prvni pomoc - pokec

Pokec E30 pozitivních lidí - aneb to, co se jinam nevejde.
Dan td
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dan td » 18. 05. 2005 13:29

KuaJa píše:No,debata zacina byt divna.Myslim,ze jde u dopr.nehody predevsim o to,aby se clovek choval duchapritomne a i dostatecne razne. Laborovat jestli jsem uz srovnal uhel hlavy tak, ze jsou dych.cesty pruchodne ap., ja z meho pohledu uplne ukradene,jestlize to nevim, ale budu mu drzet celou dobu jazyk v prstech -coz je max. 25 minut, nez prijede sanita, tak v tom nevidim problem-hlavne, ze ten clovek dycha.
Myslim,ze je docela chyba nekterych kurzu, ze to berou moc opatrne-neustale resi,jak mas hlidat poraneni patere a krku a s clovekem razantne nehybat ap.-lidi, kteri se s takovou veci nikdy nesetkali, se pak boji na nekoho sahnout,aby mu "nehnuli krkem" a clovek se jim zatim muze udusit. Priorita je zajistit, aby clovek lezel na miste, kde je bezpecno,pokud mozno nesel do soku, tlouklo mu srdce, dostaval se mu vzduch do plic a nekrvacel nekde jako blazen-to je PP-o zbytek at uz se postaraji profici. A timhle zachranis nekomu zivot-jestli ho pak das do stabilizovane polohy nebo ne? -jiste, ze je to lepsi, ale kdyz to neumis, tak nikoho nezabijes.Hlavne,ze se nebojis zasahnout a neco delat-kdyz uz, tak treba aspon sehnat nekoho,kdo tu pomoc umi. A ne tam stat jako pako a mumlat si, kolik je vdechu za minutu a kolik ma krcni pater obratlu.
Tak sorry, ale tohle je podle mě blbost. Příklad z vlastní zkušenosti :
Dvě auta, čelní srážka. Ve starém Kadetu 3 mrtví, V novém Passatu těžce zraněný řidič. Shodou náhod jela cca 3 minuty po nehodě kolem sanitka záchranky.
Svědci, tedy ti, co viděli nehodu zastavili a šli pomoct. Přesně, jak píšeš, nebáli se, byli duchapřítomní a rázní. Zraněnej řidič jen mumlal, nekomunikoval, zjevné ( rozuměj viditelné ) zranění neměl. Samozřejmě všichni dostali nápad, že ho dostanou ven - čili s ním různě lomcovali a tahali ho ven. Jak píšu - to celé během dvou tří minut.

A teď poučení :wink: řidič nebyl připoutaný a měl vystřelený airbag. Hlavní zranění byla zlomená krční páteř. Bohužel " zachránci ", kteří se ho snažili dostat ven, s ním cloumali tak vehementně, že mu příliš nepomohli - naopak. Zemřel několik minut poté, co přijela sanitka.

Samozřejmě nelze tvrdit, že by bez této " duchapřítomné pomoci " přežil, ani to, že by stejně umřel. Ale jde tady o to, co píše Blumen, tzn.vědět alespoň ty základy a vyhnout se fatálním chybám. Stejně tak bych chtěl vidět, jak někomu držíš 25 minut jazyk - zkus si to na sobě 5 minut a máš dřevěnou ruku.

Na závěr ještě statistika - např. v Rakousku, při akcích, kdy byli náhodně osloveni lidé, jak by poskytli první pomoc, odpovědělo dobře cca 80% lidí, v ČR cca 17%.
http://www.e39.cz

Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...

KuaJa

Příspěvek od KuaJa » 18. 05. 2005 13:52

Jiste, souhlasim, ze minimum musi mit kazdej, ale myslim, ze nema cenu srazet nekoho, kdo muze mit napr. z vojny spousty praktickych zkusenosti, kvuli tomu, ze neodpovi priruckove spravne.
Osobne jsem lezl ze skarpy po bouracce na motorce a kolem me jezdili auta a cumeli na me cu**ci, ktery se bali s tim mit neco spolecnyho, aby mi nahodou neublizili. Mel jsem tenkrat jen porezany prsty, ale i tak bych tem debilum, co projezdeli, nakopal vsem-takze prede mnou myslenku toho, ze je lepsi na nekoho nesahat, protoze to neumim tak dobre, neobhajis-stacilo zastavit, zeptat se, jestli maji zavolat mobilem zachranku,jestli neni treba obvaz, ktery ma v lekarnicce a konec-nemusi mi hned oni sami nadlahovat ruku. Zrovna tak pri urazech na konich-je velika sance, ze ten clovek ma neco s pateri, ale stejne se dycky nejriv postaras o to zakladni-musis s nim hnout,aby prezil-to je priorita.
Jinak 25 minut bych nekomu jazyk klidne podrzel, kdyby se mel udusit. Jestli je potom jednodusi vyhodit mu spodni celist, aby mu ten jazyk drzel sam, je uz jen otazka diskuze :-)
Chci hlavne rict, ze nezalezi na tom, kolik ucebnic uz clovek o PP precetl, ale hlavne to, ze je proste pripravenej a odhodlanej nekomu pomoct.
Kurzy by meli byt povinne na zakladni skole a dukladne-zivot mi nemusi zachranovat jenom ridic-budu rad, kdyz mi pomuze i chodec :-))
Hey dude, where is my car? :-)
M52B28 e39 Obrázek a spagheti storyObrázek

Blumen_071
member of yacht club Monaco

Příspěvek od Blumen_071 » 18. 05. 2005 13:55

drzeni jazyku dle slov profika je naprosto nahovno.
myslim ze dalsi debata zde bude stat jen hodne casu a energie vlozene do klavesnice a ucinnost temer nulova.
zajimavost - 100 bouracek kde 60 lidi zemrelo a pritom mohlo dalsich 40 prezit kdyby jim nekdo narovnal hlavu, po tom co tam zustali v beztvedomi sedet v predklonu, a uvolnil jim dychaci cesty.

nehodlam tady tlumocit vcerejsi skoleni, jen bych si dovolil navrhnout aby jsme to vsichni brali zodpovedne a ten cas do toho investovali

navic mezi sebou mame osobu nejpovolanejsi takze by nemel byt problem zaclenit kurz PP do lanovskych a plesnickych srazu.

Blumen_071

Příspěvek od Blumen_071 » 18. 05. 2005 13:58

kuaja: no prave ze prirucky jsou na prd. neni lepsi brat zkusenosti od lidi ktery to delaj denne?

Fx

Příspěvek od Fx » 18. 05. 2005 14:05

Ten kurz nekde na srazu by vubec nebyl od veci...

Jen tak mimochodem, kdyz se tu tak basni o tom drzeni jazyka, od ceho je asi v lekarne nerezovy spinaci spendlik... :roll:
E39 535i sedan

bmwm3
Lon Don
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bmwm3 » 18. 05. 2005 14:10

Blumen_071 píše: navic mezi sebou mame osobu nejpovolanejsi takze by nemel byt problem zaclenit kurz PP do lanovskych a plesnickych srazu.
Tou jest?

Blumen_071

Příspěvek od Blumen_071 » 18. 05. 2005 14:15

fx: zakony a vyhlasky starnou.

veskery diskuze a dohady k tematu na tomhle foru smete ze stolu jeden clovek behem necelych 4hodin kde je i prostor pro debatu.
myslim ze je i velice dobry si vse vyzkouset na ty figurine /neprima masaz srdce, dychani/ stabilizovana poloha jeden na druhem. pak budem mit vsichni jasno a ja osobne jsem klidnejsi. je fakt ze jsem to taky odkladal, mel jsem to v planu uz asi pul roku a ted jsem v patek byl u jedny prihody kde jsem nevedel co udelat. pak uz se pro skoleni clovek rozhodne velice rychle ale to je uz pozde.
tim asi koncim s obrodou protoze kdo neni naprostej ignorant a sobec tak si ten cas udela.
chapu ze pro mimoprazsky to bude slozitejsi ale ne nemozny

Dan td
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dan td » 18. 05. 2005 16:08

Fx píše: kdyz se tu tak basni o tom drzeni jazyka, od ceho je asi v lekarne nerezovy spinaci spendlik... :roll:
:lol: :lol: :lol: Sorry, ale už vidím, jak někomu špendíš jazyk k vestě :shock:

Dan td
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dan td » 18. 05. 2005 16:10

Blumen_071 píše:ted jsem v patek byl u jedny prihody kde jsem nevedel co udelat. pak uz se pro skoleni clovek rozhodne velice rychle ale to je uz pozde.
Vidíš, kam až tě to courání po hospodách dohnalo :P :D

Fx

Příspěvek od Fx » 18. 05. 2005 17:15

Dan td píše:
Fx píše: kdyz se tu tak basni o tom drzeni jazyka, od ceho je asi v lekarne nerezovy spinaci spendlik... :roll:
:lol: :lol: :lol: Sorry, ale už vidím, jak někomu špendíš jazyk k vestě :shock:
Jen abys s tim videnim nebyl daleko od pravdy :roll:
E39 535i sedan

Albert

Příspěvek od Albert » 18. 05. 2005 18:01

Ehm, neco takovyho se vcera probiralo na cernaku.. 8)
Ze jo Michale? :lol: aneb 3 dny v aute obmotanym okolo stromu :lol:

KuaJa

Příspěvek od KuaJa » 18. 05. 2005 18:12

To Blumen: Jee.. to ja jsem to nemyslel nijak spatne a s tema kurzama souhlasim a nechtel jsem se s tebou hadat.Me se jen nelibilo, ze kriterium spravneho zachranare jste zvolili uhel zakloneni hlavy :-)
Naprosto s tebou souhlasim s tim, ze tyhle kurzy by mel projit kazdy a pokud mozno treba i jednou za rok,aby vedel co nejvic a hlavne si tyhle zaklady perfektne zazil.
Ja uz jsem tehle kurzu nekolik zazil, prave i pri skoleni k ruznym oborum lidske cinnosti, a pokazde jsem z toho mel dobry pocit a je to i velice zajimavy-kor, kdyz clovek potkava lidi z praxe, kteri rikaji ruzne perlicky ap.
Neobhajoval jsem nejaky nekvalifikovany "pokusy" PP lidi, kteri to neumi, ale spis jsem chtel poukazat na to,ze hlavni je tady v tech pripadech vule to pouzit, pomoct a projevit zajem-treba kdyz jedu autem kolem nejaky sekacky,tak dycky zastavim a zeptam se,jestli muzu pomoct, i kdyz uz je tam dost lidi-treba mam v aute neco, co oni ne a bylo by to treba ap. (obcas vozim v aute i infuzni set,intubacni sadu,jehly na tracheotomii,nejake injekcni kortikoiidy,dokonce mi "zbyl" asi ctvrt roku i ambuvak :-))
Takova skoleni se neporadaji jen v Pze, ale je mozny se prihlasit do kurziku organizovanych treba BESIPem,CP,nebo Cervenym Krizem a to v podstate kdekoliv -zalezi jen na zajmu.Mel jsem vzdycky stesti na lidi, kteri mi k tehle problematice nikdy neodepreli nejakou "osvetovou cinnost" a dycky mluvili o dulezitych a zajimavych vecech velice poutavou formou.
Takze bych to taky videl temer jako "obcanskou povinnost" kazdeho, kdo se pohybuje v provozu nebo v mistech s rizikem urazu.
Hey dude, where is my car? :-)
M52B28 e39 Obrázek a spagheti storyObrázek

Max-Max
Moderátor e30.cz

Příspěvek od Max-Max » 19. 05. 2005 12:22

2 KuaJa: zobral si to moc vazne, ale bohuzial statistiky jednoznacne hovoria o tom, ze vzacne sekundy sa stratia najma chaotickym konanim pri vyberani jazyka. Pri kurzoch, ktore som absolvoval, bolo presne vidiet co sa deje pri zaklone hlavy a tento ukon, ci chceme alebo nie, je jeden z najdolezitejsich pri zachrane cloveka ktory nedycha. Nejde ani tak o to, co je to spravne alebo nie, ale je to nazor vacsich odbornikov ako sme my a tak to berme. samozrejme, suhlasim s tebou, ze v prvom rade treba byt aktivny a nie len pobehovat okolo.

Mala instruktaz na zraze je dobry napad.
325i, 635CSiA, FJR 1300A, W638 V220

Odpovědět