cesta francie-rady navrhy
cesta francie-rady navrhy
ahoj chci jet v zari do francie a porad se nemuzu rozmyslet jestli autem nebo busem
chci se zaptat co vse se plati za poplatky na ceste ,tunely,dalnice,mosty,parkovne atd
prosim vsechny uzitecne navrhy a rady sem
absolvoval nekdo tuhle cestu
jel bych praha-montpellier cca 1400km tam
dik
chci se zaptat co vse se plati za poplatky na ceste ,tunely,dalnice,mosty,parkovne atd
prosim vsechny uzitecne navrhy a rady sem
absolvoval nekdo tuhle cestu
jel bych praha-montpellier cca 1400km tam
dik
Citroen Xm 2,1td 780 500km
e34 525tds touring 258 500km
e30 325tds rekonstruktion-new motor pripraven
e34 525tds touring 258 500km
e30 325tds rekonstruktion-new motor pripraven
Cesta Francie
Jezdím poměrně často cestu dolů do Andalusie ve Španělsku a to trasou :
Praha-Rozvadov- Norimberk-Heilbronn-Karlsruhe- Freiburg-D/F-Mulhouse-Besancon-Dole-Lyon-Valence-Orange-Nimes-Montpellier-Perpignan-F/E-Barcelona a dále dolů až na jih Španělska.
Doporučuji to jet po dálnicích, protože jakmile sjedeš mimo, tak sice neplatíš, ale motáš se v provozu a najedeš vždy více km než-li stejný úsek po dálnici a o čase ani nemluvím.
Teď (3.července) jsem se vrátil z jihu Francie (cca na úrovni Valence), takže konkrétně :
- Německo jedeš po dálnici zadarmo cca 550 km, současná cena nafty je kolem 1,24 Euro/litr (extra nafta), na trase je několik rozestavěných úseků (dlouhé i mnoho km) a pruhy jsou zúžené s omezenou rychlostí. Poslední úsek na dálnici od Karlsruhe dolů k hranicím do F (po dálnici A6) je s omezenou rychlostí 120km/hod.
- ve Francii se na dálnici platí systémem mýtného, tj. na vjezdu dostaneš ticket a na výjezdu zaplatíš podle ujetých km. Někde se jede gratis (u měst). Dá se říci, že za placený km dálnice zaplatíš cca 0,08 Euro. Já jsem konkrétně od přechodu D/F až do Valence zaplatil cca 31,5 Euro (cca 540 km-jsou v tom samozřejmě i neplacené úseky). Aktuální cena nafty je cca 1,06 Euro/litr a cca 1,16 Euro/litr extra nafty. Benzín mě nezajímal, ale je kolem 1,35 Euro/litr.
- jinak se nic neplatí. Na parkovištích či u pump je WC gratis, někde v Německu chtějí u pump vstupné na WC 0,5 Eura, ale za obdržený lísteček si následně můžeš něco koupit v přilehlém obchodě v plné výši. Co já vím ze svých cest, tak se platí mýtné za most přes údolí u městeška Millau na tahu N9 mezi Montpellier a Paříží, ale to je snad největší most na světě a je to spíše atrakce.
Tak šťastnou cestu - je tam krásně.
desp sen.
Praha-Rozvadov- Norimberk-Heilbronn-Karlsruhe- Freiburg-D/F-Mulhouse-Besancon-Dole-Lyon-Valence-Orange-Nimes-Montpellier-Perpignan-F/E-Barcelona a dále dolů až na jih Španělska.
Doporučuji to jet po dálnicích, protože jakmile sjedeš mimo, tak sice neplatíš, ale motáš se v provozu a najedeš vždy více km než-li stejný úsek po dálnici a o čase ani nemluvím.
Teď (3.července) jsem se vrátil z jihu Francie (cca na úrovni Valence), takže konkrétně :
- Německo jedeš po dálnici zadarmo cca 550 km, současná cena nafty je kolem 1,24 Euro/litr (extra nafta), na trase je několik rozestavěných úseků (dlouhé i mnoho km) a pruhy jsou zúžené s omezenou rychlostí. Poslední úsek na dálnici od Karlsruhe dolů k hranicím do F (po dálnici A6) je s omezenou rychlostí 120km/hod.
- ve Francii se na dálnici platí systémem mýtného, tj. na vjezdu dostaneš ticket a na výjezdu zaplatíš podle ujetých km. Někde se jede gratis (u měst). Dá se říci, že za placený km dálnice zaplatíš cca 0,08 Euro. Já jsem konkrétně od přechodu D/F až do Valence zaplatil cca 31,5 Euro (cca 540 km-jsou v tom samozřejmě i neplacené úseky). Aktuální cena nafty je cca 1,06 Euro/litr a cca 1,16 Euro/litr extra nafty. Benzín mě nezajímal, ale je kolem 1,35 Euro/litr.
- jinak se nic neplatí. Na parkovištích či u pump je WC gratis, někde v Německu chtějí u pump vstupné na WC 0,5 Eura, ale za obdržený lísteček si následně můžeš něco koupit v přilehlém obchodě v plné výši. Co já vím ze svých cest, tak se platí mýtné za most přes údolí u městeška Millau na tahu N9 mezi Montpellier a Paříží, ale to je snad největší most na světě a je to spíše atrakce.
Tak šťastnou cestu - je tam krásně.
desp sen.
-=www.desp.ic.cz=- BMW fun site
Rychlostni limity jsou ve Francii stejne jako u nas 50/90/130, jenom pokud jsi cerstvy ridic, tak bys mel mit na aute takove cervene "Acko" (jakoze Apprentice, neco jako nase Zko) a ten limit je myslim pak 50/80/100. A ono se na to v praxi stejne moc nehraje a u turistu je to imho uz uplne jedno.
A co je dobry, je rozumnej limit na alkohol, ze si muzes dat jedno-dve pivka (ci umerne tomu vinka) k veceri a vlezes se do pul promile, coz tolerujou...

- DJ HONZA
- Kontaktovat uživatele:
No my jezdíme do Francie Mikulov-Víděň-Graz-Tarvisio-protože to bereme přes Itálii kde se vždycky vykoupem v Jadranu-bibione a pak ještě jdem vnitrozemím napříč do La Spezie-Genova-Sestri Levante-San Remo-Monte Carlo -Nice a dál už snad cestu znáš,platí se mýtné na dálnicích,rychl.limity nevím,jezdíme většinou po okreskách protože to známe
Nechapu co je dobreho na prujezdu Francii za ty silene poplatky.
Paklize jedes na jih, tak to se vyplati jet pres Svycarsko. Usetris nervy, penize (rocni znamka v CH je za 40CHF), cas, kilometry a k tomu je v CH levnejsi benzin. Je pravda ze limit na dalnici je 120 a merej relativne casto, ale zato je znacne mensi pocet kamionu, nez v D a F. Pozor po 19h u rady pump tankujes na automatu za bankovky, nebo na VISA, Master, ... kartu.
Piloti na fr silnicich to je kapitola sama pro sebe. Ostatne Blumen se jiste rad vyjadri

Paklize jedes na jih, tak to se vyplati jet pres Svycarsko. Usetris nervy, penize (rocni znamka v CH je za 40CHF), cas, kilometry a k tomu je v CH levnejsi benzin. Je pravda ze limit na dalnici je 120 a merej relativne casto, ale zato je znacne mensi pocet kamionu, nez v D a F. Pozor po 19h u rady pump tankujes na automatu za bankovky, nebo na VISA, Master, ... kartu.
Piloti na fr silnicich to je kapitola sama pro sebe. Ostatne Blumen se jiste rad vyjadri

- Blumen_071
- member of yacht club Monaco
no pokud na hranicich do F zapnes blinkr (jedno kterej) uplne zapadnes do komunity a naky folie nebudou nikoho zajimat, kdyby se ti cestou k mori nahodou vypnul, ihned to naprav. jo a hlavne nepoustej svetla, maximalne parkovacky - jinak hned poznaj ze jsi cizinec. ani v noci!!!samiq píše:Nechapu co je dobreho na prujezdu Francii za ty silene poplatky.![]()
...Ostatne Blumen se jiste rad vyjadri

- Blumen_071
- Blumen_071
[quote="samiq"]Nechapu co je dobreho na prujezdu Francii za ty silene poplatky.
Paklize jedes na jih, tak to se vyplati jet pres Svycarsko. Usetris nervy, penize (rocni znamka v CH je za 40CHF), cas, kilometry
to samiq : to jsem nějak nepochopil. Projedu Německem do Švýcarska a musím zaplatit 40 CHF (cca 880 Kč) za roční dálniční známku (jiná neexistuje). A dál do Montpellier na jihu Francie? Buď Itálií do Francie a nebo někde na úrovni Grenoblu Francií dolů na jih. Vše po placených dálnicích, tj. další stovky km dálnic s, jak říkáš, šílenými poplatky. Přitom za trasu Francií od Mulhouse až do Valence (cca 200 km nad Montpellier) platím cca 31,5 Euro, tj. necelých 900 Kč=cca cena dálniční známky CH.
Jinak s ostatním se dá souhlasit.
desp sen.

Paklize jedes na jih, tak to se vyplati jet pres Svycarsko. Usetris nervy, penize (rocni znamka v CH je za 40CHF), cas, kilometry
to samiq : to jsem nějak nepochopil. Projedu Německem do Švýcarska a musím zaplatit 40 CHF (cca 880 Kč) za roční dálniční známku (jiná neexistuje). A dál do Montpellier na jihu Francie? Buď Itálií do Francie a nebo někde na úrovni Grenoblu Francií dolů na jih. Vše po placených dálnicích, tj. další stovky km dálnic s, jak říkáš, šílenými poplatky. Přitom za trasu Francií od Mulhouse až do Valence (cca 200 km nad Montpellier) platím cca 31,5 Euro, tj. necelých 900 Kč=cca cena dálniční známky CH.
desp sen.
-=www.desp.ic.cz=- BMW fun site
a jak pojedes zpatky, bez poplatku?desp píše:samiq píše:Nechapu co je dobreho na prujezdu Francii za ty silene poplatky.![]()
desp sen.
Jednou jsem vezl neco k Zeneve (do F) a kvuli celnikum jsem jel pres Besancon. Never more! stalo to asi 16EUR a 5 hodin z Baselu. Pres CH je to 2.5 hodiny. A ty nervy kdyz 5min predjizdej kamiony fesaka se slamakem co se kocha

Pres CH je to kratsi, snadnejsi a peknejsi cesta. Basel -> Bern -> Geneva -> Grenoble, ... ? Montpellier
Jel jsem asi x-milionkrat do Grenoblu a ta cesta pres Svycarsko je vazne OK. Akorat z toho jak tam jezdej pomalu clovek roste a nekdy dokazou na hranicich pekne otravovat. Ale maj to tam pekny a pres Zenevu se vyplati jet uz kvuli tomu vodotrysku - http://www.vacanceo.com/img/album/8144.jpg 

- Blumen_071