Klakson píše:
sorry ale ty jsi to ještě asi nepochopil, to že se osy rozcházejí neznamená že se ET mění

, nebudem to dál rozebírat, co jsem potřeboval vědět již Dan001 zodpověděl.

Hmm pánové nestačim se divit. Základy geometrie ze 6. tř základky???
1). To že se osa tlumiče a kolo nahoru rozcházejí samozřejmě význam má a to v řádu centimetrů. tlumiče se totiž bude dotýkat ráfek (maximálně vnitřní obvod pneu) a to až do chvíle dokud bude při J8 205 pneu, bude li tam 225ka tak už možná vnitřní třetina výšky pneu a při cca 245 už se blížíme teorii Klaksona že změnou R neměníme obvod kola, ale nejširším místem stejně nikdy nebude běhoun, ale spíš "ráfek"
2). Při zvedání BMW na hever se tlumič přibližuje - spodní šroub tlumiče je totiž vzdálenější od středu auta, než vrchní, což způsobuje onen nahoru otevřený úhel a při klesání auta se ůhel zvětšuje.
3). Mám na svojí starý tETĚ šílený 215/65 R15 a když auto stojí na zemi. tak mám od pneu k tlumiči cca 5mm když ho zvednu na hever, tak je to na doraz (lehce zmáčklá pneu) Takhle se totiž kolo přiblíží tlumiči jen při zvednutí auta. Měl jsem z toho strach, ale je to nesmysl, protože pneumatika se nikdy nedeformuje zhora, naopak každá defotmace zespod se nahoře projevuje zužením pneumatiky a po 2 kolech obyčejně nejezdim, a určitě ne při rychlosti kdy by mi ono škrtnutí mohlo vadit.
4). Vzhledem k tomu že je BMW vybaveno stabilizátorem v zatáčkách při náklonu auta nedochází k velkému "zvyšování světlé výšky" na vnitřní straně.
5). Když mněnim kolo, a auto jen "přizvednu" kolo povolim a při dalšim zvedání kolo odtahuji od tlumiče tak, aby se nedotklo, zustane na tlumiči stoletej nános špíny, takže se to prostě za provozu nedotýká.
PS: každopádně 215/65R15 škrtaj (např. vlevo) vpředu o blatník při průjezdu díry (chodník a tak) v (levotočivé) zatáčce v plnym rejtu i při 5Km/h z čehož se dá spočítat že maximální možnej celkovej obvod kola při šířce běhounu 215mm je 660mm to je při R 17 Inches je to 215/50 a 205/55 (což se samozřejmě nesmí, ale dá se to.