Univerzalni dopis podání vysvětlení PČR

Pokec E30 pozitivních lidí - aneb to, co se jinam nevejde.
KuaJa

Příspěvek od KuaJa » 18. 03. 2007 15:35

Na osobu blízkou fakt bacha - není to tak blbě udělaný. Musíš taky prokazovat proč a jaká by tím vznikla újma jako tobě vlastní ap.
Pojďme to posuzovat trochu normánlě a né takový až úplně absudrně hloupý výmysly, jako co když řeknu že ... na semaforu byla modrá, tak jsem myslel, že budu vzlítat :-)
Hey dude, where is my car? :-)
M52B28 e39 Obrázek a spagheti storyObrázek

Marosh

Příspěvek od Marosh » 18. 03. 2007 18:11

Dan td píše: Omyl, osoba blízká je přesně definována - jsou to jen nejbližší příbuzní - manžel/ka, děti/rodiče, sourozenci, kromě toho už jen druh/družka :roll:
Omyl. :)

Občanský zákoník č. 40/1964 Sb.
§116 Osoby blízké

Osobou blízkou je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké, jestliže by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní.

Právo je ohebné...

Fx

Příspěvek od Fx » 18. 03. 2007 18:17

Těch definic osoby blízké je víc, pro potřeby občanského a trestního zákoníku to je tak, jak uvádí Marosh, pro potřeby zákona o důchodovém pojištění tak, jak Dan_td
E39 535i sedan

Marosh

Příspěvek od Marosh » 18. 03. 2007 19:15

Fx píše:Těch definic osoby blízké je víc, pro potřeby občanského a trestního zákoníku to je tak, jak uvádí Marosh, pro potřeby zákona o důchodovém pojištění tak, jak Dan_td
A my tady řešíme důchody? :) Jediný v čem já vidím problém je prokazování toho "jestliže by újmu, kterou utrpěla jedna z nich,druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní" - na což upozorňoval i KuaJa. Jenže v 99,9% případů to nikdo řešit nebude.

Fx

Příspěvek od Fx » 18. 03. 2007 19:32

Marosh píše:A my tady řešíme důchody? :)
Ne, ale právě proto se tady snažím rozlišit, co platí pro které případy.
E39 535i sedan

Vlkec

Příspěvek od Vlkec » 18. 03. 2007 20:58

Tak já nevim ale před týdnem jsem se ptal známýho policajta a řekl mi že paragraf s osobou blízkou už neplatí. Tak jak to sakra je? :?
Zatáčka se dá projet pomalu, rychle a s BMW!
Ex BMW E34 Touring 525i Vanos

honzeeek

Příspěvek od honzeeek » 18. 03. 2007 21:41

Znamej jednou přišel za swym kamaradem policistou s tim, že na poslední chwíli proletěl na ,,tmawší oranžowou" a že na te křižowatce sou kamery, tak co s tim. Jednak mu řekl, že to je kokot, že se to neděla, ale w zapětí mu řekl, že ty staticky kamery co snimaji křižowatky sou we wětšině případu w blbym uhlu co se zaběru na xicht tyče, takže stači jezdit se sklopenym clonitkem. A když už Tě pry wyfoti, se tyden nehol wem si bryle a hrej to na osobu blizkou. Tim was owšem nechci nabadat k ježděni na čerwenou atd :!:

honzeeek

Příspěvek od honzeeek » 18. 03. 2007 21:41

Vlkec píše:Tak já nevim ale před týdnem jsem se ptal známýho policajta a řekl mi že paragraf s osobou blízkou už neplatí. Tak jak to sakra je? :?
Jedině, že by změnili ustawu, což asi ne e

Mikka.M5

Příspěvek od Mikka.M5 » 12. 09. 2009 23:45

Měl bych dotaz: vyfotil mě radar, přisla fotka i s dobře vyfoceným xichtem. Když podám vysvětlení osobně tak to na osobu blízkou neukecám, je možnost se vymluvit přes dopis a spolíhat, že to dál nebudou řešit? Nebo skusit třeba toho cizince jak tady někdo psal?
e30 325i M-technik I -> e36 320i -> e30 323i M-technik I - > E36 323i M-technik = ekologické vozy

WilD

Příspěvek od WilD » 13. 09. 2009 00:15

Mikka.M5 píše:Měl bych dotaz: vyfotil mě radar, přisla fotka i s dobře vyfoceným xichtem. Když podám vysvětlení osobně tak to na osobu blízkou neukecám, je možnost se vymluvit přes dopis a spolíhat, že to dál nebudou řešit? Nebo skusit třeba toho cizince jak tady někdo psal?
Na to mám dotaz já, odkdy chodí přímo fotka?
Jinak tvoje fotka je v evidenci přece, ne? Zase nejsou úplně retardovaní, aby nepoznaly podobu, pokud je evidentně vidět...

E31 850i '92 & E38 740i '01 & trocha vysněné rejže k tomu...
=> WildWerke

Mikka.M5

Příspěvek od Mikka.M5 » 13. 09. 2009 00:32

Tak dobře, není to fotka, je to černobílej obrázek, na A4 je auto, značka a obličej, podle obličeje by se dalo bez vetších problémů poznat kdo to řídí. Takže se správní úřad dostane k fotce z nějakýho dokladu?
e30 325i M-technik I -> e36 320i -> e30 323i M-technik I - > E36 323i M-technik = ekologické vozy

Dan td
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dan td » 13. 09. 2009 07:26

Tím, že pošlou fotku to řeší některé úřady v menších městech. Přiloží formulář, abys jim napsal, kdo to řídil. Pokud je to tak, nemusíš jim to odepisovat. Záleží, jak je to formulováno - jestli tě předvolává PČR, MP, OÚ, jak tě předvolává atd...

Pokud to nemá náležitosti předvolání dle zákona, hoď to do koše. Pokud ano a stačí jim písemná odpověď, napiš jim " vím, kdo v uvedenou dobu vozidlo řídil, ale odmítám podat vysvětlení ". Doplnit to můžeš příslušným paragrafem podle toho, kdo tě předvolává.

Zřejmě ti to časem přijde znovu, ale odložíš to o pár týdnů/měsíců, čímž se přiblížíš k jednomu roku, kdy to bude odložené. A pokud by tě příště předvolali, napíšeš jim písemnou omluvu, že se nemůžeš dostavit, ale že stejně nemáš žádné nové skutečnosti kromě těch, které už jsi jim napsal a které by pomohly k objasnění. A že jestli na tom přece jen trvají, žádáš o náhradní termín.

A pokud to není PČR, ale třeba jen MP, tak nemohou nahlížet do evidence obyvatel kvůli tomu, aby zjistili, jestli si to podle fotky ty nebo ne :wink:
http://www.e39.cz

Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...

Venelin

reakce

Příspěvek od Venelin » 13. 09. 2009 11:19

Takže abych vám to trochu vysvětlil pánové.

Osoba blízká.
pro účeli našeho parkování a fotek z radaru atd. je příbuzný v řadě přímé, druh družka, a jakákoliív jiná osoba jejíž újmu bych důvodně pociťoval jako újmu vlastní ! Což je vlastně kdokolif... kamarádi atd...

Pro účeli parkování, botiček, a pokut
podle novýho policejního zákona 273 pokutu někdo zaplatit musí! Takže prvně buď chytí řidiče na místě a nic neukecá. Nebo se bude snažit ukecat na osobu blízkou, policista to sepíše, a pošle složenku majiteli vozidla. Ale bez bodů... Takže pokutu Vždy někdo zaplatí!

Fotky z radarů
Statické radary v obcích a městech fotí od 63km/h a maj dosah tak 250m
Přenosné radary policie fotí od 50 a vejš a mají dosah 2 km!!!
Fotky jsou velmi kvalitní. I v noci a za naprosté tmy parádně vyjedou spz a obličej do posledního detailu. Jediný co jim vadí jsou přední vyhřívaná skla. Od těch se blesk odráží.
Ne že bych o tom něco věděl, ale pokud vás statický radar vyfotí v momentě kdy máte SKLOPENÝ CLONÍTKO máte na fotce leda tak krk, max úsměv! :twisted:
Ovšem u přenosnejch tam se nic udělat nedá. Ty jsou níž u země.

Sankce
Takže pokud vás blejsknou, zastaví vás hned někde za rohem a tady už nic neuděláte. Nebo vám pošlou obsílklu ve které je aby jste se dostavili. Píšou k podání vysvětlení jenže pravda je taková že se kouknou na obrázek a na váš xicht a je to!
Pokud jste hloupí daj vám pokutu. Pokud ne a máte třeba na fotce vlasy do čela, sluneční brejle. atd... Osoba blízká.
Pokud jste ještě chytřejší, dopis - osoba blízká.

Dodatek.
auta v polopřevodu, přešmirglovaná spz, kšiltovky, sklopený clonítka.
Tyto fotky jsou hned vyhodnoceny jako neobstojné a jdou ze stolu!

Takže asi tak lidi.

8)
E39 528it -------- E30 335iC, Opel vectra, Opel corsa, VW polo, E36 318i, E30 318Ci, Citroen AX

Mikka.M5

Příspěvek od Mikka.M5 » 13. 09. 2009 11:47

Přišla fotka ze statickýho radaru v obci za rychlost 59km/h - tolerance 3km/h, takže překročení rychlosti o 6km/h. Píšou, že žádají o písemný vysvětlení, takže tu osobu blízkou každopádně zkusím, jen doufám, že nebudou potom chtít, abych se dostavil osobně.

Dan td
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dan td » 13. 09. 2009 12:41

Mikka.M5: Kdo chce kam, pomozme mu tam. Napiš osoba blízká, potom se taky můžeš sakra divit.

Venelin: Sice jsi nám to vysvětlil, ale trochu nepřesně. Osoba blízká není jak píšeš " kdokolif ", ale je to přesně vymezeno. Kamarádi tam opravdu nejsou.

Přenosný radar más sice dosah 2 km, ovšem obstojnou fotku udělá max. na 400m za ideálních světelných podmínek. Čili opravdu není v noci za tmy fotka na 2 km jak břitva - takovej foťák by byl průlom ve fotografování :-)

Radar napevno není statický, ale stacionární.

Proč neříkat osoba blízká, viz příspěvek výš.

Stejně tak je blbost, že pokutu zaplatí vždy majitel - zatím to neplatí.

Také blesk se používá už jen výjimečně, fotí to s IR přisvětlením, které se neodráží ani od vyhřívaného okna :)
Schválně se někdy podívejte přes foťák ( stačí v mobilu ) na úsekové radary např. na Jižní spojce - on je to vlastně IR halogen :P

A poslední - v Praze teď spřísnili kritéria, kdy hodí fotku do koše, takže posílají téměř vše - fotky s clonítkem, brejlema i kšiltovkou a to od rychlostí, které překračují limit třeba jen o 7 km/h.

Tak až nám to zas budeš vysvětlovat, sežeň si aspoň relevantní informace :lol:

Iwan

Příspěvek od Iwan » 13. 09. 2009 17:18

mm, me ted prislo 97 na 80, kdyz sem jel rano na Big :roll:
B ílo M odrá W rtule
To sem zvedavej, jak dlouho to vydrzi tentokrat..14372km
Opravy, upravy, G.O... :arrow: nepotrebujete-pomoc-plati-stale-t53547.html

Mikka.M5

Příspěvek od Mikka.M5 » 13. 09. 2009 17:49

Iwan píše:mm, me ted prislo 97 na 80, kdyz sem jel rano na Big :roll:
Tys neviděl značku měření rychlosti? A budeš to řešit podstivě nebo přes osobu blízkou?

Venelin

Reakce

Příspěvek od Venelin » 14. 09. 2009 15:51

Dan td:

osoba blízká (dle trestního zákona)
příbuzný v pokolení přímém, osvojitel, osvojenec, sourozenec a manžel, partner; jiné osoby v poměru rodinném nebo !!!obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké jen tehdy, kdyby újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá právem pociťovala jako újmu vlastní!!!
Což je kdokolif. kamarád z hospody. Nemůžou vědět jestli si hetero!

Sorry špatně jsem to popsal, samozřejmě že jsem nemyslel fotku na takovou dálku. Moje chyba...

Stacionární. nechytej mě za slovíčko, všichni věděli co tím myslím¨

Nechápu

zákon 273/2008 sb. § 36
(3)
Policie projedná přestupek v blokovém řízení, po zjištění totožnosti
osoby, která vozidlo na zakázaném místě ponechala,
po provedení úkonů nezbytných ke zjištění totožnosti
takové osoby nebo po uhrazení nákladů podle
odstavce 5 provozovatelem vozidla.

(5) technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla se odstraní
na náklady osoby,která vozidlo na místě ponechala, a nelze-li ji zjistit,
pak na náklady provozovatele vozidla!

Takže to někdo zaplatit musí

Píšu snad že se to nedá vyfotit? Dá, ale blbě. Vyděl jsem jich spousty a to sklo tomu fakt vadí.

A poslední. V plzni pro náš region máme nastaveno na 63... podle zppp

Takže to zas tak nepřesný nebylo...
E39 528it -------- E30 335iC, Opel vectra, Opel corsa, VW polo, E36 318i, E30 318Ci, Citroen AX

KuaJa

Příspěvek od KuaJa » 15. 09. 2009 10:09

Veneline, cituješ zákon §273/2008 Sb., o policii - tj. o státních a parkování řeší ale městká policie podle zákona 553/1991 Sb., o obecní policii.

Dle trestního zákona je osoba blízká poměrně ukradená, tady se jedná o osobu blízkou podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, resp. §64 odst. 4, ještě přesněji při odepření výpovědi měšťákovi o §11 odst. 4 uvedeného zákona o obecní policii. Textace je stejná: "Vysvětlení může odepřít pouze osoba, která by jím sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu nebo druhu anebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťovala jako vlastní, způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za přestupek."
u jiných osob jsi ty v gardu, že musíš prokazovat, že jsou tvojí osobou blízkou a zase to nění taková legrace tvrdit o ženatým kamarádovi, že je tvojí osobou blízkou. Oni tě pak obviní z odpírání svědectví se všemi důsledky a ty se můžeš odvolávat až k soudu.

Nepíšeš to úplně přesně a nechápu, proč se to mele pořád dokola.
Hey dude, where is my car? :-)
M52B28 e39 Obrázek a spagheti storyObrázek

Dan td
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dan td » 15. 09. 2009 13:26

KuaJa píše: Nepíšeš to úplně přesně a nechápu, proč se to mele pořád dokola.
Díky doktore, už jsem na to neměl síly to psát :P

Odpovědět