cabrio chrom - seřízení zadní kapoty - vyřešeno

Co a jak opravit v E30? Standardní servisní úkony. A podobně.
Odpovědět
Splaš
člen E30.cz

cabrio chrom - seřízení zadní kapoty - vyřešeno

Příspěvek od Splaš » 29. 03. 2011 16:23

Mám otázku na všechny, kteří mají kabrio chromáka - s pístem na zvedání zadní kapoty jen na levé straně (plasťáci mají ty vzpěry dvě):
Jak vám sedí zadní haubna? Stále ji mám na levé straně na zadním konci přizvedlou o několik mm a už to nejde líp doseřídit. Může být zkřížená, nebo čím to je? Když píst odpojím, je to samozřejmě lepší.

Obrázek
Na téhle staré fotce je to víc, než po seřízení. Ale pořád to není ono.

Hrál jsem si se vším - zámek kufru, protikus na kapotě, uchycení pantů ke kastli, kapoty k pantům, gumové dorazy...víc nesvedu, pokud tedy nechci kufr zavírat násilím.
Co s tím? Auto teď půjde na lak a takhle to nechci. Pomůže nová haubna, nebo upgrade na dvě vzpěry, nebo co udělat? Budu rád za radu od někoho, kdo ví...
Naposledy upravil(a) Splaš dne 06. 04. 2011 16:36, celkem upraveno 2 x.

BigFish

Příspěvek od BigFish » 29. 03. 2011 18:18

Ahoj. já mám taky chroma ale mám tam 2 vzpěry. problém nemám. Koukni se na kapotu a zespoda by tam měly bejt našroubovaný takový gumový dorazy. pokud tam jeden nemáš nebo jeden moc vyčroubovanej tak by ti to mohlo tohle dělat.

je to díl číslo 3.
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=41&fg=60
Obrázek

DVORIS

Příspěvek od DVORIS » 29. 03. 2011 22:13

Měly by tam být dvě vzpěry,ta jedna co tam máš bude asi buď delší jak má být,nebo bude moc"tlačit".Doplň vzpěry jak mají být,seřiď zámek + dorazy a bude to o.k.
Obrázek

Maranelo
Bublik a Ondrášek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maranelo » 29. 03. 2011 22:46

do xx je tlumic jeden od yy jsou dva
neni to deleny chrom / plast
Mam shnilou 325i s KO motorem :-(
Obrázek
325>kundolap/ 320>pracant/ 318>sekačka/ 316>nemám slov
Obrázek

Kala

Příspěvek od Kala » 29. 03. 2011 23:05

Holt výrobní nemoc těchto xx kusů jak psal Maranelo, mám lautr ten samí problém. Čas od času ji dorovnávám křížením na opačnou stranu.

lucky325i

Příspěvek od lucky325i » 29. 03. 2011 23:53

Mel jsem kabra 3 pokazdy s jednim pistem a nikde me to nedelalo.. Neni nahodou spatne to ulozeni sipka c 1. nemyslim to co je na viku kufru ale na druhe strane? Druha vec co to muze delat je primo ohnuta ta "trubka" sipka 2? Pokud ma spatnej uhel jsou tam myslim i dorazy a nebo se to primo opira o stenu kufru pro stechu a potom to tlaci viko nahoru - ted si nejsem jistej ale melo by stacit ho roztahnout jakoby vic otevrit staci v mm.. nesmi se to prekroutit v zadni casti (pokud se ti to tam uz teda neopira) ale jen v tom ohybu dole tzn necim vzadu podlozit a zatlacit na vekovni uchyceni Sikovnej klempir by to mel dopasovat bez problemu. Dalsi vec muze bejt delsi ten pist ale to by bral az jako posledni moznost pokud ti to nesedi ani bez pistu. To viko pokud je dobre "ohutej" ten pant tak by melo bejt i utopeny a davaji se pak pod viko obdelnikove podlozky. Ten pist nemuze tlacit tolik aby zvedal viko timhle zpusobem.

Pokud ti viko nesedne bez pantu, bez pistu, bez gumovejch dorazu na rohach vika a zamku jenom kdyz ho polozis na kufr s gumou tak bych to videl na krivej celej kufr nebo zadni celo i kdyz to z fotek nevypada takze bych tuhle moznost vypustil...

Obrázek
Naposledy upravil(a) lucky325i dne 30. 03. 2011 23:20, celkem upraveno 1 x.
Manželka homosexuála s pláčem vypráví:
"Pak se svlékl, já se taky svlékla, on si oblékl moje šaty a od té doby jsem ho už neviděla."

Splaš
člen E30.cz

Příspěvek od Splaš » 30. 03. 2011 10:00

Dík za nápady.
Fotku jsem doplnil popiskama, aby to bylo jasnější.

V kastli problém nebude - aktuální stav je nové zadní čelo a oba zadní blatníky, vše originál nové díly (kastli jsem komplet vyvařil a toto jsem se rozhodl rovnou vyměnit, nemělo cenu to zachraňovat). Stav se tím nezměnil.

V pístu taky problém není, je taky nový origo. Do dubna 89 dávali jeden 300 N na levé straně, potom dva 158 N.
Celá potíž je záležitostí konstrukční chyby, asi mělo důvod když doplnili druhou vzpěru. Nicméně když šlo auto z linky a pak po dobu záruky to muselo být OK, projeví se to stářím a únavou něčeho...

Zbývá tedy:
a) zkřížená kapota - dobrý nápad položit ji jen tak na těsnění, zkusím...
b) špatný závěs na levé straně - to je taky možný, ale není mi jasný jak ho kde rovnat ani ve srovnání s pravým, vypadají tvarově stejně. Jestli je hnutý, tak podle oka to nevidím.

Moje teorie je zkusit jinou kapotu, ale chtěl jsem si to potvrdit, než ji pojedu koupit 300 km daleko...

lucky325i

Příspěvek od lucky325i » 30. 03. 2011 23:45

Tak sem ti malinko doplnil obrazek. :)

Pistem to na 90 % dle me bejt nemuze. v miste kde je upevnenej to nevytvari takovou paku aby to zvedalo tihle stylem cele viko. navic to tlaci ze spoda na pant takze by se to vic projevilo v zadni casti a vzhledem k tomu jak je pant masivni je to nepravdepodobne. Podle toho ze jsi psal ze jste predelavali boky a celo mohlo se i stat ze jste ujeli o 5 mm a je to tam taky. Ale i tak by to melo jit dopasovat. Stale pocitam s tim ze pokud ti bude sedet viko bez tech pantu jen na gume tak by melo pomoct to co jsem dokreslil.

Dokreslil jsem ti co to provede pokud bude spate uhel v obloucku sipka č.3.. č 5 cervene znazornuje jak by to melo sedet v realu, pokud je ale v tom miste č3 pant ohnuty nahoru resp smerem do auta tak v zadni casti vika se to nijak neprojevi a ukaze se to ve predu. Pokud protahnes tu primku od pantu do predu modra cara č6 tak zjistis ze ve predu uz to nebude delat mm ale treba cm a potom ti to zvedne cele viko. Snad je to pochopitelne z toho co pisu. :) takze by jsi mel udelat to ze zvetsis ten uhel toho ohnuti č3 (vic otevrit ohnout smerem do kufru) tim by jsi mel dostat ve predu to viko vic dolu aniz by se to projevilo na zadni casti. Staci nepatrne mozna o 2-3mm aby jsi tu cast kam smeruje sipka č4 dostal dolu. v te delce vika ti to udela na kraji vika mozna 8mm to jen odhaduju pro puntickare. :)

Jinak si myslim ze dva pisty se zacali davat aby se viko zvedlo samo po otevreni zamku ale to by museli rict ty co maji ty dva. :) on ten jeden to podle me neutahnul a byl tam jen aby viko udrzel otevreny. :)
"Pak se svlékl, já se taky svlékla, on si oblékl moje šaty a od té doby jsem ho už neviděla."

zdenko
člen E30.cz

Příspěvek od zdenko » 31. 03. 2011 08:59

Ma ten isty problem na jednopiestikovom otvarani kapoty a len chcem podotknut ze sa kapota otvori sama aj pri tom jednom piestiku. Kupoval som ho asi mesiac do zadu v bmw :wink:

Splaš
člen E30.cz

Příspěvek od Splaš » 31. 03. 2011 09:14

Lucky:
To koukám jak to máš zmáknutý. Na 99% to bude ono, kapotu už jsem zkoušel a je OK, spíš ještě lehce překroucená na druhou stranu jak jsem se s tím občas přetahoval.

Takže závěs a vypadá to přesně tak jak popisuješ. Tvůj návod je dokonalý. Děkuju. :)
Teoreticky k tomu dojít mohlo, auto bylo když jsem ho koupil lehce bouraný zezadu, nic vážného, ostatně je to na té fotce vidět. Deformace se mohla přenést ze zad. čela přes haubnu (které se nic nestalo) na ten závěs.

Jinak že bychom ujeli při výměně dílů se nebojím, pasovalo se to pečlivě a vše sedí jak má. Krom té haubny, která ovšem byla naprosto stejně už dřív.

Ten jeden píst pokud není už unavený zvedne kapotu jak nic.

Splaš
člen E30.cz

Příspěvek od Splaš » 06. 04. 2011 16:52

Díky Luckymu vyřešeno.
Takže pro ostatní se stejným problémem:
Je to ohnutý levý závěs kapoty. Srovnání ale nebylo jednoduchý, jednak je to dost bytelný - chce to ohřát, hlavně ale dobře si rozmyslet co kam ohnu.

V místě 3 přihnutí směrem dozadu tak, aby dosedací ploška kapoty 4 šla na zadním konci níž mi srovnalo kapotu nežádoucím způsobem. Byla sice rovně, ale přizvedlá po celé délce levé spáry.
Musel jsem to vrátit zpět a tu trubku závěsu mírně ohnout dopředu mezi místy 1 a 2. Pozor, nepřehnat, aby se závěs v zavřené poloze neopíral o stěnu prostoru pro střechu.
Taky možno ohýbat v místě 2, ten oblouk mírně rozevřít.
Pozor na to, požadovaného účinku je dosaženo za cenu prodloužení závěsu směrem vzad. Nemusí pak jít pořádně seřídit spára mezi kapotou a kastlí za víkem střechy.

No zkrátka jsem to kroutil sem a tam, nakonec se povedlo, ale závěs jsem tak trochu domrvil :oops:
Pokud si to chce někdo ušetřit, nový závěs stojí cca 2100,- Kč.
Ještě jednou dík.

lucky325i

Příspěvek od lucky325i » 06. 04. 2011 23:16

Tak sem rad ze si to vyresil.. :) sem klempir a myslim ze kazdej klepir by to mel vedet co stim udelat aby to dopasoval

No premyslel jsem nad tim proc se to stane. :) Jedine co me napada je, ze tim, ze je jen jeden tlumic a po 20 letech otevirani (treba 10tis otevreno) a namahani jen jedne strany se pri kazdem otevreni kufru nepatrne v setinach mm pant ohybal, az to proste jednou zacne bejt viditelne a viko prestane sedet. :) jinak popis jak si to tvoril jsi udelal dobre.. :) presne jak pises ohnout se to da na vice mistech a davat bacha na ten kufr strechy... jednodussi si myslim muze bejt v bode 2. Ale je to na kazdem.. :) ja to delal bez ohrati a jen vypodlozenim kusu spalku za pantem v zadu a kufrem pro strechu a proste sem ho natahnul.. :wink:

Ze by to nekdo soupnul do FAQ? :)

Splaš
člen E30.cz

Příspěvek od Splaš » 07. 04. 2011 09:13

[quote="lucky325i"]No premyslel jsem nad tim proc se to stane. :) Jedine co me napada je, ze tim, ze je jen jeden tlumic a po 20 letech otevirani (treba 10tis otevreno) a namahani jen jedne strany se pri kazdem otevreni kufru nepatrne v setinach mm pant ohybal, az to proste jednou zacne bejt viditelne a viko prestane sedet. :)

Tak nějak to bude. Prostě na to přes 20 let tlačí síla 300 N toho pístu, a namáhání nebo rázy při otvírání a zavírání tomu taky zrovna nepomůžou.

Odpovědět