Celej figl je v tom, ze zarovka ma mnohonasobne vetsi odber proudu nez dioda, senzor na praskly zarovky prave pocita s tim, ze kdyz je zarovka praskla, zadnej proud tam netece. Jenze dioda bere tak malo, ze to ten senzor povazuje za nic = hlasi prasklou zarovku.
Reseni je jednoduchy :
vemes original zarovku, prectes kolik ma vykon (napr 14W at se to dobre pocita )
vykon je
P = U * I
( U = napeti = 14V (nikoliv 12 jak se nektri domnivaji - pracujeme s mezni hodnotou = potrebujeme nejmensi hodnotu = delitel musi byt max. mozny )
z toho proud kterej tam normalne tece je
I = P/U = 14 / 14 = 1A
ted vemes tu diodovou zarovku a bud na ni je vykon, nebo rovnou odebiranej proud ( ledka ma odber asi 25mA )
takze kdyby tam byla jedna ledka potreboval bys paralelni odpor pres ktrerej potece ten zbytek aby senzor nerval.
v nasem pripade s ledkou je to skoro 1A a ten zbytecek do ledky muzem zapomenout protoze to nestoji za rec
z ohmova zakona ( U = I * R ) snadno spocitas, ze ten odpor (zapojen paralelne s ledkou ) je R = U/I = 14ohmu
blby je, ze vykon na odporu bude 14W coz neni malo, ale je to imaginarni priklad. Kazdopadne je to ale bastl
muzes pouzit i jiny zapojeni, jako je odporovej delic atd. Kazdopadne proudovej odber celyho zapojni se musi blizit odberu te zarovky