Dvě zelené na křižovatce

Pokec E30 pozitivních lidí - aneb to, co se jinam nevejde.
Emil Šic

Dvě zelené na křižovatce

Příspěvek od Emil Šic » 10. 08. 2003 17:30

Tak jak je to? Stojím před semaforem, je na něm červená. Ale pro odbočení vpravo svítí zelená šipka. Dobře, tam chci jet, takže dám blinkr doprava a zatočím. Ale pak se to stane :shock: Uíííííííííí! Brzdim jak blázen. Zleva se řítí auto v 70 km/h. Proč? Protože má taky zelenou.

Příklady:
1. Karlovo náměstí, Praha. Směr z Resslovy ul. do kopce, svítí zelená šipka vpravo, ale zleva se řítí auto za autem.

2. Poslední sjezd z Jižní spojky před Barrandovským mostem, směr Plzeň. Podjede se most, pak je křižovatka a to samé jako na Karláku.

Oni "zleva" mají zelenou a navíc značku "hlavní silnice" - já mám zelenou šipku a jedu z jejich pohledu zprava :?:

Prox

Re: Dvě zelené na křižovatce

Příspěvek od Prox » 10. 08. 2003 17:33

No to je teda fakt pekny :?

Emil Šic

Příspěvek od Emil Šic » 10. 08. 2003 17:38

Prox píše:No to je teda fakt pekny :?
Já osobně si myslím, že přednost mají zleva, kvůli té značce hlavní silnice - ale to znamená, že kdykoli člověk "jede" díky zelené šipce, aby čuměl doleva, jestli... :roll:

Prox

Příspěvek od Prox » 10. 08. 2003 17:49

Emil Šic píše: Já osobně si myslím, že přednost mají zleva, kvůli té značce hlavní silnice - ale to znamená, že kdykoli člověk "jede" díky zelené šipce, aby čuměl doleva, jestli... :roll:
No jasne taky bych rekl, ale kdyz tam jsou ty semafory....ted nevim co ma vyssi prioritu... jetli znaky nebo svetelny ukazatele.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RedBaron » 10. 08. 2003 18:00

Kluci, samotná zelená šipka vlevo nebo vpravo přece znamená, že už můžeš odbočit, ale musíš se nejdřív přesvědčit, že tam nikdo nejede.

V ČB je to třeba z Nádražní vpravo pod viadukt, z Branišovský na Husovku nebo od PVT na Senovážný náměstí doprava k Lannovce.

Normální prvek světelný křižovatky, ze kterýho jsem dělal zkoušky na řidičák! :evil:
Škoda Octavia kombi + Suzuki GSX-1300R Hayabusa
Ex: [E30] 325i Cpe [E24] 635CSi [E34] 540iA [E34] 524td [E34] 525i [E34] 525i 24V [E32] 735iA [E46] 330dT

Emil Šic

Příspěvek od Emil Šic » 10. 08. 2003 18:20

RedBaron píše:Kluci, samotná zelená šipka vlevo nebo vpravo přece znamená, že už můžeš odbočit, ale musíš se nejdřív přesvědčit, že tam nikdo nejede.

V ČB je to třeba z Nádražní vpravo pod viadukt, z Branišovský na Husovku nebo od PVT na Senovážný náměstí doprava k Lannovce.

Normální prvek světelný křižovatky, ze kterýho jsem dělal zkoušky na řidičák! :evil:
Aha. Když já si zase pamatuju z autoškoly, že tzv. konkrétní semafor (šipka) má přednost před "obecným" (prostě světlo). Ale asi to bylo v jiný souvislosti. Tak dííííííík za vysvětlení :shock:

Peťas

Příspěvek od Peťas » 10. 08. 2003 18:58

Přesně tak je to ve vyhlášce, ale na většině křižovatek (bohužel) ta zelená šipka svítí jen tehdy, když tam lze vjet "bezpečně".

Ale i tak, když to vemeš logicky - co má vetší "přednost"? Zelená šipka která svítí spolu s ČERVENÝM světlem, nebo jenom zelené světlo?

A tohle bylo ve vyhlášce kdy?: "Když já si zase pamatuju z autoškoly, že tzv. konkrétní semafor (šipka) má přednost před "obecným" (prostě světlo)."

Francis
člen E30.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Francis » 10. 08. 2003 19:23

Peťas píše:A tohle bylo ve vyhlášce kdy?: "Když já si zase pamatuju z autoškoly, že tzv. konkrétní semafor (šipka) má přednost před "obecným" (prostě světlo)."
Tohle platí, jen když je šipka samotná dole pod žlutou, nebo když je vlevo napříč přes křižovatku = "signál k opuštění křižovatky".

V USA zelenou šipku vpravo nahoře vedle červené nemají, ale jezdí tak, jako by byla všude. Mohou tedy na červenou odbočit vpravo, pokud zleva nejede jiné auto :-)
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition

Peťas

Příspěvek od Peťas » 10. 08. 2003 19:31

Francis píše: Tohle platí, jen když je šipka samotná dole pod žlutou, nebo když je vlevo napříč přes křižovatku = "signál k opuštění křižovatky"
Jenomže při těchto případech už žádná jiná zelená nesvítí. (v tom prvním ještě může teda svítit v protisměru :D )

RedBaron
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RedBaron » 10. 08. 2003 19:49

Francis píše:
Peťas píše:A tohle bylo ve vyhlášce kdy?: "Když já si zase pamatuju z autoškoly, že tzv. konkrétní semafor (šipka) má přednost před "obecným" (prostě světlo)."
Tohle platí, jen když je šipka samotná dole pod žlutou, nebo když je vlevo napříč přes křižovatku = "signál k opuštění křižovatky".

V USA zelenou šipku vpravo nahoře vedle červené nemají, ale jezdí tak, jako by byla všude. Mohou tedy na červenou odbočit vpravo, pokud zleva nejede jiné auto :-)
Taky je tam nedání přednosti v takovém případě nejčastější případ nehody! Nicméně v nehodovosti jim můžeme závidět. Zabije se tam tolik lidí jako u nás, jenže jich je 270 miliónů :roll:

Peťas: Ale v protisměru ji nevidíš :)
Škoda Octavia kombi + Suzuki GSX-1300R Hayabusa
Ex: [E30] 325i Cpe [E24] 635CSi [E34] 540iA [E34] 524td [E34] 525i [E34] 525i 24V [E32] 735iA [E46] 330dT

Miris

Příspěvek od Miris » 10. 08. 2003 20:33

Taky jsem si toho hnusu zelenýho (fialovýho) v poslední době všim´...

Budiž Vám všem, co jste nestihli před odbočením vpravo navštívit toto fórum, země lehká. :(

Jo, a v autoškole jsem o něčem takovym taky neslyšel, asi se to člověk musí naučit praxí nebo prostě tamtudy v autoškole jet zrovna když svítí.

Ale asi máte pravdu.. :roll:
Ten ouplně koženej. Kábro - s větry o závod.

Uli_d
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Uli_d » 11. 08. 2003 09:06

Tak aby to bylo uplne jasny: Zakon 361 r.2000, § 70, odstavec (2) g)

g) signál "Doplňková zelená šipka" svítící současně se signálem
s červeným světlem "Stůj!" nebo se žlutým světlem "Pozor!"
možnost pokračovat v jízdě jen ve směru, kterým šipka nebo
šipky ukazují; přitom řidič musí dát přednost v jízdě vozidlům
a jezdcům na zvířatech jedoucím ve volném směru a útvarům
chodců jdoucím ve volném směru; přitom nesmí ohrozit ani omezit
přecházející chodce.

MartinS

Příspěvek od MartinS » 11. 08. 2003 10:31

Pak tu ovšem máme dva druhy zelených semaforových šipek. Jedna před křižovatkou (případ, který tu popisujete) a za křižovatkou, která vyznačuje odbočení doleva přes protisměr. Tahle šipka ovšem svítí jen v případě, že v proti směru mají červenou (nebo aspoň tady v brně to tak je) a pokud né a svítí zelená odboč doleva a v proti směru mají zelenou, tak jsem měl asi doposud vedle sebe strážnýho anděla.... :shock:

Spíš bych to viděl na dva druhy šipek, protože jinak by tím zvýšili rapidně nehodovost.

ondra_m
Site admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ondra_m » 11. 08. 2003 10:49

Co tu řešíte?

Tý vole, to čumím, jak neumíte předpisy :D

S těma šipkama to platí už asi od 1960? nějak tak...
A pro blbý je ten signál pro opuštění křižovatky v bílém čtverci.

Tak mne napadlo, co děláte, když jezdíte po německu, kde ty šipky "svítěj" furt. (protože jsou plastový :-)).

P.S. Kdyby jse zahlídli Renaulta Megana kombi AKT 95-95 šedohovnové barvy tak ho vystrčte ze silnice stůj co stůj, seděl v tom takovej vousatej vlasatej čurymrd, dost brutálně mě vyprasil, resp. "Do mě odbočil" a pak mi na jednom prstě ukázal, že je jednička). Kdybych v ten okamžik seděl v báwu tak ho dojedu a rosekám mu držku, jenže jsem seděl v něčem jiném, tak jsem si ulevil pouze akusticky :-)
Ale bylo vidět, že má trochu strach, neb, pak když jsem ho trochu dojížděl, tak radši ujel odstavňákem. :-)
Ondra ex.M-Fahrer

Emil Šic

Příspěvek od Emil Šic » 11. 08. 2003 12:03

ondra_m píše:Co tu řešíte?

Tý vole, to čumím, jak neumíte předpisy :D

S těma šipkama to platí už asi od 1960? nějak tak...
A pro blbý je ten signál pro opuštění křižovatky v bílém čtverci.

Tak mne napadlo, co děláte, když jezdíte po německu, kde ty šipky "svítěj" furt. (protože jsou plastový :-)).

P.S. Kdyby jse zahlídli Renaulta Megana kombi AKT 95-95 šedohovnové barvy tak ho vystrčte ze silnice stůj co stůj, seděl v tom takovej vousatej vlasatej čurymrd, dost brutálně mě vyprasil, resp. "Do mě odbočil" a pak mi na jednom prstě ukázal, že je jednička). Kdybych v ten okamžik seděl v báwu tak ho dojedu a rosekám mu držku, jenže jsem seděl v něčem jiném, tak jsem si ulevil pouze akusticky :-)
Ale bylo vidět, že má trochu strach, neb, pak když jsem ho trochu dojížděl, tak radši ujel odstavňákem. :-)
Někdo neumí předpisy, někdo neumí mávnout rukou nad idiotem 8)
Naposledy upravil(a) Emil Šic dne 28. 07. 2005 15:34, celkem upraveno 1 x.

MartinS

Příspěvek od MartinS » 11. 08. 2003 12:13

Na té silnici nakonec člověk stejně musí dávat bacha jak reagujou ostatní řidiči, takže ikdyž máš podle pravidel přednost zprava nebo máš zelenou, anebo obojí, tak je lepší stejně mrknou po očku, co za dědu 8) v naleštěné škodě 105 hrne zleva, protože až mu budeš koukat z 20cm do chladiče, tak už ti všechny předpisy budou úúúúúúplně nahovno :?

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » 11. 08. 2003 12:56

MartinS píše:Pak tu ovšem máme dva druhy zelených semaforových šipek. Jedna před křižovatkou (případ, který tu popisujete) a za křižovatkou, která vyznačuje odbočení doleva přes protisměr. Tahle šipka ovšem svítí jen v případě, že v proti směru mají červenou (nebo aspoň tady v brně to tak je) a pokud né a svítí zelená odboč doleva a v proti směru mají zelenou, tak jsem měl asi doposud vedle sebe strážnýho anděla.... :shock:

Spíš bych to viděl na dva druhy šipek, protože jinak by tím zvýšili rapidně nehodovost.
Takze celej paragraf :lol: :lol: :lol:

§ 70

(1) Při řízení provozu na křižovatce se užívá zejména
světelných signálů tříbarevné soustavy s plnými signály nebo se
směrovými signály.

(2) Při řízení provozu na křižovatce znamená pro řidiče

a) signál s červeným světlem "Stůj!" povinnost zastavit vozidlo
před dopravní značkou "Příčná čára souvislá", "Příčná čára
souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" a "Příčná čára
souvislá s nápisem STOP", a kde taková dopravní značka není,
před světelným signalizačním zařízením,

b) signál se současně svítícím červeným a žlutým světlem "Pozor!"
povinnost připravit se k jízdě,

c) signál se zeleným plným kruhovým světlem "Volno" možnost
pokračovat v jízdě, a dodrží-li ustanovení o odbočování, může
odbočit vpravo nebo vlevo, přičemž musí dát přednost chodcům
přecházejícím ve volném směru po přechodu pro chodce. Svítí-li
signál "Signál pro opuštění křižovatky" umístěný v protilehlém
rohu křižovatky, neplatí pro odbočování vlevo § 21 odst. 5,

d) signál se žlutým světlem "Pozor!" povinnost zastavit vozidlo
před dopravní značkou "Příčná čára souvislá", "Příčná čára
souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" a "Příčná čára
souvislá s nápisem STOP", a kde taková dopravní značka není,
před světelným signalizačním zařízením; je-li však toto vozidlo
při rozsvícení tohoto signálu již tak blízko, že by řidič
nemohl vozidlo bezpečně zastavit, smí pokračovat v jízdě.
Svítí-li světlo tohoto signálu přerušovaně, nejde o křižovatku
s provozem řízeným světelnými signály,

e) signál se zelenou směrovou šipkou nebo šipkami (například
"Signál pro přímý směr", "Kombinovaný signál pro přímý směr
a odbočování vpravo") možnost pokračovat v jízdě jen ve směru,
kterým šipka nebo šipky ukazují. Směřuje-li zelená šipka vlevo,
neplatí pro odbočování vlevo § 21 odst. 5,

f) signál "Signál žlutého světla ve tvaru chodce", jímž je doplněn
signál se zelenou šipkou směřující vpravo nebo vlevo,
upozorňuje řidiče, že při jízdě směrem, kterým tato šipka
ukazuje, křižuje směr chůze přecházejících chodců,

g) signál "Doplňková zelená šipka" svítící současně se signálem
s červeným světlem "Stůj!" nebo se žlutým světlem "Pozor!"
možnost pokračovat v jízdě jen ve směru, kterým šipka nebo
šipky ukazují; přitom řidič musí dát přednost v jízdě vozidlům
a jezdcům na zvířatech jedoucím ve volném směru a útvarům
chodců jdoucím ve volném směru; přitom nesmí ohrozit ani omezit
přecházející chodce.

(3) Při řízení provozu mimo křižovatku, například před
přechodem pro chodce nebo před nepřehledným místem, platí obdobně
odstavec 2.

Mirekk

Příspěvek od Mirekk » 11. 08. 2003 21:49

Policajti by z nás měĺi mít radost, jak se tady vzorově školíme. Mohli by za odměnu rozdávat třeba zmrzliny. Zelený :lol:

Uli_d
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Uli_d » 12. 08. 2003 07:07

Ja si ty pravidla stahnul, abych si je obcas osvezil a za druhy, kdyz si je clovek obcas musi vynutit i drsnejsim zpusobem, tak si tim vzdycky zduvodnim, to ze debil je ten druhej.

Napr.

...jedu a skutecne pospicham, prede mnou auto a boji se predjet tramvaj, blikam doleva, jedu vedle nej, blikam doprava, ale nevejdu se tam, troubim, troubim podruhy. :evil: Koukam, neni to zadna vyklepana zenska, ale frajirek v tatovim offroadu. Tak mu cuknu volantem - brzdi jak pominutej a uz je tam misto - sup kolem tramvaje a jedu do riti ... nejsem na to hrdej, ale to je presne to co rikam - nakej debil co nezna predpisy mne zdrzuje, adrenalin do mozku a pak delam takovyhle kraviny.

§19 odst.(3): Řidič, který nehodlá nebo nemůže projet podél tramvaje vpravo, musí za ní jet v takové vzdálenosti, aby umožnil projetí podél tramvaje ostatním vozidlům.

Dalsi priklad:

Hodnekrat jsem slysel jak nekdo nadaval, ze ho nekdo (treba na dalnici) predjel zprava. V tu chvili je pro mne ten clovek blbec, protoze pri dodrzeni zakladniho pravidla -

§11 odst. . 1): Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.

- neni mozne aby ho nekdo predjel zprava. Budto jedu v levym pruhu, protoze nekoho predjizdim, pak me zprava nikdo predjet nemuze, anebo protoze sem blbec a pak samozrejme muze (obcas i musi). Jednoduchy a jasny.

Je toho mnohem vic, ale vidim, ze ani tady v klubu to s tema pravidlama neni tak slavny .... :lol:

samiq
Akademik

Příspěvek od samiq » 13. 08. 2003 00:09

podle meho na Karlaku z Resslovy odboceni vpravo, ta zelena sipka je matouci, kdyz je tam trojuhelnik dej prednost v jizde. Kdyz by nesvitila vubec, tak automaticky lidi davaj prednost podle cedule a je to jasny. Uz se tam stalo nekolik bouracek. Pripada mi to stejna pitomost jako blikani do zatacky :roll: (kdyz zataci pruh v kterem jedu), prece davam blinkr kdyz prejizdim z pruhu do pruhu.

Plastovy zeleny sipky v D, co si pamatuju jednu v Drazdanech smerem na dalnici na Berlin. Asi je tam z duvodu maleho prostoru pro odbocovaci pruh... nevim

Odpovědět