Já bych řekl, že přední náhon je lepší. Například tam kde je to do kopce a ještě je příčnej sklon a vyjetý koleje - uprostřed a po stranách hlubší sníh.
Pakliže začne prdel hrabat - většinou když je potřeba přejet koleje, nebo uhybat ke straně, tak se prostě snaží předběhnout předek - auto se otáčí jak kružítko "zapíchnutý na předku" - prdel padá ve směru příčnýho sklonu. To se s předkem nestane tak jako s náhonem na zadek.
Lehká prdel prostě hloupě tlačí těžší předek - kola se v určitým rejdu přestanou odvalovat a pak už to není moc řiditelný.
Mluvím o hrabání, tak asi spoustu lidí napadne, tak co hrabeš debile - ale někdy není zblití - zažil jsem to tuto zimu - koleje byly moc hluboký a sníh byl na povrchu čerstvej a pod ním namrzlá sračka. Musel jsem se vyhýbat protijedoucímu předohrabu - jel jsem po prostředku - výsledek byl takovej, že mi začala padat prdel do příkopu. Stál jsem diagonálně na silnici. Když bych chtěl jet do předu, tak už by mi prostě prdel spadla do příkopu, no a dozadu to nešlo - přední kola v určitým potřebným rejdu se nemohla převalit přes kolej uprostřed. Nakonec mi šel předohrabář pomoct - tlačil mi do boku prdele a já jel dopředu a vrátil se na prostředek cesty. On takovej problém neměl - kdyby měl auto v takový poloze jako já, tak ho z toho předek prostě vytáhne - bude si moct regulovat směr odvalování kol - tah -mě to šlo v nejlepším případě bokem.
S předním náhonem vyjedu ve sněhu daleko víc jak s hnanou prdelí. Už taky díky tomu, že si můžu "směrovat" tah.
-mluvím o nízkejch rychlostech ve sračkovitým terénu na nerovným povrchu - čecky druhy sklonů na jednou.
Nebo kdybych měl předek zapíchnutej pod nějakým sklonem ve sněhu a měla mě z toho do zádu vytáhnout prdel na relativně pevným podkladu, ale sníh - to radši rovnou žádám bližný o pomoc. Je teda fakt, že kdyby tam byl zapíchnutej předohrab, tak se tam taky zahrabe hloubš - ale šance, že vyjede bez pomoci je vyšší - když na to půjde s max citem - u zadohrabu se lehčí prdel prostě proklouzne - nevytáhne to - vodorovná síla potřebná k vyjetí bude větší jak adheze -( kvalita gum, povrchu a hmotnost na kolo ) - u předohrabu budu mít, myslím, větší šanci.
S ruční brzdopu u nešpéry jsem to už taky několikrát zkusil - u mě to bylo uplně na hovno - dycky mi hrabalo jen jedno kolo.
Zapadl jsem do hluboký podélný rejhy - se zadohrabem bez šance. U předohrabu jsem vytočil kola do max rejdu a vyhrabal se.
Tak nevim, já radši na hory jedu Saabem jak s e34 nebo e30, s e28 jsem na tom na horách byl snad nejhůř - ta má rozložení hmotnosti z tohoto pohledu nejhorší.
Jediný pravidlo - mozek, nový zimní gumy (řetězy) a u našich aut špéra - velkou výhodou, no.
Jedno ještě kváknu: jsou úseky, kde se prostě BMW s náhonem za prdel nečape a předohraby projíždějí.