Spojka přestala makat ! Help

Co a jak opravit v E30? Standardní servisní úkony. A podobně.
Odpovědět
Break

Spojka přestala makat ! Help

Příspěvek od Break » 21. 08. 2006 14:22

zdar,

v pátek na Čerňáku mě nechala spojka . Začalo při rozjíždění, rychlost ok, a najednou to cuklo .JAko by to proklouzlo .
Chovalo se to podobně jako se píše zde viewtopic.php?t=18315&highlight=hydraulika+spojky
Po chvíli jsem už nemohl vyřadit se sešlápnutou spojkou. Pak odešla úplně .Pedál jde tak zlehka , že se stlačí i když na něj "fouknu " .Jak tak pročítám forum a " chytrou knížku " vypadá to na hydrauliku - hlavní válec Jen nevím jak to ověřit . Jestli to nejni třeba někde ve spojce. Během posledního měsíce začala mizet brzovka . Poraďte pls jak postupovat v diagnostice , než začnu něco měnit . Stojí mi to před barákem na ulici , tak moc velký možnosti na výměnu nemám .Případně koilk si mám připravit pro případný servis .Snad to dám sám :-) .Při sešlápnutí spojky je slyčet lehký syčení.

- Jak zkontrolovat válec, jestli je OK ?
- Zkontrolovat případný únit na vedení ?
- Mrknout na převodovce na odvzdušnovací šroub , ventil na válečku ?
- změřit lamelu na spojce ?

Dan td
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dan td » 21. 08. 2006 14:28

Pravděpodobně ti vytekle brzdovka, nejspíš někde u spojkovýho válce. Dolej to, zvedni, lehni si pod to a ať ti někdo šlape na pedál - uvidíš, odkud to teče. Pak řeš, co s tím, jestli to vyměníš sám nebo ne.
http://www.e39.cz

Nic z toho, co píšu není pravda. Vymýšlím si, abych byl zajímavější ...

Break

Příspěvek od Break » 21. 08. 2006 14:40

hmm... mno brdovka tam ještě nějaká je, brzdy facha . Ještě to dneska zkusím dolejt . a otestovat

Break

Příspěvek od Break » 21. 08. 2006 14:50

Break píše:hmm... mno brdovka tam ještě nějaká je, brzdy facha . Ještě to dneska zkusím dolejt a otestovat

Venca

Příspěvek od Venca » 21. 08. 2006 14:54

Break píše:hmm... mno brdovka tam ještě nějaká je, brzdy facha . Ještě to dneska zkusím dolejt . a otestovat
Pokud je hladina v nádobce níž, než ústí vývodu k okruhu spojky, je únik jasný.
Musí to být jasně patrný i u ovládanýho válečku na levé straně převodovky nebo na ovládacím u pedálu.

Break

Příspěvek od Break » 21. 08. 2006 17:45

Brzdovku jsem vlastně dolejval už na Čerňáku, teď jsem to zkoušel, kámoš mi šlapal na pedál,hladina v nádržce zvedala a byl tam slyšet nasávání vzduchu.Koukal jsem u nádržky, na převodovce, šahal jsem za posilovač a zdaní straně posilovače jsem nahmatal brzdovku a na nápravnici ze spodu . Jinak na převodovce nic , na konci předního válečku nic.

Co je ta vrchní hadice na nádržce brzdovky ? Co s tím ?

Zkusit ještě odvzdušnit okruh spojky ?

Venca

Příspěvek od Venca » 21. 08. 2006 17:51

Break píše: Co je ta vrchní hadice na nádržce brzdovky ?
Jak už jsem tu napsal, ta vede do hydraulickýho okruhu spojky.

Venca

Příspěvek od Venca » 21. 08. 2006 17:54

Break píše:.... a zdaní straně posilovače jsem nahmatal brzdovku a na nápravnici ze spodu . Jinak na převodovce nic , na konci předního válečku nic.
Je možný, že kapalina uniká z brzdovýho okruhu a jak klesla hladina, spojkový okruh se zavzdušnil.

Na tu nápravnici to někudy teče/kape, zjisti odkud, třeba je to z toho okruhu brzd.

Break

Příspěvek od Break » 21. 08. 2006 18:03

Venca píše:
Break píše: Co je ta vrchní hadice na nádržce brzdovky ?
Jak už jsem tu napsal, ta vede do hydraulickýho okruhu spojky.
aha, mno zkusim to odvzdušnit . Půjdu ješte jednou po brzdovém okruhu , otřu tu stávající kapalinü a uvidím .Snad na něco narazím . Zatím dikes za pomoc .

Break

Příspěvek od Break » 21. 08. 2006 18:08

Venca píše:
Break píše:.... a zdaní straně posilovače jsem nahmatal brzdovku a na nápravnici ze spodu . Jinak na převodovce nic , na konci předního válečku nic.
Je možný, že kapalina uniká z brzdovýho okruhu a jak klesla hladina, spojkový okruh se zavzdušnil.

Na tu nápravnici to někudy teče/kape, zjisti odkud, třeba je to z toho okruhu brzd.
Mno jen je mi divní , že to udělalo až na Čerňáku a tak náhle :-( celou cestu po Praze v pohodě , pak jsem chvilku popijížděl po parkovišti, takže spojka plyn spojka plyn a pak najednou na křižovatce finito .Dojel jsem pak z kopce dolu k benzině Globus a už jsem tam nic nekop za běhu .

Jsi tak vzpomínám, že jsem cestou na Čerňák blbě nalít na příčný práh , takovou tu vyvýšenou silnici z kostek :-( .Ale to by snad nemělo mít vliv na hydraulický okruh brzd a spojky . Mám to hodně nízko , takže jsem šel prudce na spodek , spíš bych čekal , že udělám vanu .

paveld

Příspěvek od paveld » 21. 08. 2006 19:59

Prvni bych zkusil zjistit odkud ti unika ta brzdovka, nejlip at ti nekdo dupe na pedal at vidis kudy to tece.
BMW 323i E36

Break

Příspěvek od Break » 21. 08. 2006 22:28

paveld píše:Prvni bych zkusil zjistit odkud ti unika ta brzdovka, nejlip at ti nekdo dupe na pedal at vidis kudy to tece.
Mno to jsem zkoušel dneska odpoledne.Zkontroloval jsem nádržku, pak mi dupal kámoš na pedál a jsem šel po p potrubí a zjištoval, jestli to někde neteče, hlavně na spojích a nic jsem nenarazil, Když jsem šmátral za posilovačem , na zadní straně posilovače jsem nahmatal brzdovku, pak ještě byl flek na nápravnici .ale na potrubí nikde brzdovka nebyla :-( .na ventilu na převodovce taky ne, na konci předního válečku taky neale někde to být musí.První problémy nastaly , když mi v květnu měnili v servisu zadní rameno . Brzdy fachaly húř , ručka nebyla vubec dodělaná :-( . Tak jsem nechal odvzdušnit brzdy a trochu se to zlepšilo. V červenci jsem dojelval kapalinu pač už skoro nebyla . Pak jsem odvzdušnoval spojku , brzdy znovu ještě ne . Spojka běhala v normálu , brzdy húře . Pak mi čidlo zase začalo hlásit málo kapaliny, takže to prostě někde musí týct , to je jasny .

Jen se mi nezdá ta spojka , leda že by se potrubí tak zavzdušnilo, že by tam už nešla žádná kapalina .

Nemohl prostě odejít ten , přední váleček u pedálu nebo ten ve spojce ?

paveld

Příspěvek od paveld » 21. 08. 2006 22:36

Do posilovace brzdovka nevede, odejit mohlo cokoliv, koukal jsi treba na brzdovy potrubi vedouci pod autem az dozadu, nebo nekde az u zadnich kol? Je tam nekolik spoju, potrubi muze bejt rezavy a lehce se zlomit pri neopatrnosti, nebo zpuchrely hadice atd. Ze by se s tim treba neco stalo pri vymene toho ramena...?
BMW 323i E36

Break

Příspěvek od Break » 22. 08. 2006 09:10

"Do posilovace brzdovka nevede"

Mno za posilovčem to mohlo stříknout třeba z konce válečku, nasát vzchuch a tím se tam žádná kapalina už nemusí dostat. ale když šlapal kámoš na pedál tak jsem na konci válečku žádnej unik neregistroval ,

" odejit mohlo cokoliv, koukal jsi treba na brzdovy potrubi vedouci pod autem az dozadu, nebo nekde az u zadnich kol? Je tam nekolik spoju, potrubi muze bejt rezavy a lehce se zlomit pri neopatrnosti, nebo zpuchrely hadice atd. "

Uplně dozadu jsem nekoukal , ještě mrknu až přestane pršet, mám to venku na ulici :-(

" Ze by se s tim treba neco stalo pri vymene toho ramena...? "

Je fakt , že brzdy od té doby šly húře a po čase začala ubývat kapalina , koukal jsem dřív za buben , když jsem to zjistil, ale nahmatal jsem jen kopec fazelíny

Ale kdybych to někde prasklo, tak by ten uník kapaliny , byl i teď dost znát v nádržce, když mě kámoš v sobotu tánul z toho Čerňáku, tak jsem dost dupal na brzdy , to by muselo dost utect ne ?

paveld

Příspěvek od paveld » 22. 08. 2006 09:34

Zkus to komplet odvzdusnit (i tu spojku), napada me ze kdyz by to tam bylo zavzdusneny, tak to treba nemusi tolik tect, doufam ze to neni kravina ale prijde mi to logicky, hlavne odvzdusneni neni na skodu.
BMW 323i E36

Break

Příspěvek od Break » 16. 10. 2006 12:32

tak byly vadný oba dva ovládací válečky

Odpovědět