Neservo a vůle

Co a jak opravit v E30? Standardní servisní úkony. A podobně.
Odpovědět
Ada_CZ
člen E30.cz

Neservo a vůle

Příspěvek od Ada_CZ » 21. 08. 2009 17:59

Čaute..

Je mezi Vámi někdo s e30 bez posilovače, která nemá vůli v řízení? Rozumějte za stání kmitat volantem zleva doprava bez doprovodného klepání... (přitom tam není nějaké hluché místo... jenom to klepe)
// bouchá taky při jízdě po nervnostech (kamínky), kdy nervnosti otáčejí volantem

Začal jsem to řešit na té svoji.. Sehnal náhradní hřeben - zdálo se že to musí být on - při jeho sundání se ukázal dost špatný kříž řízení (zatuhlý a jen v 1 cm vyběhaný) vizte http://www.youtube.com/watch?v=AN-d-ltpjDI

tak jsem sehnal i ten - sic použitý ale v suprovém stavu (už byl měněn)

potom když jsem to skládal a zkoušel ten kříž nasadit na hřeben a rukou kmitat zdálo se řízení okej - to mé původní šlo "subjektivně lépe než to co jsem pořídil" a bez náznaku vůlí...
Začal jsem montovat, tak jsem se s tím patlal ať je to tip top, vypucované, bez smítka, promazané, nové prachovky.. Pak nové táhla i čepy od lemfordera...

Po asi 10 hodinách trpělivé práce jsem to smontoval... vše se zdálo oka, šrouby držící hřeben na nápravnici jsem si nechal na konec.. a Po jejich dotažení, začlo to trošku klepkat i bez kol ve vzduchu (čepy již přichyceny)

Spustil jsem to a bylo to - úplně stejné jako předtím... Nevím jestli je možné aby to bylo v tom hřebenu, když jsem s tím kmital v ruce fakt nebylo nic patrné... Ale stav kdy jsou všechny spoje utažené sebemenší vůle násobí...

Poraďtě - nenapadá vás ještě něco ? Ložiska předních kol? uložení něčeho? Volantová tyč to snad být nemůže...

Asi zkusím nasadit provizorně staré táhla s čepy na to náhradní řízení a dotahnout to.. ale nemám na to už skoro nervy... vyklepávat nové čepy.. znovu to sundávat když jsem si hrál i s momentama a lepidlem na závity... tolik zmařené práce
Naposledy upravil(a) Ada_CZ dne 21. 08. 2009 18:27, celkem upraveno 1 x.

jajic
sponzor E30.cz

Příspěvek od jajic » 21. 08. 2009 18:06

a co tlumič řízení?
?
Obrázek
vše na prodej

Ada_CZ
člen E30.cz

Příspěvek od Ada_CZ » 21. 08. 2009 18:09

JE fakt ze ten jsem taky nasadil soubezne s utazenim k napravnici.. ale pak jsem ho z jedné strany oddělal a klepalo to taky... ještě jednou to pro jistotu zkusím... ale nezdál se, že by fungoval nějak špatně když jsem ho měl v ruce.. normálně ztuha tlumil...

Ale je mi z toho nanic.. Zabralo to strašně času shánění všeho a výsledek nula

Cubrd

Příspěvek od Cubrd » 21. 08. 2009 19:00

já měl na tý spojovačce vylítanej ten křížek takže novej a poté sem přišel na špatné čepy. Vůle skoro minimální a to si vozim 6tihrnek, jediná R6 tříca co znám bez posilovače řízení, zajímavé...

Podsto
člen E30.cz

Příspěvek od Podsto » 23. 08. 2009 08:16

Zdar tak ja mam taky r6 bez posilovače a měl sem taky vůli v převodce a normalne sem utáhl tu osmi hranou matku a uz stim jezdim minimalne měsíc a nic neklepe proste vse vpohode.tak bych skusil toto myslim že to pujde i na aute at to nemusis celé rozebirat.tak at se daří

Ada_CZ
člen E30.cz

Příspěvek od Ada_CZ » 23. 08. 2009 10:57

už jsem to zkoušel, neutáhl jsem to úplně nadoraz a pořád to klepalo, tak zkusím ještě jednou...

Ještě existuje možnost repase řemenu, (hřebenu, pane kolego :) )ale na internetu se mi nedaří najít, kde to dělají, zkusím se někde poptat... A pokud by se ani tak nepovedlo tak jedině sehnat servo.. i když po něm netoužím...

BTW, u serva v činnosti není vůle znatelná, ale při kmitání za stání při vypnutém motoru by se asi existující vůle znatelně projevila.. tak by mi to nakonec vadilo stejně... dost lidí říká, že je to 20 let staré auto, hmm ale zrovna to řízení by klepat nemuselo i když se to za jízdy projevuje jen při nerovnostech..

edit: Ano samozřejmě jsem myslel hřeben:) díky MODe

Podsto
člen E30.cz

Příspěvek od Podsto » 25. 08. 2009 06:24

Tak pokud to nepujde dotahnout tak pak uz asi fakt jen repase nebo novou převodku když nechceš servo.

Ada_CZ
člen E30.cz

Příspěvek od Ada_CZ » 25. 08. 2009 08:30

A po dotažení - zaznamenal jsi výrazně tužší chod? Včera jsem trochu laboroval a vskutku se vůle dosti utlumily.. Potom co mi praskl šroub na stažení tisícihranu sem toho ale musel nechat:/

Podsto
člen E30.cz

Příspěvek od Podsto » 26. 08. 2009 09:35

Vyrazne tužší určitě ne ale trochu tužší to je ale je to uplne v pohodě.

Odpovědět