Příspěvek
od Adam Lipský » 23. 10. 2010 23:22
195/65R14, Firestone FW930, made in Spain. Nedoporučuji, tlučou, jsou to prostě brambory. Navíc jedna zkolabovala, protrhla se díra mezi bokem a běhounem, jakž takž zalepeno, ale tluče to teď ještě víc. Auto se prostě při jízdě celé chvěje, nelze jet nad 100 km/h. Veliká hlučnost.
Také nedoporučuji letní Wanli S-1023, 205/60R15, made in China, nevyvážitelné, vyvážení se neustále mění, vibrace při jízdě, nutno jezdit na mírně podhuštěných. Boky hodně tvrdé, běhouny nikoliv - gumy se sjíždějí do pravého úhlu (v průřezu jakoby žádný oblouček mezi bokem a běhounem). Přitom na suchu gumy opravdu drží a zajímavé je, že drží s opotřebením čím dál lépe.
Michelin 195/65R15, made in France, koupeny použité, vyváženy až napošesté, kolabovaly bočnice, hlavně praskání kolem písmen nápisu Michelin. Jízdní vlastnosti rozvláčné, auto hůř sedělo, za nízkých teplot vibrace v řízení. Velmi tiché. Vzduch uchází. Celkově zklamání.
Michelin Alpin 175/70 R14, made in EU. Koupeny použité. Během první jízdy tři zkolabovaly, dojel jsem 40 km na dvou prázdných gumách (po dálnici!). Vyreklamovány úspěšně, ztráty za práci v servise asi 1100 Kč. Chybně sestavený vzorek na dvou gumách, nesprávně malé rozměry (nízká výška pneu). Připadá mi, že jsem měl padělek. Nehodnotím.
Zimní Pneumant 175/70 R14, made in Germany, 5 let staré, koupeny minimálně jeté, směs tvrdší než na letnách gumách. Jízdní vlastnosti na sněhu a ledu katastrofální (auto bez rozjezdu nevyjelo na 2 cm vysokou vrstvu ledu, hrabalo i na suchém asfaltu). Velmi vysoká hlučnost, nad 70 km/h nešlo slyšet rádio na nejvyšší hlasitost, do cíle jsem přijížděl zcela ohlušený. Tragédie.
Letní Toyo 195/65 R14, made in USA. Koupeny silně jeté s vozem. Tiché, nízké opotřebení, výborné jízdní vlastnosti, vyváženy bez potíží, dostatečné vlastnosti i na sněhu, drží tlak. Vynikající, ale drahé ke koupi.
Letní Rotax 195/65 R14. Tlučou, auto se chvěje. Jinak nic ke zvláštní kritice. Jízdní vlastnosti ucházející, nic zrádného. Drobné praskliny na jednom místě ve vzorku, chyba designu. Použitelné do rychlosti 100 km/h, pak už se auto hodně třese. Nedoporučuji.
Letní Sava 175/70 R14, made in Slovenia. Měkké bočnice, auto přetáčí a kvílí. Nutno výrazně přehustit, pak se jízdní vlastnosti znormalizují, ale výdrž klesá na polovinu. Moc nedrží tlak. Nedobrá zkušenost.