Jerry Woodburn píše:Zdravím.
Konkrétně sem přemýšlel nad 318i(M40B18) tuším taky tzv. "plasťák" ?
Tak se chci tedy zeptat..
1. Jaké máte zkušenosti přímo s tímhle modelem?
2. Jaké sou nejčastější problémy s tímhle modelem/motorem?
3. Taky sem se někde dočetl,že tyhle se už dělali s posilovačem,je tomu tak?
4. Na co si dát pozor?
1) s motorem M40B18 mám zkušenosti asi takové,. že na pohodlné ježdění s e30 bohatě stačí. - žere kolem 8mi litrů na 100km, na suchém asfaltu je "bezpečný" i pro začátečníka s klasickou zadokolkou bez stabilizačních systémů. Na mokru se při nepozornosti nemá problém utrhnout do přetáčivého smyku.
2) problém tohoto motoru je nevhodně vyřešené mazání vačky a hydroštěly. tento problém, se projevuje tím, že se motor nechce vytáčet. - v horších variantách se ručička otáčkoměru dostane třeba k 5000ot/min a víc prostě ne-e. ale to je jako u všeho kus od kusu. pokud o něj bylo dobře postaráno, může být v dobré kondici. (a pokud ne, tak se mi na dílně jeden motor v dobré kondici válí a klidně ti ho za pár tis. prodám

)
3) ano dělaly se s posilovačem, neměl by být problém takové auto sehnat, nebo i následně sehnat komponenty a posilovač si dodělat.
4)jak už bylo zmíněno hlavně na karoserii - raději zdravou kastli s tím, že pak zainvestuješ pár tisíc do podvozku, případně motoru atd, než super motor ve zhmnilé kastli.
no a na závěr - ujasni si na co to auto chceš. - na denní ježdění - stačí motor jaký chceš, na občasné blbnutí a užívání si jízdy, sem tam protažení auta bokem - jdi raději do 6ti válce M20B25
dále si ujasni jestli máš nějakou garáž, kde si budeš moct auto opravovat - s tím jde ruku v ruce, jestli máš ambice se naučit udělat si hodně věcí sám - není to nic extra složitého, ale chce to zájem, přemýšlet a nemít uplně levé ruce. no a nakonec ropzpočet. - mužeš koupit e30 za 20.000 která ti chviolku pojedzí ale je před smrtí. nebo třeba za 50.000 co na tom bude lépe, ale pokaždé počítej s tím, že do toho auta hned ze startu 10 - 15 nasypeš abys auto oživil (urvané siláče, uložení stabilizátorů, vůle v řízení, atd atd...