Příspěvek
od Rotten » 26. 10. 2004 21:56
Tak já jsem si z muzikou do auta vyhrál fakt dost, takže nějaký poznatky:
1. zapomeň, že z autorádia dostaneš výkon pro slušný basy. Pokud chceš mít aspoň trochu lepší zvuk, nenapájej z autorádia ani normální repro.
2. basové skříně, tuby atd: dávají se do kufru, na zadní sedačky to dá jedině blázen, co nikdy neparkoval na ulici. Abys protlačil zvuk přes zadní sedačky (přadpokládám že nemáš kombajna), ten plech co za nima je a zadní plato - na to potřebuješ VÝKON. Radím min 200W sinus.
3. Výkon: výrobci udávají v zásadě 2 výkony: hudební (špičkový) - velká čísla, která nic neřeknou-dělají to tak že si řeknou napíšem 500W a oni si těch 500W spočítaj tak, aby jim to vyšlo. Je to výkon, který zesilovač nebo repro vydrží řádově desetiny vteřiny. Sinusový výkon - to je to, co nás zajímá: je to výkon, který zesilovač nebo reproduktor je schopný dávat při určitém maximálním zkreslení po dlouhou dobu (řekněme hodinu). A tady pro tubu má smysl fakt min 200W.
4. Něco stavět doma je hezký, ale má to svá úskalí: předně musíš mít vhodný reproduktor - mezi hlavní parametr je objem bedny. Klasické reproduktory potřebují velkej objem (100litrů a víc), což pro auto není vhodný, pač by ti nezbylo žádný místo v kufru. Takže potřebuješ reproduktor pro menší objem. Dál to chce mít výkon reproduktoru menší než zesilovače, abys ten reprák nespálil. Impedance reproduktoru musí být rovná nebo větší než doporučená impedance psaná na zesilovači. Pasívní výhybky - na co, bývaj součástí zesilovačů. Skříň tý tuby musí bejt bytelná když máš výkon. Atd, atd...
5. Jestli ti můžu poradit, poslechni si co nejvíc muzik v autě, a zjisti co tam maj, kolik to stálo, popřemejšlej kolik do toho chceš investovat a podle toho pak nakupuj. Kažpodopádně jestli si koupíš za 3tis aktivní tubu od Ravelandu (aktivní=se zabudovaným zesilovačem), tak asi budeš chvíli nadšenej, ale za nějakou dobu ti to přestane stačit a budeš přemejšlet jak to posílit a koupíš další komponent a zas to nebude ono a takhle se do toho můžeš strašně vysypat. Ta aparatura by měla být vyvážená, nestačí silný basy a zbytek naprd. Všechno by mělo být na srovnatelné úrovni. Jestli chceš ale nějak začít, doporučuju koupit aktivní basovou skříň(tubu) - to znamená se zabudovaným zesilovačem, ale proboha nejdřív si to někde poslechni, ať pak nejsi zklamanej. Pro rýpaly, který mi tu budou tvdit, že to všechno moc řešim: ano jde to nějak levně spatlat, ale jak to pak bude hrát? K hlavnímu parametru basových skříní patří mezní kmitočet - tj. jak moc hluboký bas to umí zahrát. Čím menší kmitočet, tím líp. A za to se platí. Protože na to, aby se s tebou klepala sedačka když to vohulíš, na to potřebuješ právě ty nízké kmitočty.
Hlavně se nezblbni a nekupuj něco narychlo, já bych se třeba nebál koupit něco jetýho z anonce (samozřejmě pokud borec prokáže že to neukrad). Koupíš kvalitní značku za rozumný peníze - a to se vyplatí. Navíc ti to borec předvede, což v každým obchodě nejde.
Každopádně pokud se aparatura povede, máš z poslechu daleko lepší zážitek než na diskošce-věř mi.