Přístrojovka s otáčkoměrem

Co a jak opravit v E30? Standardní servisní úkony. A podobně.
kdo.

Příspěvek od kdo. » 22. 10. 2003 11:38

[quote="VencaMůžeš uvést zdroj těchto informací?[/quote]

Jméno ti možná nic neřekne, ale dělal v ÚSMD a testoval auta, se zvláštním zaměřením a vášní na BMW. Velmi zkušený a znalý člověk. Možná to bude vypadat jako výmluva ode mě, ale bohužel už dva roky není mezi námi. Nebylo mu ještě ani 50. Když jsem před pěti lety koupil tohle auto, taky jsem sosal informace a pak jsem měl štěstí, že on mi je pomohl třídit na zrno a plevy. :)

Venca_080

Příspěvek od Venca_080 » 22. 10. 2003 11:44

kdo. píše:[quote="VencaMůžeš uvést zdroj těchto informací?
Jméno ti možná nic neřekne, ale dělal v ÚSMD a testoval auta, se zvláštním zaměřením a vášní na BMW. Velmi zkušený a znalý člověk. Možná to bude vypadat jako výmluva ode mě, ale bohužel už dva roky není mezi námi. Nebylo mu ještě ani 50. Když jsem před pěti lety koupil tohle auto, taky jsem sosal informace a pak jsem měl štěstí, že on mi je pomohl třídit na zrno a plevy. :)[/quote]
Není to trochu jinak?
Ten vzorec pro výpočet je od koho?

Venca

Příspěvek od Venca » 22. 10. 2003 11:53

Kdo:
Jestli je vazba LED diod a OILSERVICE, kdy tedy se rozsvítí OILSERVICE? Spolu se kterou diodou?

Kdy se rozsvítí INSPECTION?

kdo.

Příspěvek od kdo. » 22. 10. 2003 12:00

[quote="Venca_080 Není to trochu jinak?
Ten vzorec pro výpočet je od koho?[/quote]

Ten mi právě on popsal. Údajně je to +- u všech modelů E30 stejné, liší se to podle motorů a je to v tom osazení tišťáku intervalů v přístojovce. Proč by to bylo jinak, všechny potřebné údaje to dostává v elektronických impulzech, tak je to vlastně jednoduché a přesně to hodnotí stav oleje podle způsobu jízdy, určitě přesněji, než jen časový úsek. Víc nevím, ale funguje to, páč vidím rozdíly podle toho jak jezdíme, na dálky zhasínají pomaleji, než po městě a průměr mám cca 1.600 km na diodu (dízl). Ještě si vzpomínám, když jsem měl svou první E12 (takovou, jako má myslím teď Flery) a on mi seřizoval karburátor, což byly vlastně dva dvojitý v monobloku, tak (což by se Flerymu mohlo hodit), věděl že na každe z výfukových rour hned za parohama byly šrouby, které se při seřizování vyšroubovali a tam se strkalo čidlo spalin Paltestu a seřizovaly se vždy tři a tři válce, resp. část karburátoru pro ty které tři válce zvlášť , protože ve výfuku už foukaly všechny. Vždycky, když jsem se ho ptal, co budu platit, mávnul rukou a říkal: "bože, já tyhle auta žeru". To už marodil (myslím, že se to jmenuje Bechtěrev) takové strnutí šíje, pak šel do invalidního a pak....
Naposledy upravil(a) kdo. dne 22. 10. 2003 12:12, celkem upraveno 1 x.

kdo.

Příspěvek od kdo. » 22. 10. 2003 12:03

Venca píše:Kdo:
Jestli je vazba LED diod a OILSERVICE, kdy tedy se rozsvítí OILSERVICE? Spolu se kterou diodou?

Oil service se rozsvítí spolu se žlutou diodou a to i za jízdy, když přijde její čas a počet km a Inspection cca po 20.000, taky klidně při jízdě a naprosto nezávisle na Oil service. Obojí vím z vlastní zkušenosti. Mě to alespoň vychází - dvě výměny/inspection

Venca

Příspěvek od Venca » 22. 10. 2003 12:21

kdo. píše:

Oil service se rozsvítí spolu se žlutou diodou a to i za jízdy, když přijde její čas a počet km a Inspection cca po 20.000, taky klidně při jízdě. Obojí vím z vlastní zkušenosti. Mě to alespoň vychází - dvě výměny/inspection
Takže to má asi každá palubka jinak.

Sleduju to u mýho auta, palubka je starší typ z šestiválce (325i), mám 318i 1986, štekr je upraven pro 4V.

Po resetu svítí 5 zelených, zhasíná jedna po 2 měsících - není tam vazba na kilometry ani na palivo, jen na čas. Nikdy nezhasne za jízdy.

Současně se zhasnutím poslední zelené se rozsvítí INSPECTION + žlutá, svítí trvale i za chodu motoru.
Po měsíci se rozsvítí k tomu červená,
za další měsíc další červená,
za další měsíc další (3.)červená,

- a OILSERVICE se ještě nerozsvítil.

Při předchozím cyklu se mi OILSERVICE rozsvítil za jízdy, cca 12000 km od posledního resetu, ve stavu kdy svítil INSPECTION + žlutá.

Takže u mojí přístrojovky není vazba LED - OILSERVICE.

Výpočet kilometrů podle vzorce popsal Keyser_soze na www.auto.cz , tento algoritmus hlídá OILSERVICE.

kdo.

Příspěvek od kdo. » 22. 10. 2003 12:43

Venca píše:[Sleduju to u mýho auta, palubka je starší typ z šestiválce (325i), mám 318i 1986, štekr je upraven pro 4V.

Po resetu svítí 5 zelených, zhasíná jedna po 2 měsících - není tam vazba na kilometry ani na palivo, jen na čas. Nikdy nezhasne za jízdy.

Současně se zhasnutím poslední zelené se rozsvítí INSPECTION + žlutá, svítí trvale i za chodu motoru.
Po měsíci se rozsvítí k tomu červená,
za další měsíc další červená,
za další měsíc další (3.)červená,

- a OILSERVICE se ještě nerozsvítil.

Při předchozím cyklu se mi OILSERVICE rozsvítil za jízdy, cca 12000 km od posledního resetu, ve stavu kdy svítil INSPECTION + žlutá.

Takže u mojí přístrojovky není vazba LED - OILSERVICE.

Výpočet kilometrů podle vzorce popsal Keyser_soze na www.auto.cz , tento algoritmus hlídá OILSERVICE.
Zelené by za jízdy neměly svítit, ale rozsvítit se při zapnutí zapalování a
zhasnout po nastartování, pak nemůžou zhasínat za jízdy, pouze při dalším startu jedna ubyde, teoreticky bys mohl trefit poslední kilometr a rozsvíti se ti ještě všechny, ujet ten poslední a při novém startu už by jedna nesvítila. Trvale svítí jen žlutá a červená spolu s nápisem Oil service (platí pro nový typ s pěti zelenými, u staršího nevím)
ta vazba tam musí být, nikde v autě nejsou přeci žádné hodiny, které by udávaly podmět ke zhasnutí diody jen proto, že uběhly dva měsíce.

Výpočet Keyser_soze znám, použil jsem jeho text, ale je to upravené a doplněné

to all: jak to máte ostatní, svítí vám zelené i za jízdy??

Venca

Příspěvek od Venca » 22. 10. 2003 12:57

kdo. píše:
Zelené by za jízdy neměly svítit, ale rozsvítit se při zapnutí zapalování a
zhasnout po nastartování, pak nemůžou zhasínat za jízdy, pouze při dalším startu jedna ubyde, teoreticky bys mohl trefit poslední kilometr a rozsvíti se ti ještě všechny, ujet ten poslední a při novém startu už by jedna nesvítila. Trvale svítí jen žlutá a červená spolu s nápisem Oil service (platí pro nový typ s pěti zelenými, u staršího nevím)
ta vazba tam musí být, nikde v autě nejsou přeci žádné hodiny, které by udávaly podmět ke zhasnutí diody jen proto, že uběhly dva měsíce.

Výpočet Keyser_soze znám, použil jsem jeho text, ale je to upravené a doplněné

to all: jak to máte ostatní, svítí vám zelené i za jízdy??[/quote]
5 zelených diod je na starší i novější desce. Zelené svítí jen při zapnutém zapalování, pokud nebyl spuštěn motor.
U mojí palubky jsou LED zhasínány/rozsvěceny jen podle času, zaznamenal jsem případ, kdy zhasla jedna ze zelených LED po 14 dnech stání.

"...nikde v autě nejsou přeci žádné hodiny, které by udávaly podmět ke zhasnutí diody ..."
- tak detailně jsi zkoumal desku s obvody?

kdo.

Příspěvek od kdo. » 22. 10. 2003 13:12

[quote="Venca5 zelených diod je na starší i novější desce. Zelené svítí jen při zapnutém zapalování, pokud nebyl spuštěn motor.
U mojí palubky jsou LED zhasínány/rozsvěceny jen podle času, zaznamenal jsem případ, kdy zhasla jedna ze zelených LED po 14 dnech stání.

"...nikde v autě nejsou přeci žádné hodiny, které by udávaly podmět ke zhasnutí diody ..."
- tak detailně jsi zkoumal desku s obvody?[/quote]

jak to teda máš, pochopil jsem, že tobě zelené svítí i po nastartování??
jak myslíš, že by to bylo objektivnější a pro motor potažmo řidiče výhodnější, podle toho algoritmu s vazbou na km a způsob jízdy, nebo na čas bez ohledu na nic.

Venca

Příspěvek od Venca » 22. 10. 2003 13:26

Kdo:
Zelené diody se rozsvítí po zapnutí zapalování, za běhu motoru nesvítí. po jeho vypnutí nesvítí, rozsvítí se až po dalším zapnutí zapalování.

Žlutá dioda a červené diody svítí i za běhu motoru, stejně jako nápisy OILSERVICE, INSPECTION a i symbol hodin (ten jsem viděl, když jsem měl novější typ palubky).

Vazba na čas musí být u typu palubky se symbolem hodin (proč by tam jinak byl?) a je i u mojí (co jiného by řídilo např. zhasnutí zelené po 14 dnech stání?).

kdo.

Příspěvek od kdo. » 22. 10. 2003 13:37

Zelené diody se rozsvítí po zapnutí zapalování, za běhu motoru nesvítí. po jeho vypnutí nesvítí, rozsvítí se až po dalším zapnutí zapalování.

Žlutá dioda a červené diody svítí i za běhu motoru, stejně jako nápisy OILSERVICE, INSPECTION a i symbol hodin (ten jsem viděl, když jsem měl novější typ palubky).

Vazba na čas musí být u typu palubky se symbolem hodin (proč by tam jinak byl?) a je i u mojí (co jiného by řídilo např. zhasnutí zelené po 14 dnech stání?).
ad zelená: aha, mě zmátlo, žes psal, že ti zelená nikdy nezhasla za jízdy, jak taky, když nesvítí, ale jak jsem psal, možná, že kdybys to zkusil znova po kilometru, už by nesvítila.

ad žlutá a červená: správně, rozsvítí se i za jízdy, i když nezávisle na sobě, ale závisle na počtu km, žlutá spolu s Oil service a Inspection podle stavu KM. Symbol hodin (dvouletá prohlídka) taky podle počtu km, jak jsem psal výše

ad vazba: hodiny viz výše a zhasnutí po 14 dnech - zřejmě nějaká chyba v přístrojovce, páč pokud bych uvažoval, že je to úmyslně, tak bych teoreticky po výměně oleje a 10ti týdnech, tedy po 2,5 měsicích STÁNÍ musel znovu měnit olej za nový??? Proč??

A vůbec...nechtěl by ses deanonymizovat??
Naposledy upravil(a) kdo. dne 22. 10. 2003 13:47, celkem upraveno 1 x.

Venca

Příspěvek od Venca » 22. 10. 2003 13:46

Kdo:

Asi to má každá přístojovka jinak. Jakou mám, jsem uvedl, sleduju to dost dlouho - skoro 3 roky.
Olej je hlídán zřejmě podle toho algoritmu a s diodama u mě nesouvisí.

Co máš za auto, co je tam za přístrojovku?

kdo.

Příspěvek od kdo. » 22. 10. 2003 13:49

Venca: 324d z 90´už s DDE, ale přístrojovku .....nevím, asi tu, co tam patří :lol:
Ale ten olej je hlídán PRÁVĚ těmo diodami. :twisted:

Venca

Příspěvek od Venca » 22. 10. 2003 14:02

kdo. píše:Venca: 324d z 90´už s DDE, ale přístrojovku .....nevím, asi tu, co tam patří :lol:
Ale ten olej je hlídán PRÁVĚ těmo diodami. :twisted:
Pokud je origo, tak je s 1 červenou.

Uvnitř jsou na první pohled rozdílné obvody (starý/nový typ).

A u mojí mi teď konkrétně svítí žlutá, 3 červené, INSPECTION.
A OILSERVICE nikoli, takže předpokládám že se rozsvítí až mu to algoritmus napočítá podle toho vzorce od Keyser_soze.

Takže u mě diody nemůžou hlídat OILSERVICE.

Badliner

Příspěvek od Badliner » 22. 10. 2003 19:46

kdo. píše:Zaznělo tu několik pravd, polopravd i vyslovené nepravdy

je to asi takhlenc, střída se Oil service - Inspection I - Oil service - Inspection II (vetší rozsah prohlídky v servisu) - Oil Service - Inspecion I - atd. zhruba to je po 12-15tisic km, zaleží na modelu auta, u dízlů je interval Oil service kratší. Do toho ještě skáče občas s nejbližším Inspection symbol hodin což je pravidelná údržba po dvou letech, která je navic o výměně brzdovky a tak, ale i ta se rozsvěcí po ujetí počtu km, které ujede auto v běžném provozu asi za dva roky.
Tak a ta kilometráž, dejme tomu 15 tisic se ještě zkracuje podle okolností, (a podle toho taky postupně zhasínaj ty diody)
Algoritmus je takovej ze to počítá ujetou vzdálenost:
vzdalenost = a x (1+t+o)
a = skutečně ujetá vzdálenost na tacháči, t=teplota motoru, teplý 0, studený 1 (přesné rozhraní neznám), o = kdyz jsou otacky vetsi nez 4500 (zase podle modelu) tak 0.5, jinak 0

Takže když ujedu s autem 12km a auto je zahřátý a netočím ho přes 4500 tak to načte 12km ( vzdalenost = 12x (1+0+0)
Když ujedu 12km se studeným a budu ho rvát na 5tisic tak (jsem jednak kokot :) a hlavně to napočítá 30 km (vzdalenost = 12 x (1+1+0.5)

Z toho vidno, že ¨jako údaje bere KM, otáčky a teplotu motoru, nikde žádný hodiny s budíkem

U novějších modelů to může být na základě spotřeby paliva, ale E30 nemá žádné vazby na množství spotřebovanýho paliva.

takže Venco, zelené diody SOUVISÍ JEDINĚ s olejem a ne s časem od posledního resetu - jakej by to jinak mělo smysl si odečítat samojediný počítadlo?? A Oil service MÁ vazbu na diody. A je ji fuk, jestli to ujedeš za den, nebo za dva měsíce - není to kalendář.
a Bad linere: diody ZÁVISÍ na km.
Ja se nehadam, poradavam jak jsem nakoupil..ale myslel jsme ,ze mi technik z Inveltu poda presne informace :?

Venca

Příspěvek od Venca » 23. 10. 2003 08:32

Badliner:
Technik z Inveltu měl zřejmě na mysli novější řady (E36 a výš).

Ze včerejší diskuse s "Kdo" bych udělal závěr, že se liší i starší/novější verze indikací servisních intervalů.

U mojí palubky mi zhasne zelená jednou po 1300 km, jednou po 2500 km, ale vždy je interval 2 měsíce.
V tento moment svítí VŠECHNO kromě OILSERVICE, takže u mě nemají diody vazbu na OILSERVICE.

kdo.

Příspěvek od kdo. » 23. 10. 2003 08:34

Venca píše:Badliner:
Technik z Inveltu měl zřejmě na mysli novější řady (E36 a výš).

Ze včerejší diskuse s "Kdo" bych udělal závěr, že se liší i starší/novější verze indikací servisních intervalů.

U mojí palubky mi zhasne zelená jednou po 1300 km, jednou po 2500 km, ale vždy je interval 2 měsíce.
V tento moment svítí VŠECHNO kromě OILSERVICE, takže u mě nemají diody vazbu na OILSERVICE.
Možný to je, neznám zapojení staršího provedení, já měl na mysli svoji, tedy novější (5 zelených a jedna červená) přístrojovku a tam je to, jak psáno výše.

Max-Max
Moderátor e30.cz

Příspěvek od Max-Max » 24. 10. 2003 00:35

Mne svieti žltá+červená+hodiny aj pri vypnutom zapaľovaní. Plast 87, 320i. A fčil poraďte. Môžu toto trvalé! svietenie spôsobovať slabé baterky?
325i, 635CSiA, FJR 1300A, W638 V220

Venca

Příspěvek od Venca » 26. 10. 2003 07:25

Max-Max píše:Mne svieti žltá+červená+hodiny aj pri vypnutom zapaľovaní. Plast 87, 320i. A fčil poraďte. Môžu toto trvalé! svietenie spôsobovať slabé baterky?
Pokud to nejde resetovat, zřejmě baterky.

Odpovědět