Jo jo, na slovači to taky myslím chvíli nějak fungovalo ty dvojí rychlosti. Jasně taky máte pravdu. Někde by ta rychlost mohla bejt kliďánko vyšší. A je fajn, když policajti, když už měří rychlost, ji měří tam, kde to má význam.
Situace z Plzně. Jel sem sám s octávií z dálnice do Plzně, kvůli nějakým podpisům za tlumočníkem. Makro, kruháč a směr ke Carrefouru. Je tam 50. Ale tu dodržovat je pěkná blbost. Jel sem cca 65 - 70, auta teda samo za mnou, radši, proč provokovat. A týpek v červeným tranzitu to prohučel kolem kila. Tak sem se za něj zavěsil a pak sem si řekl, že i když je kilo už dost, tak proč prudit, když je tam prázdno, žádný lidi. V tu chvíli sem ho nechal. Projeli sme okolo Carrefouru a blížili se k druhýmu kruháči, tam už je kousek povolenejch 70. A pán si vesele začal před kruháčem telefonovat. Tak to už ne! Maják, houkajda, předjetí, stopka, zastavení.
"Dobrý den, tak vás zdravím, ukažte mi doklady k provozu a řízení vozidla, stačí mi řidičák a techničák a ukažte mi občanku (kvůli bydlišti)."
Kluk, 80 nebo 81 ročník, už nevím. Tak mi to dal.
"Vy ste mě neviděl, že za váma jedu?"
"Viděl"
"To, že jedete v obci 95 na prázdný silnici beru, ale že si vesele začnete ještě telefonovat, to už je moc, ještě když říkáte, že o mě víte, že za váma jedu. Byl ten telefon tak důležitej?"
"Volali mi z práce."
"No tak to sem zvědavej, jestli vám v práci taky zaplatí pokutu, kterou stanovuju na 500 kaček"
Bezproblému zaplatil, ještě sem mu řekl, že sou to úplně zbytečný peníze, o který teď tímhle způsobem přišel a v klidu sme se rozešli.
Dřív sem vždycky s podotknutím řekl, že nemám rád Špidlu a nebudu ho podporovat a dával sem pokuty ještě o něco nižší. Špidla už je ale v trapu. Pokuta za držení hovorovýho zařízení se bude s novelou zákona zvedat na 2500,- Kč na místě, jen pro informaci. Zatím je pořád klasická tisícovka.
A že policajti na cizince kašlou? Asi má každej jiný zkušenosti. Cizinci zase říkají, že pokutujeme jen je a čechy necháváme bejt. Češi říkají, že kašleme na cizince, protože to je s nima složitější. Opak je pravdou. Cizinci sou většinou vyškolený a nediskutujou. Krom některých, který sou u nás často a ví, že českej stát z nich nic vymáhat nebude, protože ho to stojí víc, neže je samotná výše pokuty.
Taky sem se setkal s kamionem, kdy sem si všiml, že tahač má maďarskou značku a návěs českou. Po zastavení mi řidič řekl, že už s tím jezdí takhle dva roky, že cizince nezastavujem

Tak měl smůlu.
A stím újezdem po sražení chodce v noční době, bez svědků. To je taky na delší povídání a velmi častá reakce řidičů v těhle situacích. Ale ať se vám to nezdá, existujou velice přesný metody, jak zjistit konkrétní auto. S ustanovením řidiče je to potom horší .. A těžko říct, co je lepší. Na dálnici srazil kluk při hrnutí sněhu a sypání soli začátkem roku radlicí chodce (ve tři hodiny ráno !!). Samozřejmě mrtvej. Kdyby ho tam nechal ležet, asi by se nezjistilo, kdo to udělal. Takhle ho pak chtěli udělat na to, že nepřizpůsobil rychlost rozhledovým podmínkám, že nebyl schopnej zastavit na vzdálenost, na kterou měl rozhled. A byl by v prd... Nehodu sem psal já, takže sme to trošku obešli, aby byl z toho venku. Co je ale lepší? Napsat to na nějakýho bezdomovce bez dokladů, kterej tam neměl co dělat a lezl po dálnici (mimochodem se divím, že ho nesejmul nikdo dřív, protože od nejbližšího sjezdu to měl už skoro kilák).
A že si policajti vytváří svoje zákony? Opět na delší diskuzi a jednou sem se tu už zmiňoval o některých věcech a sami ste uznali, že je lepší někomu radši rozbít hubu, než aby zaplatil tisíc korun ... Ale to teď v týhle zkrácený formě vypadá blbě, ale už sem se zase rozepsal, tak snad jindy.