak se mu stavalo, ze se zastavovala pred zavrenim/otevrenim. To bylo zpusobeny prekrocenim hranicniho proudu motorem. Po nekolika pohybech okna se uvolnily sametky (predpokladam) a vse bylo OK. To jen takovy maly priklad pro deokresleni funkce. Takze na realizaci takoveho zarizeni by to chtelo alespon nejakeho bastlire-elektronika ktery by Ti ten "Komfort" dokazal vyrobit. Jestli se to da nekde koupit nevim, ale co jsem videl, tak byla elektronika ovladajici motor okna jeho soucasti.

Cus gus Batman

Dolik007
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dolik007 » 13. 05. 2003 16:05

Batman píše:Co se tyka systemu ovladani oken "s dobehem". Vsechny, ktery jsem mel v ruce, zadny koncaky nemely. Zastaveni v koncove poloze okna je realizovane merenim proudu odebiraneho motorem. Proud je primo umerny zatezi motoru. Diky tomuhle reseni se nic nastane pokud se do okna dostane nejaka prekazka (kdyz je to ruka, asi to dost boli). To bude ten "Komfort", kterej je pravdepodobne mozne ovladat malym proudem. Onehdy si kamos koupil novou Zafiru a nez se mu okna radne rozchodila, tak se mu stavalo, ze se zastavovala pred zavrenim/otevrenim. To bylo zpusobeny prekrocenim hranicniho proudu motorem. Po nekolika pohybech okna se uvolnily sametky (predpokladam) a vse bylo OK. To jen takovy maly priklad pro deokresleni funkce. Takze na realizaci takoveho zarizeni by to chtelo alespon nejakeho bastlire-elektronika ktery by Ti ten "Komfort" dokazal vyrobit. Jestli se to da nekde koupit nevim, ale co jsem videl, tak byla elektronika ovladajici motor okna jeho soucasti.

Cus gus Batman
Takže čistě teoreticky - časovej spínač, kterej bude mít dobu sepnutí nastavenu na asi 3 vteřiny /plusmínus/, ten připojit k výstupu alarmu. Potom pokud zamču auto, alarm vyšle nějaký signál řekněme těch 100mA do spínače, spínač sepne relátko, který pustí 12 voltíků na zavírání oken a po 3 sekundách vypne spínač relé a je vše OK a uzavřeno... Pochopil sem to zcela správně??? :-D

Dan td
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dan td » 13. 05. 2003 16:12

Dolik007 píše:
Huska píše:Nezáleží ani tak na alarmu, ale na motorcích stahování oken....Důležité je jestli mají doběh (takovej, že jen klikneš na tlačítko a dojede až nahoru samo) U tohoto systému to lze zapojit. U ostatních kde "manuálně" zavíráš...... to nejde
Právě takhle sem to předpokládal - ten doběh obsahuje asi ten komfort pack, o kterým se hovoří v manuálu k alarmu... No a ten já tam nemám, protože mi okna automaticky nedobíhaj, musím je držet :-(

Proto jsem semka vhodil tento dotaz, jestli to už někdo nedělal, ať už způsobem popsaným Danem_td /mimochodem, kde se nějakej ten releovej modul dá sehnat?/ a nebo způsobem jiným /doma "na koleně" atd.../ :-D

Ty moduly prodava nejakej clovek v Annonci za osm kil, jinak je maji vsude, kde autoalarmy ( myslim, ze to dela i Jablotron ). Ty moduly jsou prave pro okna, ktery nemaji ty dobehy a ktery funguji systemem - drzis cudlik, okno jede,pustis ho, okno stoji.
Je to neco na ten zpusob, jak pises niz, proste nejaka vterinka, kdy to dovira, nehraje roli.

Druhou moznosti je vyuzit volny kanal na alarmu tak, ze pokud drzis tlacitko dalky, okna se zaviraji a pokud ho pustis, tak se zastavi.
http://www.e39.cz

Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...

weNTyll
Site Admin

Příspěvek od weNTyll » 13. 05. 2003 18:45

Batman píše:Co se tyka systemu ovladani oken "s dobehem". Vsechny, ktery jsem mel v ruce, zadny koncaky nemely. Zastaveni v koncove poloze okna je realizovane merenim proudu odebiraneho motorem. Proud je primo umerny zatezi motoru. Diky tomuhle reseni se nic nastane pokud se do okna dostane nejaka prekazka (kdyz je to ruka, asi to dost boli).
To je fakt, nejak jsem se nad tim spatne zamyslel :)

Batman

Příspěvek od Batman » 14. 05. 2003 09:28

Pro Dolik007

Ne tak to neni. Ridici elektronika proud odebirany motorem okna meri a porovnava s mezni hodnotou proudu. Pri prekroceni te mezni hodnoty dojde k zastaveni motoru. Pr: okno se normalne zavira, motor ma odber deme tomu 2A. Mezni proud je nastaven na 3A => vse je OK motor se toci okno se zavira. Okno narazi na prekazku(je zavreno). Diky tomu, ze motor musi vyvinout vetsi kroutici moment stoupne jeho odber. Dojde k prekroceni mezniho proudu a elektronika motor zastavi. Tot vse. Jak je vidno zadny cas nehraje roli.
Casovy rizeni se mi nezda zrovna to prave orechove. Jasan ze to je taky funkcni, ale diky mereni proudu a moznosti nastaveni jeho velikosti je mozny nastavit silu pri ktere se okno zastavi (kdekoli). Nehrozi bejceni motoru do ramecku okna. A co se tyce skriple ruky (nebo naky jiny casti tela), to snad radsi ani nechci domyslet. Tot muj nazor.

Cus gus Batman

kdo.

Příspěvek od kdo. » 14. 05. 2003 12:46

Batman píše:Pro Dolik007

Ne tak to neni. Ridici elektronika proud odebirany motorem okna meri a porovnava s mezni hodnotou proudu. Pri prekroceni te mezni hodnoty dojde k zastaveni motoru. Pr: okno se normalne zavira, motor ma odber deme tomu 2A. Mezni proud je nastaven na 3A => vse je OK motor se toci okno se zavira. Okno narazi na prekazku(je zavreno). Diky tomu, ze motor musi vyvinout vetsi kroutici moment stoupne jeho odber. Dojde k prekroceni mezniho proudu a elektronika motor zastavi. Tot vse. Jak je vidno zadny cas nehraje roli.
Casovy rizeni se mi nezda zrovna to prave orechove. Jasan ze to je taky funkcni, ale diky mereni proudu a moznosti nastaveni jeho velikosti je mozny nastavit silu pri ktere se okno zastavi (kdekoli). Nehrozi bejceni motoru do ramecku okna. A co se tyce skriple ruky (nebo naky jiny casti tela), to snad radsi ani nechci domyslet. Tot muj nazor.

Cus gus Batman
V televizi jsem jednou viděl pořad o el. oknech v nových vozech či o jejich homologaci a asi tam bude kombinace obou systémů, jak proudového, tak koncáky, protože tam zkoušeli dát sklu do cesty nějaký silový měřák (simulace dětské hlavičky) a to sklo muselo před dosažením nějaké síly na ten jakoby cizý předmět povolit a dokonce trochu sjet. Dokonce se zastavilo do další aktivace tlačítkem, aby do toho tělesa furt nebřinkalo jako dveře u výtahu. Toto ale nedělalo v dorazech.

Batman

Příspěvek od Batman » 14. 05. 2003 13:31

Pravda pravda, z toho jasne vylpyva, ze to musi mit informaci o poloze zavreno. Tak jsem to ze zvedavosti prubnul na ty Zafire. Je to tak. Nejdriv jsem do okna vrazil setnutou pest, ale ta sila pri ktere to zareaguje je tak mala ze to fakt ani neboli. No je jasny, ze kdyz neco pracuje samo, tak to musi byt bezpecny. A jeste jeden poznatek. Pokud auto zavru centralem, tak okna zustanou kde jsou. Zavrou se pouze kdyz zamknu klickem. A jeste ho musim drzet az do uplneho zavreni. Zase bezpecnostni opatreni.

Cus gus Batman

Dolik007
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dolik007 » 14. 05. 2003 15:26

Dík Vám všem za rady, opět jsem o něco chytřejší 8)

Nakonec jsem nasel ten inzerat v Annonci /na radu Dana td/ - doma to vyrabet asi nema smysl /prece jen nejsem uz tak zrucny elektrikar jak drive :roll: /, objednal a snad mi i dojde system pro dovirani oken :wink: . O vikendu to mozna stihnu namontovat, pokud to dojde a podelim se o dalsi zkusenosti - treba by to nekdo chtel tez :-)

Takze jeste jednou dikes vsem za rady a doporuceni :-D

dydy

Příspěvek od dydy » 16. 05. 2003 12:59

Tak tento problem jsem uz uspesne vyresil. Koupil jsem dva moduly, kazdy pro dve okna. Po zamknuti auta se samy zavrou vsechny okna. Namontovano za 5hodin i s laborovanim a ctenim navodu. Cena jednboho modulu 500kc ( priblizne). :P
Dydy1@seznam.cz

Dolik007
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dolik007 » 02. 06. 2003 08:09

Uspesne nainstalovano :-)

V sobotu jsem se na to vrhl a asi za 4 hodky nainstaloval modul pro dovirani oken - je to vazne dost dobra vec, nemuset stale myslet na otevreny okna :-)
Pri instalaci byly sice mensi problemy, najit ten spravny drat, nakonec vse dobre dopadlo 8)
Cena byla 800 za modul plus 30 Kc za relatko 8)

Odpovědět