Příspěvek
od Adam Lipský » 20. 01. 2014 05:04
No, tak já v Irsku (Dublin) žiju od října 2008 a mám trochu jiné zkušenosti, celý život jsem předtím dělal v IT admina a tady jsem o nic podobného ani nezavadil, protože dobrý práce jsou pro iry a ne pro čechy, jak mi bylo místními vysvětleno, a že to jako samozřejmě musím chápat. Tak tu řídím náklaďák, a ve firmě jsem začal dělat IT sám od sebe, a taky ty vozy zadarmo servisuju, takže je šéf rád a když teď musel kvůli prachům snižovat stav ze 3 lidí na 2, tak radši vyhodil vlastní sestru.
Jako nově příchozí začínáte na něčem jako Grafton Recruitment, a jdete dělat pomocného dělníka, tak půl roku makáte každej den někde jinde, než se rozkoukáte a naučíte se důvěryhodně lhát v životopise.
Dále je bezpodmínečně nutné si zjistit, v jakém místě bude člověk bydlet, jsou tu (rozsáhlé) oblasti, kam cizinec nemůže ani páchnout, jinak bude vzápětí napaden místními. Mají tu i dokonce stranu (Sinn Fein), která říká, že nastražit někde bombu je vlastně fajn a státotvorné. Největší problém jsou podle mě nepostižitelné dětské gangy, vyžívající se v soustavném terorizování cizinců. Sám jsem se stal obětí, nejednou. Až po vašem autě začne pětiletý spratek házet kameny a zpoza to pozorují smějící se rodiče, poznáte, o čem je řeč.
Veřejná doprava v porovnání s ČR podprůměrná, zdravotnictví zoufalé, ve spoustě věcí je chaos a bordel (jedno jméno ulice se vyskytne v tomže městě vícekrát, apod.), všeobecně vyšší kriminalita. Nadprůměrná je všemožná podpora dětí a vše, co s nimi souvisí, pokud máte haranty a chcete mít víc peněz, Irsko je země pro vás! Taky vzduch je tu čistší, teda diesely tu smrdí, pravda, ale jinak tu hodně fouká a prší a nevznikají inverze. Celoročně se tu chodí v jedněch hadrech, zimu poznáte tak, že furt leje. Taky jídlo je prvotřídní kvality, v ČR ani za nejdražší peníze neseženu to, co tady na každém rohu.
Poláci jsou úplně v pohodě, je jich tu hodně, ale tady drží cizinci pospolu, S litevcem jsem měl taky dobrou zkušenost, když jsem byl jednu chvíli ultralínej, tak jsem ho najal, aby za mě dělal a dobrý, nic tragického se nestalo.
Čeští muži shánějí v Irsku partnerku obtížně, za celou tu dobu se mi to vůbec nepodařilo. Ale tady asi záleží na jiných věcech, nemůžu to zobecňovat. Co mi tedy připadá, tak irky jsou oproti češkám tlustší, sebevědomější a mají horší zuby, ale zase si nepotrpí tak na styl a jsou tolerantnější vůči neduhům, koníčkám, přátelům apod. V ČR hrají peníze v navázání vztahu mnohem důležitější roli. Irka ví, že když skončí zbouchnutá, tak na tom leda vydělá.
Pro mě má Irsko výhodu, že za poloviční úvazek jako popelář vydělávám dvojnásobek toho, co v Praze na plný úvazek jako IT. Tak si alespoň platím další vzdělávání (řp C, licence námořní plavby, webdesign...). Jinak jsem tu hrozně zlenivěl.
Co mě ovšem naprosto drtí, je silniční daň, která tu je nejvyšší na světě, pokud nepočítáme Japonsko. Byl jsem zvyklý na svoji E30 320i, ale: importní daň by stála stejně jako podobné auto tady, za dvoulitr je roční sazba € 660 a pojištění ještě víc. Na nějaké české bonusy z ručení se samozřejmě nebere zřetel, se svým půl miliónem najetých km na dvou kontinentech jsem začínal od nuly jako vysoce rizikový, a to jsem se ještě prohlásil za církevního hodnostáře, abych dostal slevu. Abych to zkrátil, bávo je zpátky v Praze a tady se sunu umrněným litrovým Polem, kterému se už stihla vysrat převodovka, budíky svítí brčálově zeleně a co počítá ujetou vzdálenost v mílích, brr. Vzhledem k tomu, že dobu strávenou za volantem považuji za výraznou a důležitou část svého života, jsem z tohoto stavu vyloženě nešťastný a pokaždé se hrozně těším, když jedu za rodičema. Až to mé bávo bude po mně jednou na prodej, tak mi nikdo nebude věřit, že jsem najížděl jeden tisíc km ročně - vždy v průběhu dvou dnů.
A ještě perlička, vždycky jsem miloval koně a jezdectví, v ČR jsem jezdil na mnoha místech a statcích, moc mi to pomáhalo fyzicky i psychicky, no tak tedy v IRL na to zapomeňte, to je tady luxusní a náročný koníček pro bohaté a spodinu k tomu tady opravdu nepouštějí. Když jsem ještě s bávem před jedním statkem zastavil, okamžitě na mě vyběhl správce a hnal mě pryč, že tu nechce mít žádný plebs (orig. "Eastern Scum"). Později jsem vyzvěděl, že je to oficiální postoj všech statků na úrovni; jediní další, kteří tu mají koně, jsou travellers, což jsou divocí bílí pologramotní cikáni, kteří to mají jako spotřebku.
Chci se vrátit? Ano i ne, strašně mě sere nedostupnost solidní motorizace, ale co mě doma čeká? Poloviční plat a práce od nevidím do nevidím? - Amen.