KuaJa píše:já teda souhlasím s Tweetym - auto se dá převést neplnoletému.
Je to zajímavá situace - protože přece jenom bych asi neměl předat klíčky někomu, aby řídil na veř. komunikaci.
z jaké praxe nebo judikatury plyne, že svěření a prodej je to samý????
Nicméně tady se stal jednozančně podvod - při podpisu smlouvy si máme sdělit údaje nutné k převodu, ale ne si předkládat řidičák. Ta obhajoba by nemusela být zas tak složitá.
kdyžtak mi prosím tě taky napiš, jak funguje tvrzení protí tvrzení - mám od tebe podepsanou kupní smluvu (pravost podpisu jde s velkou mírou pravděpodobnosti ověřit) - mám nějaký vzájemný maily, prokázaný telefonáty, svědecké výpovědí těch, kterým jsem o tom řekl a třeba i rodičů, mám peníze ap. a ty zaviníš v mým autě nehodu, máš klíčky, já u toho nejsem - to pak asi nebude tvrzení proti tvrzení, ne???
jinak Tomas is - na Tweetyho bych se tolik nekasal - je rozdíl mezi přechodem vlastnictví k movité věci a změnou údajů v evidenci vozidel - změny v TP mají evidenční charakter - vlastnictví nepřechází změnou v evidenci - to je třeba u nemovitostí a katastru - takže neplést.
Tak teď nevím, ale asi tady mluvíme každý o něčem jiném. Já se bavím o důsledcích v praxi, kdežto Ty s Tweetym o teorii a logičnosti. Netvrdím že ze zákona je svěření a prodej to samé, ale když už se něco stane, tak v tom nebude nikdo hledat rozdíl, prostě jsi ho nechal řídit. Všichni máte pravdu, ale přitom se šeredně mýlíte. Já se nebavím o nějakých změnách, ale o tom, komu a za jakých podmínek můžeš prodat auto, stejně třeba jako moje oblíbená zbraň, která v téhle situaci funguje úplně trefně. Taky nemůžeš prodat kvér někomu, aniž bys přesně věděl komu. Prostě ty jeho nacionále mít musíš!!!!! Pokud on nevlastní zbrojní průkaz, spáchá tím trestný čin a Ty jsi spolupachatel ať chceš, nebo ne. Všechno záleží na státním zástupci jak se k tomu postaví a jaký na to bude mít názor. Ale jak říkám, to už je úplně ten nejkatastrofičtější scénář, ke kterému nikdy nemusí dojít.
Ty nacionále - Právě z tohoto důvodu,kdy Ti na dveře zaklepe buď polda, nobo pán z pojišťovny, či někdo jiný zainteresovaný a Ty ze zákona musíš doložit, komu si tu pistoli či auto prodal, protože musíš změnit vlastníka v registrech. A pokud řekneš, že smlouvu si napsal on, že Ty jsi ji vlastně jenom podepsal aniž by jsi věděl komu ji vlastně podepisuješ, tak se rovnou připrav na to, že to prosereš na plné čáře

A na nikoho se nekasám, Tweety rozumí nehodám, já se pohyboval jinde. Tweety nemá o trestním řízení ani páru, stejně tak koukám že ani Ty ne, a nebo se v tom pohybuješ, ale netušíš jak u dnešní policie funguje tolik popíraný čárkový systém v systému chyť a udělej kohokoliv na cokoliv
A s tou Tvojí teorií o svědcích a smlouvách a blablabla, říkám Ti, že v důsledku tohle nebude nikoho zajímat v momentě, kdy se na Tvojí straně zjistí pochybení, které vyplývá z Tvé povinosti

Já jsem tenhle termín Lukášovi psal ve spojení,kdy on viděl že autem odjížděl a projížděl ho člověk, oprávnění vlastnící, takže když nevíš co řešíme po SZ, tak snad ....
Vím že je to postavené na palici, ale tak to v tomhle posraným státě chodí. Kdejaký advokát se chytne maličkosti, ale postaví na tom celou obhajobu a Ty ostrouháš. Lukášovi jsem napsal co v tom nejhorším případě zbývá a doufám že k tomu nedojde, ale ....
jinak Tomas is - na Tweetyho bych se tolik nekasal - je rozdíl mezi přechodem vlastnictví k movité věci a změnou údajů v evidenci vozidel - změny v TP mají evidenční charakter - vlastnictví nepřechází změnou v evidenci - to je třeba u nemovitostí a katastru - takže neplést.[/quote]
Tobě ze zákona vyplývá, že pokud auto prodáš, musíš změnit v registru majitele a on ze zákona musí auto přihlásit, to vše na základě kupní smlouvy a ve stanovených termínech!!!!! Takže nevím, kde žiješ, ale tohle platí v ČR. To, že naši úředníci tolerují třeba i roční prodlevy, to už je pak věc jiná, ale Tvá povinost je daná. Stejně tak jako při rušení povinného ručení, kdy musíš mít v TP napsaného nového vlastníka, jinak ručení nezruší. Teď mi tedy napiš, čím jiným v registru přechází vlastnictví než změnou v kolonce VLASTNÍK
Vše výše popsané by neplatilo v případě dostavení se obou stran na přepážku a osobní účastí u převodu, kdy si doklady ověří úředice, což v dnešní době vidím jako nejlepší řešení. Prodat auto v den, kdy maj na úřadě otevřeno, kupujícího tam dotáhnout, auto převést, rovnou zrušit i ručení, což dneska funguje na drtivé většině úřadů a rovnou ho nechat si ručení uzavřit, dát mu všechny doklady a pápálálá, protože jak psal Max Max, Tvé ručení zaniká až po půlnoci dnem zrušení ručení Tvého. Takže vlastně pro všechny, pokud prodáte auto a dotyčný ten den bude bourat, aniž by uzavřel pojištění na sebe, jde to z vašeho!!!!! Pak už Ti nemůže nikdo nic

(mluvím o sraní se s tím, že on to nedohlásil, páč vlastně neexistuje) Kyž pak způsobí dopravní nehodu, Ty sepíšeš čestné prohlášení a asociace pojišťoven to od něho bude vymáhat, protože ten člověk skutečně je k sehnání, pokud zjistí, že níkdo takový není, budou to chtít od Tebe a ty pak občanskoprávní cestou ty peníze budeš vymáhat na někom, koho vlastně neznáš. Prostě začarovaný kruh
A doufám že se tady nebudem hádat o tom, co je sice logické a bohužel co hlava, to názor, ale zákony ...
Můj vstup do této diskuze byl pouze s varováním co se může stát, když se někdo bude rejpat v tom, jaktože 16tiletý řídil a on si začne pouště hubu na špacír. To se vůbec nemusí stát, protože toho kluka nikdo řídit nechytit

Kurva to jsem se rozkecal, ale prostě chci Lukáše připravit na všechny eventuality, které můžou nastat a nabídl jsem mu i pomoc. Toť vše, teď hrdě do mě