Prepis z podnikatele na soukr. osobu
Prepis z podnikatele na soukr. osobu
Mam problem ohledne prepisu felicie ktera je napsana na tatu (podnikatele) nevim jestli neni nejakej problem kdyz se prepisuje z "fyzicky osoby podnikatele" na "soukromou osobu"? pokud je to uplne jedno tak je to v poradku, ale mam dojem ze jsem nekde zaslechl ze je to nejak zpoplatneno. Ma s tim nekdo zkusenosti? Diky.
Podnikám jako fyzická soukromá osoba a je to zhruba takhle - když prodávám svůj vůz dosud napsaný na "firmu" (je úplně jedno, zda-li je již odepsaný či nikoliv či zda-li ho prodávám další firmě či soukromníkovi), tak ho musím tzv. vyjmout z účetnictví, obdržené peníze z prodeje za vůz musím dát do svého účetnictví jako příjmovou položku a tu musím na konci účetního období zdanit (když jsem navíc ještě plátce DPH a to DPH jsem v rámci koupě vozu odepisoval - např. určité položky v leasingových splátkách či provedení N1, atd. - tak to DPH z prodejní ceny musím státu také odvést). Nemohu vůz "prodat" za nějakou směšnou cenu, např. symbolickou 1,- Kč (a zbytek bokem), protože cena musí být obvyklá odpovídající stavu a roku výroby daného vozu a jeho provedení - jinak to napadne daňový úředník a není to sranda.
Jediná jakási šance je převést firemní vozidlo z mé podnikající osoby na moji soukromou osobu, příp. ho darovat tzv. v přímé linii (rodiče, manželka a děti) - pak nedávám zpět do účetnictví nic a obdarovaný neplatí darovací daň. Když to daruji někomu cizímu (mimo přímou linii), tak sice nedávám do účetnictví zpět také nic, ale obdarovaný musí zaplatit darovací daň z ceny obvyklé, kterou mu vyměří finanční úřad. Další prodej by měl být poté až po několika letech (tuším 2 roky), aby celá transakce byla již zpětně bezpoplatná. Takhle to nějak je.
desp sen.
Jediná jakási šance je převést firemní vozidlo z mé podnikající osoby na moji soukromou osobu, příp. ho darovat tzv. v přímé linii (rodiče, manželka a děti) - pak nedávám zpět do účetnictví nic a obdarovaný neplatí darovací daň. Když to daruji někomu cizímu (mimo přímou linii), tak sice nedávám do účetnictví zpět také nic, ale obdarovaný musí zaplatit darovací daň z ceny obvyklé, kterou mu vyměří finanční úřad. Další prodej by měl být poté až po několika letech (tuším 2 roky), aby celá transakce byla již zpětně bezpoplatná. Takhle to nějak je.
desp sen.
-=www.desp.ic.cz=- BMW fun site
Diky za obsahle info!desp píše:Podnikám jako fyzická soukromá osoba a je to zhruba takhle - když prodávám svůj vůz dosud napsaný na "firmu" (je úplně jedno, zda-li je již odepsaný či nikoliv či zda-li ho prodávám další firmě či soukromníkovi), tak ho musím tzv. vyjmout z účetnictví, obdržené peníze z prodeje za vůz musím dát do svého účetnictví jako příjmovou položku a tu musím na konci účetního období zdanit (když jsem navíc ještě plátce DPH a to DPH jsem v rámci koupě vozu odepisoval - např. určité položky v leasingových splátkách či provedení N1, atd. - tak to DPH z prodejní ceny musím státu také odvést). Nemohu vůz "prodat" za nějakou směšnou cenu, např. symbolickou 1,- Kč (a zbytek bokem), protože cena musí být obvyklá odpovídající stavu a roku výroby daného vozu a jeho provedení - jinak to napadne daňový úředník a není to sranda.
desp sen.