CNC obrábění - poptávka
CNC obrábění - poptávka
Dělá tu někdo na CNC mašinách apod? Potřeboval bych vyrobit podle návrhu "vypalovadlo" firemního loga.
Díky za případné reakce.
Díky za případné reakce.
Pomuze ti vodni paprsek, občas se o nakej v republice zakopne, odkud jsi? Je to lepsi nez laser a zas takovou raketu to nestoji. Ale tu vec rozhodne neber na firemni chlastacky, pokud nechces mit logo na zadnici 

E34 525iT. ale je to nekonecnej pribeh. sekery koupeny, hura na renovaci, opraveno, jde se lakovat. M50B30TU stroker v pozvolné výrobě...
No nevim jestli je to lepsi.... S laserem mam zkusenosti akorat s uz hotovejma vypalkama, ale na vodnim paprsku jsem delal, a laser mi teda prijde lepsi... Je to kvalitnejsi rez a je to hlavne levnejsi... Zalezi ale z jake sirky to chces udealt. Jestli jsem to pochopil stejne-ze potrebujes jen neco nahrat a tim neco znacit, tak to fakt nech vypalit. Vyjde to o DOST levneji nez obrabeni, to stoji raketu. Rezani vodou/laserem mas vsude po republice
Prave predpokladam, ze to bude z relativne tlustyho polotovaru, aby se to nemuselo nahrejvat porad a ze tam budou detaily, z laseru by to bylo otaveny, studenej rez mi prijde jako vhodnejsi.
Jo kde si delal na vode a na jaky masine?
E34 525iT. ale je to nekonecnej pribeh. sekery koupeny, hura na renovaci, opraveno, jde se lakovat. M50B30TU stroker v pozvolné výrobě...
http://www.hajdo.cz/paprsek.htm Byla to ceska masina od PTV, rada unijet ale presnej typ uz nevim.pragdejf píše:Prave predpokladam, ze to bude z relativne tlustyho polotovaru, aby se to nemuselo nahrejvat porad a ze tam budou detaily, z laseru by to bylo otaveny, studenej rez mi prijde jako vhodnejsi.
http://www.ptv.cz/jnp/cz/produkty/stroj ... index.html
Videl si nekdy veci rezany laserem? Co myslis tim otaveny? Jako ze to bude cerny? To nebude... a i kdyby jo, stejne to hned zaseres horakem ne? Z jake tloustky a jakyho materialu to chces delat?
hehe v ptv sem dělal konstruktéra, znam z tý mašiny každej šroubek
laser má problém třeba pokud má udělat díru s menšim průměrem než je tloušťka matroše, pak prostě ten výkon tu díru spíš protaví, hnus velebnosti. ano voda neni nic extra přesnýho, ale pokud je ta mašina v rozumnym stavu a s kompenzací zůžení paprsku, tak to i do 20mm silnýho matroše dokáže udělat tvar tak do 0,1mm. když se to teda umí a chce. vzhledme k tomu, že tě zajímá tvar jenom na jedný straně (vypalovadlo) a +/-0,25mm ti neublíží, tak je voda v pohodě. k hrubosti řezu jen to, že to nebude funkční plocha, takže srát, (samo kvalita řezu je odvislá od rychlosti posuvu...) je potřeba nad tim mít slitování, je to jenom hodně vytuněná dělička materiálu.
je to sice dražší, než laser, ale zase ti to vyříznou klidně z 50mm plechu, aby to stačilo nahřát jenom jednou a moh sis označkovat všechny spící kolegy
jinak drátořez je samozřejmě úplně jiná liga, ať už přesnost, nebo kvalita povrchu.

laser má problém třeba pokud má udělat díru s menšim průměrem než je tloušťka matroše, pak prostě ten výkon tu díru spíš protaví, hnus velebnosti. ano voda neni nic extra přesnýho, ale pokud je ta mašina v rozumnym stavu a s kompenzací zůžení paprsku, tak to i do 20mm silnýho matroše dokáže udělat tvar tak do 0,1mm. když se to teda umí a chce. vzhledme k tomu, že tě zajímá tvar jenom na jedný straně (vypalovadlo) a +/-0,25mm ti neublíží, tak je voda v pohodě. k hrubosti řezu jen to, že to nebude funkční plocha, takže srát, (samo kvalita řezu je odvislá od rychlosti posuvu...) je potřeba nad tim mít slitování, je to jenom hodně vytuněná dělička materiálu.
je to sice dražší, než laser, ale zase ti to vyříznou klidně z 50mm plechu, aby to stačilo nahřát jenom jednou a moh sis označkovat všechny spící kolegy

jinak drátořez je samozřejmě úplně jiná liga, ať už přesnost, nebo kvalita povrchu.
jo jakou hloubku zvládne ta hloubička? řešim jednu lineární osu a potřeboval bych udělat dutej kuličkovej šroub, abych tamtudy protáh další technologii. neni to nic dlouhýho, ale tak na 500mm to nakvete a kdybych to chtěl vyvrtat (zas takový bláto to neni a díra bude mít průměr max 15mm) tak se na mě asi budou koukat divně 

pokud se jedná o takovouhle tlouťku tak zamosřejmě je voda lepší toho už ani laser nedosahuje, pak už plasma, ale ta vždy jednu stranu hrozně podřízne, podle složitosti tvaru by se dalo ještě frézovat, drát je samosřejmě nejlepší ale v tloušťce 50 by to mohl řezat klidně týden
laser by to do 20ti mm podle mýho zvládnul pěkně čistě ty díry jsou v závyslosti na propalu, ale 5mm díru do 20mm plechu neuděla, resp to vyhoří to máš pravdu

Díky za reakce, jsem kus od Třebíče (jinak celkem mobilní v rámci čr).
Rozměr bude ca jen 3x5cm...bude to používaný pouze na hodně malou sérii výrobků takže tloušťka by zas nemusela být extra velká. Na nějakou desetinou přesnost taky nelpím, je to přecejen na ruční výrobky takže "nepřesnost" je i celkem žádoucí.
Rozměr bude ca jen 3x5cm...bude to používaný pouze na hodně malou sérii výrobků takže tloušťka by zas nemusela být extra velká. Na nějakou desetinou přesnost taky nelpím, je to přecejen na ruční výrobky takže "nepřesnost" je i celkem žádoucí.
No jaka bude teda ta tloustka? Vzhledem k tomu ze ty 2 rozmery jsou tak male, tak typnu do 8mm? Volil bych urcite ten laser, to bude nejlevnejsi a nejpresnejsi.
Zkusil jsem strejdu guugla a v Trebici mate nejakou firmu co pali laserem
http://www.hkdtrebic.cz/laserove-rezani.html
EDIT: 528i byl rychlejsi
Zkusil jsem strejdu guugla a v Trebici mate nejakou firmu co pali laserem
http://www.hkdtrebic.cz/laserove-rezani.html
EDIT: 528i byl rychlejsi