j3ykobim píše:podnět pro šetření zasílá registr řidiču, mělo by stačit skočit do jungmanky a nechat si za kolek(50kč) udělat výpis k vozu. 1 vůz 1 žádost 1 kolek...., výpis dorazí na adresu do 14dnů, většinou za týden.
Jakto ze bombardujou tebe kdyz auto na sebe nemas ani napsane a probiha dedicke rizeni? Jak se k tobe dostali?
Udělal jsem výpis (mamina tam zaběhla). Na jedno auto to už stojí 100,-, ne pade, zdražili. Měl jsem/mám za 12 let osm aut, maminu to stálo 800. A teď to nejlepší: ČKP to neuznali jako důkaz! Prostě když jsem byl poslední plátce povinného ručení, tak mě mají za držitele a zodpovědnou osobu. Nemají nikoho jiného, nežli mě, tak prostě jdou po mě.
Řeš to přes právníka, pochybuju že tady na foru se ti dostane nějaký opravdu konstruktivní rady jak z tohodle ven
Konzultoval jsem, právník si s tím neví rady, že je dvojznačný výklad zákona a tak radši abych zaplatil, než v červenci vyjde novela a pak prý se s tím bude dát něco dělat (vyřazení z moci úřední, nebo co).
A řešila by se situace, kdy člověk udělá škodu při řízení cizího vozidla. Zodpovědný za škodu je přece řidič a ne auto???
V Irsku/UK se to řeší tak, že smlouva o povinném ručení se vztahuje na 1 auto + 1 řidič a jeho manžel/ka. Takže nikomu nemůžeš půjčit svoje auto, musel by si na něj udělat svoje povinné ručení. Samozřejmě jsou zvláštní smlouvy (půjčovny, firmy s nádeníky apod.), kde se to řeší jinak. Taky si můžeš udělat smlouvu, která Tě kryje na jakékoliv UK/IRL auto, a pojišťovny mají svá pravidla (např. do 26 let věku max. 45 kW, váhové omezení, zákaz přívěsu apod.). Jo a přívěsy nemají svoji registraci, šoupne se na ně značka z tažného auta.