Vlhkost v garáži

Pokec E30 pozitivních lidí - aneb to, co se jinam nevejde.
Ada_CZ
člen E30.cz

Vlhkost v garáži

Příspěvek od Ada_CZ » 15. 05. 2009 20:10

Zdar, mám tady netradiční téma:)

Řešíte nějak vlhkost v garáži? Koupil jsem si laciný vlasový vlhkoměr a žel tam nad 60 % mám.. Asi je to tím že je garáž naklopená na východ..

Hmm, nevím jestli to nějak řešit.. nezdá se, že by to auto nějak poznamenalo... ale to se jen tak asi hned neprojeví, cirkulace vzduchu je asi minimální... ale nějaké drobné ventilační průduchy tam jsou.

Ppajda

Příspěvek od Ppajda » 15. 05. 2009 20:17

Já měl garáž, tam bylo něco podobnýho.Neměl jsem tam teda vlhkoměr, ale když jsem tam nechal sirky, tak jsem s nima kamna nezapálil.Tak jsem ji zboural a postavil tam barák :lol:

Ada_CZ
člen E30.cz

Příspěvek od Ada_CZ » 15. 05. 2009 20:22

:) tak sirky určite zapálím .. Myslím, že to není extrém.. (těch 60%), ale zajímaly by mě ještě jiné tipy :)

MattyX

Příspěvek od MattyX » 15. 05. 2009 20:24

Ada_CZ píše::) tak sirky určite zapálím .. Myslím, že to není extrém.. (těch 60%), ale zajímaly by mě ještě jiné tipy :)
no dej tam sirku na par dnu a pak ju zapal ;) pokud tam mas opravdu velkou vzdusnou vlhkost tak se ti nasakne a urco nezapalis ;)
Strongflex - E30,E36,E46,E90 a i jiné značky ! pro info o cenách a dodání SZ
Obrázek

http://www.piston.cz-Service&Performance partner
https://youtu.be/VmWfNjhhCH8

b.e.a.s.t.

Příspěvek od b.e.a.s.t. » 15. 05. 2009 20:37

probourej tam nekde 2 diry at to vetra :D
E30 325 white cabrio & E92 330i M-packet & E70 X5 3.0D

Chvalda 318iS
člen E30.cz

Příspěvek od Chvalda 318iS » 15. 05. 2009 21:42

Sorry za Ot, ale ty máš opravdu netradiční témata... Tvoje starosti bych opravdu někdy chtěl mít :wink:

Abych nebyl mimo mísu, tak nevím jakou mám vlhkost v garáži, ani to neřeším, protože tam mám stejně shnilýho Baura... Nicméně kolikrát lepší vlhčí garáž, než auto nechávat celej rok venku...
Obrázek
Za jedenácté: Nebudeš jiného vozu než BMW říditi...
BMW 318iS Dinan, BMW 323i TC Baur

Blumen_071
member of yacht club Monaco

Příspěvek od Blumen_071 » 15. 05. 2009 22:17

tady bych si Chvaldo dovolil odporovat - vlhka garaz je hrob.
urcite pomuze vetrani. chce to dve diry na protilehlych zdech, jednu u zeme a druhou u stropu.
a pamatuj: vic der vic vetra
:)

ja jsem nechaval otevreny vrata kdyz jsem odjel, nekdy i nekolik dnu a zadna slava. kdyz uz to jakz takz vyschlo, tak zaprselo a zas to zdi natahli - tak jsem se na garaz vybod

Chvalda 318iS
člen E30.cz

Příspěvek od Chvalda 318iS » 15. 05. 2009 23:00

Samozřejmě, na nějaký delší skladování to není nic dobrýho... Nějakou "uloženku" bych si do nějaký extrémně vlhký garáže neshoval... Nicméně zastávám názor, že na nějaký dočasný, či krátkodobější uložení to postačí... Dostatečné odvětrání nebo použití vysoušeče jednou za čas určitě situaci zlepší :wink:
Obrázek
Za jedenácté: Nebudeš jiného vozu než BMW říditi...
BMW 318iS Dinan, BMW 323i TC Baur

Dieter Bonrath

Příspěvek od Dieter Bonrath » 15. 05. 2009 23:19

Já tohle řešil už u dvou garáží, naposledy jsem to řešil u garáže z části zakopané v zemi.
První co jsem udělal tak pročistil větrání (snad každá garáž to má mít), následně jsem do té díry nacpal větrák, který je třeba u záchodů v panelákových jádrech- větráky od počítače se mi rozhodně neosvědčily, dále jsem odstranil těsnící lišty na spodku vrat (jedinou nevýhoda- vítr fouká do garáže nepořádek).
U první garáže jsem mimo jiné řešil mírné zatékání , proto jsem celou garáž po vnějšku odkopal do hloubky cca 15cm.
Dost často bývá také problém v montážní jámě (podlaha odizolovaná ale montážní jáme ne) - to jsem řešil nařezáním polystyrenových desek (tlustých cca 3cm) po celé délce montážní jámy a přes to prkna.

Ada_cz: Pro řešení tvého problému by bylo také dobré nastínit co je to za garáž, jak vypadá, jaké je konstrukce (beton, zdivo, kamení-zdivo), jestli má garáž více vchodů (dveře+vrata), jestli má montážní jámu. Dost často bývá také problém v montážní jámě (podlaha odizolovaná ale montážní jáme ne) - to jsem řešil nařezáním polystyrenových desek (tlustých cca 3cm) po celé délce montážní jámy a přes to prkna.
e34 m40 5G, e31 m70 6G

Ada_CZ
člen E30.cz

Příspěvek od Ada_CZ » 16. 05. 2009 07:43

Pro mě to problém je, auto tam stojí i celé dny.

Je to řadová garáž, z obou stran garáže a zadní stěna dělí z další řadou, jak jsem psal střecha je sklopená a celá garáž orientovaná na východ - to je asi problém, protože kámoš z protější garáže tam má přes den spíš peklo..

střecha je opravená /Takové jakoby asvaltové pásy s vrstvou jakoby kamínků.) Předtím vlhly zdi od střechy, už ne)

Montážní jáma není, je tam akorát díta pod poklopem sloužící původně asi na od tok, asi 40x40x40 cm a je v ní bordel, kamínky...

Vedle vrat jsou dva větrací otvory, mřížkované asi 15x15 ... vzadu na boční stěně jsem zprůchodnil ventilační otvor do vedlejší garáže, ten soused jezdí pravidelněji.. ještě tam je okno - protože údajně byla moje garáž kdysi poslední.. Je nějaké zadeklované, zkusím to nějak vyřešit.

Jak jsem řekl, konstrukčně je to snad typická řadovka - doufám že při stavbě dodrželi určité zásady.. Ale stejně si myslím, že ten problém je podlaha.. která se místy trochu drolí, je jen beton, napadlo mě to zabarvit tou modrou barvou co je na bazénech. Nad ventilátory jsem taky přemýšlel, jen nevím co všechno je v mých silách.

Vysoušeč by byl určitě nejjednoduší, ale toje taky docela pálka.

Venku sice taky není nulová vlhkost.. Ale obávám se, že jsou tyhle podmínky pro auto horší

Ještě jedna poznámka - Asi 20 metrů od té řady garáží je nějaká tůň - hloubka do jednoho metru, ale docela velká rozloha.. Navíc má hladinu asi tak o 4-5 metrů nadmořské výšky níže.. Změřím ještě vlhkost vzduchu před garáží..

* Jinak nevím :( Tak to asi raději to auto nechám teda stát venku:( Koupím nějaké zabezpečení a najdu nějaké místo (viz blumen), to auto není a nebude vrak
Naposledy upravil(a) Ada_CZ dne 16. 05. 2009 09:30, celkem upraveno 4 x.

b.e.a.s.t.

Příspěvek od b.e.a.s.t. » 16. 05. 2009 07:49

ja bych tam urcite nekde udelal ty 2 diry naproti sobe,kteryma by to melo vetrat.to je asi to nejmensi co muzes pro to udelat. taky mam problem s garazi mam ji do kopce a kdyz tam najizdim e30kou tak obcas skrtnu spodkem :( nevim co s tim mam delat :cry:
E30 325 white cabrio & E92 330i M-packet & E70 X5 3.0D

Ada_CZ
člen E30.cz

Příspěvek od Ada_CZ » 16. 05. 2009 08:02

Oproti má ale garáž někdo jiný, a taky z obou stran.. takže těžko.. Mohl bych udělat rouru ven ze střechy a stříšku, co vy na to?

Blumen_071
member of yacht club Monaco

Příspěvek od Blumen_071 » 16. 05. 2009 10:44

dira do strechy je vzdy riziko spatneho utesneni obvodu a nasledne zatekani.
v radovkach je potiz take s tim, ze sousedi to treba neresi a ty muzes odvlhcovat a vetrat do zblazneni, zatimco oni ti budou zdi stale zasobovat vlhkem... = nutnost odizolovani.

snad by pomohl penetracni nater - nemam ale zkusenost s natiranim jiz vlhke zdi. kdyby se ti podarilo srazit vlhkost zdi, aspon docasne v radech dnu, tak je pak nacpat tim penetrakem. ty sajrajty nejsou ale nejlevnejsi... pouziva se to treba na podlahy pod vanu v koupelnach.

pravidlo vetrani samozrejme plati a jak tu nekdo psal - klidne tomu pomoct ventilatorem. muzes to lifrovat sousedovi :)
tyhle spolecne reseny stavby... :roll: babicka mela na zizkove balkon do ktereho vedlo sousedovic okno :lol:

Dieter Bonrath

Příspěvek od Dieter Bonrath » 16. 05. 2009 17:58

A když se ta podlaha drolí, je pod ní nějáká normální izolace, alespoň ipa? Pokuď máš garáž v osobním vlastnictví, tak bych možná šel i do nové podlahy (odbourat tu původní, natáhnout pořádnou izolaci a nový beton s penetrací), mezitím bych rozhodně do všech otvorů dal nucené větrání (větráky)- ideálně s výstupem ven .
A omítku máš předpokládám takovou tu polobetonovou, že?
A souhlasím s blumenem, díru do střechy ne.

A možná ještě jiné řešení, není možné tu garáž vyměnit za jinou v blízkosti, kde by si tu vlhkost nemusel řešit?
e34 m40 5G, e31 m70 6G

Ada_CZ
člen E30.cz

Příspěvek od Ada_CZ » 16. 05. 2009 19:57

Garáž je ve vlastnicví.. V té podlaze praskliny nejsou.. jsou tam místy prohlubeniny jakoby, ale né že bych skrze ní viděl na spodní vrstvu..

Omítka - myslím, že standartní.. Ale ta stěna přece musí dýchat, kdybych ji udusil, tak nasákne a rozpadne se..

Už to vymýšlím s ventilátory a časovým spínačem, provizorně ještě zkusím chemické pohlcovače vlhkosti... Pokud venku před vratama naměřím rozumnou vlhkost, a v garáži stále ne, asi bych ještě zkusil opravu té podlahy... V opačném případě by neměly nějaké úpravy smysl.

Nad výměnou už jsem přemýšlel.. Výměna s dopladkem:) nějaký chvalda by se možná přestěhoval o jednu řadu za nějaké ty peníze, i když tam je vlhko.. Ale když vzejde ten motiv najevo tak nevím jestli se někomu bude chtít..

BTW: Kolik myslíš, že je vpohodě relativní vlhkost vzduchu? Asi pod 60 %, ale jak to vidíš s hodnotami venku? Po dešti je asi více, během dne 40 ?

V té garáži mám tak 70 když ji týden necham zavřenou

Dieter Bonrath

Příspěvek od Dieter Bonrath » 16. 05. 2009 21:36

Já právě myslel, jestli není i chyba v omítce, jedna z mých garáží má místo omítek beton a vysoušel jsem jí cca 3 měsíce. Jestli jsou v podlaze prohlubně tak bych jí zkusil někde odškrábnout a mrknout se, co tam vlastně máš za podlahu...
S tou výměnou jsem měl na mysli výměnu za jiný typ nebo jiné umístění garáže, třeba tady u nás je garáží relativně dost...
A pro auto je jednoznačně nejlepší co nejnižší vlhkost, nejsem si jistý, ale myslím,že na přednášce nám profesor říkal, že bytové prostory 60% a laboratorní kolem 40% (ale nevím jestli si to pamatuji správně)
e34 m40 5G, e31 m70 6G

Jardžíno

Příspěvek od Jardžíno » 26. 05. 2009 21:24

Ada_CZ píše:střecha je opravená /Takové jakoby asvaltové pásy s vrstvou jakoby kamínků.)
to je moc pěkně napsáno. prostě jsem ještě lepší definici pro lepenku neslyšel. :wink: nic ve zlém
Bmw e30 318i coupé :-) m10
Teď e30 325i coupé 24V

Ada_CZ
člen E30.cz

Příspěvek od Ada_CZ » 26. 05. 2009 21:30

:) sorry, ale ja žiju v paneláku, se stavbařením nemám žádné zkušenosti.. Neměl jsem to odkud znát.. a starosti sem měl taky jiné...

Jinak sirky normálně chytají.. Už mám na cestě ventilátor, ten zapojím na časový spínač a budu ventilovat k sousedovi.. Ty komínky maj všechny garáže jen já ne, protože byla poslední - tak byl vývod doboku, a nějaký mamlas tam přistavěl garáž...

WilD

Příspěvek od WilD » 26. 05. 2009 21:39

Já bych nakoupil hodně bot a ty sáčky se silikagelem rozházel všude po garáži :lol: :lol:
Je to sice jinej prostor, ale u nás do sklepa zatíká atd. tak se omítka úplně osekala a na holý cihly se dal jekejsi "sanitační nátěr" - upe je to vysušilo a ted se na to normal natáhnou vrstvy...tak s betonem by to mohlo fungovat podobně... A pak samozřejmě odvětrávat, v tvým případě aspon dvěma větráky třeba nad a vedle vrat, moc jinejch možností nemáš... O tom odizolování bych taky přemýšlel...

E31 850i '92 & E38 740i '01 & trocha vysněné rejže k tomu...
=> WildWerke

Jardžíno

Příspěvek od Jardžíno » 26. 05. 2009 22:36

Ada_CZ píše::) sorry, ale ja žiju v paneláku, se stavbařením nemám žádné zkušenosti.. Neměl jsem to odkud znát.. a starosti sem měl taky jiné...

...
ne v poho já to nemyslel zle, v pohodě. :wink:
Bmw e30 318i coupé :-) m10
Teď e30 325i coupé 24V

Odpovědět