Bully píše:Proc to ale ma ta pistole na sobe napsany, ze je vybavena systemem odsavani par a aby je clovek zasunul co nejhloubeji do hrdla nadrze?
riesis dve rozdielne veci: odsavanie a automat. vypnutie
odsavanie: pary sa zacinaju odsavat par sekund pred spustenim cerpadla, tak, aby vsetky vypary od tekuteho produktu boli ihned zachytene vyvevou, teechnicky je riesene bud proporcne, t. j. vyveva ma otacky podla rychlosti tankovania alebo je to na fix stale rovnako. Pary sa odsavaju takou tou velkou trubkou v ktorej je vedene tankovacie hrdlo, vyzera to ako mala trubka vo velkej. zasunut sa to ma preto, aby sa zachytili pary od nadrze a od pistole, a nie aby si odsaval luft okolo auta.
Vypinanie: spätny ventil funguje na principe protitlaku, to jest ked tankujes, palivo tecie pod urcitym tlakom z pistole a ked sa naplni po hrdlo, palivo je tekutina, ktora sa snazi vojst vsade a teda aj nazad do psitole. Ked si vsimnes, na konci pistole, na spodnej casti otvoru tankovacieho hrdla (to je ta cast, ktoru pchas do nadrze) je taka mala dierka, ktorou sa produkt vrati do pistole pri plnej nadrzi a principom protitlaku a spojenych nadob (fyzika zakladnej skoly) vypne poistny ventil. Ked tankujes systemom "do_fest_plna!" nemas dostatocny protitlak a teda pistol nemusi vypnut. krasne tento jav vidno, ked kamionista tankuje z malej pistole, nie z nakladnej, na kamione je obrovska nadrz a protitlak nie je tak velky, aby zaistil vypnutie. Pokial je vsak pistol nova, alebo cerstvo opravovana, tak to dokaze aj so slabym tlakom. Preto sa pouzivaju velke aj male pistole, pretoze mala nadrz-mala pistol-dostatocny tlak, velka nadrz-velka pistol-dostatocny tlak. Skus niekedy do dieslu tankovat z kamionovej pistole, furt bude vypinat, pretoze je velky späatny tlak v malom potrubi osobneho auta.
Na margo samovolneho vypinania: samozrejme, moze to byt pokazene, t. j. unavene pruziny v pistoli, ale vo vacsine pripadov je to nespravny tok paliva cez potrubie, palivo sa kruti, odraza nazad a spätnym tlakom vypina pistol. Zname problemy s tym maju vsetky Fiaty, mali korejci, aj e30

, dalej vacsina aut buranych na potrubie, a pod.
Uffff

Ptejte se