Ruční brzda - kotouč
Ruční brzda - kotouč
loni jsem seřizoval ručku a chvíli to fungovalo, jenže jsem nic nového nedával a tak letos opět brzdí jen jedno kolo a to až při maximalnim zatažení....
chystám se to rozebrat a je mi jasny, že na mě nějaké pružinky vypadnou. Existuje sada, která by se dala koupit a obsahovala by všechny důležité komponenty (kromě paken) přímo pro instalaci.??
Případně neválí se vám někde doma nějaká rozebraná brzda ne moc rezavá, abych měl díly do zálohy??
chystám se to rozebrat a je mi jasny, že na mě nějaké pružinky vypadnou. Existuje sada, která by se dala koupit a obsahovala by všechny důležité komponenty (kromě paken) přímo pro instalaci.??
Případně neválí se vám někde doma nějaká rozebraná brzda ne moc rezavá, abych měl díly do zálohy??
Ex 316i coupe, jetzt kombajn driver mit 318i touring....
muj plne pojizdny stroj: viewtopic.php?f=22&t=45091&p=344990#p344990
jo, dá se koupit kompletní sada těch pružin i s čepem na kterém všechno drží. horní a spodní pružina jsou jiné a není jedno, jak je tam dáš, tak si to dobře prohlídni a zapamatuj než to rozhodíš, to samý mechanismus táhla a seřizování. Jinak na tom nic složitýho není. Aby to brzdilo, potřebuješ hlavně aby na paknách a kotouči nebyl bordel a rez.
Naposledy upravil(a) Splaš dne 10. 06. 2009 10:30, celkem upraveno 1 x.
- Max-Max
- Moderátor e30.cz
Re: Ruční brzda - kotouč
osobne bych zatim nic nekupoval, sundej kotouc a serid to. Doufam, ze serizeni v tvem ponimani neznamena dotahnout bowden u tahla rucni brzdy, nebo jo?budha píše:loni jsem seřizoval ručku a chvíli to fungovalo, jenže jsem nic nového nedával a tak letos opět brzdí jen jedno kolo a to až při maximalnim zatažení....
325i, 635CSiA, FJR 1300A, W638 V220
- Chvalda 318iS
- člen E30.cz
Taky jsem si nevšim, že by pérka byly jiný... Měl jsem je i na ruce vedle sebestanco1 píše:Tak to som asi posral. Monemtalne robim zadnu napravu a mal som rozhodenu aj rucku (koli vymene laniek). Vobec mi neprislo, ze by boli rozdielne, moze to niekdo vysvetlit, pripadne aj ako sa ta rucka steluje?Splaš píše: horní a spodní pružina jsou jiné a není jedno, jak je tam dáš,

jo jasne ze to nejdriv zkusim, ale pri mem stesti mi nektera z pruzin praskne a ja pujdu pesky pro sadu za 820,- KČS.. 

Rucni brzda v E30 v pripade kotoucove napravy byla vymyslena trema Helmutama kteri se vratili z October Festu rovnou do prace a museli to dopoledne odevzdat...
U meho 324td to uz nekdo vyresil za me - kdyz jsem sel zjistit pro rucka nejde tak jsem po sundani kotouce nenasel VUBEC NIC - proste vzduchoprostor.
Jinak nejvetsim problemem neni vlastni mechanismus, ale fakt ze pakny jsou drzeny na svem miste pomoci takoveho bajonetoveho "zamku" ktery se zamkne do plechoveho vnitrniho stitu brzdy - a tyto zamecky jednoduse vyreznou a pakny nemaji kde drzet. Nasleduje vymena plechoveho stitu (zadna traga cca 250CZK) kde pri spravne montazi je potreba sundat zadni naboj kola (tzn. znicit lozisko). Coz je nesmysl, takze nastupuje "tuzing" a novy plech se strihne a provlece za nabojem. Nasledne je potreba to sbodovat zpet. Proste zuzo
U meho 324td to uz nekdo vyresil za me - kdyz jsem sel zjistit pro rucka nejde tak jsem po sundani kotouce nenasel VUBEC NIC - proste vzduchoprostor.
Jinak nejvetsim problemem neni vlastni mechanismus, ale fakt ze pakny jsou drzeny na svem miste pomoci takoveho bajonetoveho "zamku" ktery se zamkne do plechoveho vnitrniho stitu brzdy - a tyto zamecky jednoduse vyreznou a pakny nemaji kde drzet. Nasleduje vymena plechoveho stitu (zadna traga cca 250CZK) kde pri spravne montazi je potreba sundat zadni naboj kola (tzn. znicit lozisko). Coz je nesmysl, takze nastupuje "tuzing" a novy plech se strihne a provlece za nabojem. Nasledne je potreba to sbodovat zpet. Proste zuzo

90' 318iT M40 410tkm / 87' 325i M20 96tkm / 86' 316 M10 BaurTC 80tkm / 85' 325e M50 284tkm / 83' 318i M10 129tkm / 85' 325e M20 226tkm
pesky prave proto, ze kdyz uz to budu mit rozebrane, nebudu nandavat kotouc, trmen, desky abych ujel 3 km...
ale jinak souhlas, patent to je na nic...Takze zatim dik a o vikend to zkusim postelovat...utahnu bovdeny a bude!

ale jinak souhlas, patent to je na nic...Takze zatim dik a o vikend to zkusim postelovat...utahnu bovdeny a bude!

tak jsem se k tomu dostal až při přezouvání na letní kola, kdy mi náhle přestalo jít otáčet zadním kolem. po několika ranách do zadního disku na mě vypadlo obložení jedné pakny ruční brzdy a úplně shnilý ty úchytky paken..dále jsem zjistil, že jsou zle vyjetý bubny zevnitř od ručky (ačkoliv od doby co to auto mám, nefungovala skoro vůbec)..
řešení bylo přesně jak popsal Vasa...vyndal jsem to a vys*** se na to, zatim.
Takže udělám vše komplet i s lanovodama a repas zadních brzdičů až na to seženu penízky..kdo mi dá slevu na díly??
řešení bylo přesně jak popsal Vasa...vyndal jsem to a vys*** se na to, zatim.
Takže udělám vše komplet i s lanovodama a repas zadních brzdičů až na to seženu penízky..kdo mi dá slevu na díly??
ručka
Možná bych doporučil použít "podložky" pro Favorita nebo nějakou jinou Škodovku. Ty podložky mají defakto stejný tvar jako zmiňované otvory ve štítu Z brzdy.
Tady obrázek pro názornost.

Přiznám se , že zatím jsem to nemontoval vzhledem k tomu, že postupuji od nejhoršího,ale materiál mám již sehnaný a to za pár korun.Není třeba celé sady jako na obrázku. Dá se to sehnat i jako "kusovka" doslova za pár korun.

Přiznám se , že zatím jsem to nemontoval vzhledem k tomu, že postupuji od nejhoršího,ale materiál mám již sehnaný a to za pár korun.Není třeba celé sady jako na obrázku. Dá se to sehnat i jako "kusovka" doslova za pár korun.
BMW - srdeční záležitost
Re: ručka
Jseš si jistej, že to bude pasovat? Jí jsem při repasy zadní nápravy taky zkoušel přidávat jakési podložky, bohužel si nejsem jistej z čeho, ale vzhledem k tomu, že doma jsem měl brzdový díly pouze na 120tku a Fa tak to bylo asi ono. Myslím. že BMW má ten čep na kterym drží pakna silnější ... Ale ruku do ohně za to nedám. Nicméně sada pružinka + podložka + čep na obě kola z fáčka vyšla asi na 30 Kč, takže testováním člověk nepřijde o majlantSlider píše:Možná bych doporučil použít "podložky" pro Favorita nebo nějakou jinou Škodovku. Ty podložky mají defakto stejný tvar jako zmiňované otvory ve štítu Z brzdy.
EX: E36 318i 4/94, e30 325iT LPG 8/88, Favo 7/90, Golf II 1.8 GT 1986, Škoda 120 M1 1984
Akt:
Octavia 1 TDi 2000
Peugeot 106 1.1 1996
E36 316i Compact 26.6.1998
PER ASPERA AD ASTRA
Akt:
Octavia 1 TDi 2000
Peugeot 106 1.1 1996
E36 316i Compact 26.6.1998
PER ASPERA AD ASTRA
ručka
Pasovat to nebude, proto počítám s tím, že se to lehce upraví.
Předpokládám, že se udělá menší díra do štítu.Podložka by se do otvoru měla asi "zasadit" a ten čep z E30 použít a otvor v podložce snad jen dopilovat dle průměru čepu. Jak jsem už psal, nedělal jsem to,ale už jsem to promýšlel. Samozřejmostí je po úpravách plochy něčím natřít, aby to nebylo na rok...
Předpokládám, že se udělá menší díra do štítu.Podložka by se do otvoru měla asi "zasadit" a ten čep z E30 použít a otvor v podložce snad jen dopilovat dle průměru čepu. Jak jsem už psal, nedělal jsem to,ale už jsem to promýšlel. Samozřejmostí je po úpravách plochy něčím natřít, aby to nebylo na rok...
BMW - srdeční záležitost
-
zdravím chlapi,právě přehazuji bubnovou nápravu za kotoučovou,dělám repas zadních brzd a celé nápravy se vším co je,a sanozřejmě že lidi předemnou srali na údžbu,taky to tak vypadalo,a než sundám kotouč tak si povolím lana ruční brzby u ručky aby se mi lépe sundával kotouč a abych nevytrhl ty hajzli co přidržují a zajištují pakny na jejick místě,pokud je už někdo přede mnou vytrhl tak se musí sehnat treba na fabku ty kolíky s miskami a pružinkami co zajištuji a pakny,ale ty kolíky sou delší tak se musí podložit a nandat ze strany štítu brzd a zajistit je miskou,viz fabia,favouš...,a ty pružinky co přitlačují pakny k sobě v životě nemužou prasknou pokud nejsou probroušený nebo zrezlý na sračku a to tak že se rosypou,ten systém ručky vymyseli dobře jen by lidi nesměli srát na údržbu,vetšinou je zarezlá rozpěrná páka paken a zatukly samostav na závitu kterým šteluješ zozpření paken.
ZDRAVÍM VŠECHNY A OMLOUVÁM SE,ŽE PÍŠU ZDE. BOHUŽEL NEVÍM JAK NEBO KAM ZAPLATIT TEN ČLENSKÝ PŘÍSPĚVEK,ABYCH MOHL ZALOŽIT SVÉ TÉMA,DĚKUJI ZA POCHOPENÍ.
jedná se mi o ruční brzdu. Bohužel nemohu projít přes technickou,protože mi nebrzdí ručka. Lanovody vypadají dobře,při zaseknutí až nahoru to brzdí jak když nebrzdí,ale lehce je slyšet pískání. Má otázka zní:
u ručky jsem to dotáhl,ale pořád nic. Na zadní nápravě mám kotouče,tak jak prosím s tím naložit ? Děkuji,něco sjem četl,že se musí kotouč sundat či co a přetočit,ted fakt nevím. Prosím o radu děkuji. Popřípadě do soukromé zprávy,či zde je to už fuk.
jedná se mi o ruční brzdu. Bohužel nemohu projít přes technickou,protože mi nebrzdí ručka. Lanovody vypadají dobře,při zaseknutí až nahoru to brzdí jak když nebrzdí,ale lehce je slyšet pískání. Má otázka zní:
u ručky jsem to dotáhl,ale pořád nic. Na zadní nápravě mám kotouče,tak jak prosím s tím naložit ? Děkuji,něco sjem četl,že se musí kotouč sundat či co a přetočit,ted fakt nevím. Prosím o radu děkuji. Popřípadě do soukromé zprávy,či zde je to už fuk.
Jo, musí se sundat kotouč, jinak se nedostaneš na brzdový pakny.Lardos píše:.... nemohu projít přes technickou,protože mi nebrzdí ručka....
Takže si stáhni manuál (odkaz ve FAQ) a podívej se.
Pokud si netroufneš na opravu sám, obrať se na odborný servis.