324 td - kolísání volnoběhu
324 td - kolísání volnoběhu
Prosim o radu jestli někdo netuší co by mohlo být příčinou kolísání volnoběhu na 324 td. Studenej motor normálně chytne a drží bez kolísání na cca 1000 otáčkách. Jak se ohřeje tak začne vynechávat tak, že kolísá mezi 800 - 1000 ot. Když ho zbrzdim přes spojku tak se ustálí na pravidelnym chodu asi 800 ot. Diagnostika ukazuje kolísání dávky paliva mezi 0 až nejaká rozumná dávka. Nerozsvěcí se povolenej start a někdy je slyšet před startem pravidelný cvakání nějakýho relátka asi jako blinkr
nebo cyklovač. Občas se rozsvítí žhavení za teplýho motoru. Tak nevim !
Díky za každou radu.
nebo cyklovač. Občas se rozsvítí žhavení za teplýho motoru. Tak nevim !
Díky za každou radu.
Tak po letech laborování a zkoumání ojetých kostek, kde je prakticky každá postižená stejnou závadou, se mi snad podařilo ji opravit.
Problém je pouze na nanýtovaný destičce pod snímačem polohy, aby tam jezdce nejezdily v těch vyjetých drážkách. Snad to nějakou chvíli vydrží jezdit bez cukání a s klidnym volnoběhem ... Díky za tip, ostatní závady byly jen podružný.
Problém je pouze na nanýtovaný destičce pod snímačem polohy, aby tam jezdce nejezdily v těch vyjetých drážkách. Snad to nějakou chvíli vydrží jezdit bez cukání a s klidnym volnoběhem ... Díky za tip, ostatní závady byly jen podružný.
Cus draci. me dela moje TDS to same. Kdyz sme to pichli na diagnostiku, napsalo nam to ze ja chyba na snimaci prutoku paliva na cerpadle... Vec ktera stoji asi 2 tácy... To samé mi potvrdil známej. A jini mi zase rikali ze to muze bejt elektronika na cerpadle a ze se to resi vymenou celeho cerpadla.... Myslim ale že je pitomost menit cely cerpadlo dys auto jede normalne.. (tahá tak jak má, nijak extrémně nehulí...) Nebo mi taky bylo receno ze to mám dát na seřízení přímo do BOSCH servisu... A na foru sem se docetl ze to nekdo vyresil jen vymenou vstřikovacích trysek. tak babo raď...
G Point Motorsport
Stačí sundat víčko kostky, odpojit kabeláž kulatou zástrčkou a proměřit při současném pootáčení oba potenciometry ohmmetrem. Pokud není průběh odporu plynulý, je to špatně a zřejmě to způsobuje dané problémy. Zřejmě to lze též změřit i bez rozebírání kostky, ale musíte vědět na kterých pinech zástrčky. Celý problém je závislý i na teplotě asi tepelnou roztažností materiálu palce, na kterém jsou přidělány kontakty.
Zkus si nechat někde kde na to mají odpovídající diagnostiku zvednout prostřednictvím ní volnoběžné otáčky,klidně na 800 či i na maximum tedy 850rpm,ničemu to nevadí,pokud to není automat,akorád se nepatrně zvedne spotřeba na volnoběh.mišák píše:Kámoš má stejnej problem,ale při zahřátem motoru při vyšlápnutí spojky někdy motor zdechne a někdy ne.Ty volnoběžné otáčky taky kolísaj.Spousta příčin,ale co s tím?
Celý problém tkví,jak se tu píše,ve vyjeté dráze potenciometru ve stellwerku,odkud se řj motoru hlasí poloha regulační objímky,která je neplausibilní(nevěruhodná),tedy jde tam špatný údaj ze stellwerku (konkrétně z pocentriometrickýho snímače polohy regulační objímky) do řj motoru DDE,který se pak zapracová do systému řízení regulace dávky,a řj pak neví jakou dávku vlastně nastavit,protože neví právě tu výchozí polohu,co vlastně nastavit.Proto to houpe ,chcípe a další podobné anomálie to dělá.
stellwerk=vámi nazývaná "kostka"
stellwerk=vršek vstřikovacího čerpadla,kde je uložen systém regulace dávky(akční člen) tedy vlastní regulátor