Tak si tu debatu trochu shrnem
1) poradit se s někým, kdo tomu rozumí líp než my (právník...), třeba si ho vzít i s sebou. Jde podle mně o dost a člověk pak přijde o řidičák raz dva kvůli nějaký další blbosti. Protože nejspíš se budeš muset na místě rozhodnout jak postupovat a neudělat chybu.
2) jít tam - nechodit bez řádné omluvy (neschopenka...) je cesta do průseru. Nevím, jestli je možné místo návštěvy poslat dopis že odmítáš podat vysvětlení a tím to vyřídit, to si zjisti.
3) Ještě před tím, než budeš cokoliv říkat, před podáním vysvětlení, máš právo seznámit se s tím, o co jde a co na tebe mají.
4) Podle důkazů co mají pak postupovat dál - pokud nikde není tvůj obličej k poznání, odmítneš podání vysvětlení (podle toho odkazu na autowebu) a jdeš domů. Pokud jsi jasně k poznání, musíš zkusit něco jinýho - náklaďák za tebou, takže jsi jednal v krajní nouzi, nebylo možné bezpečně zastavit, ideální by bylo aby ten náklaďák byl na záznamu vidět a nejlíp to projel taky. Budou se cukat a možná vyhrožovat kde čím, ale je pořád na nich, aby oni bez pochybnosti prokázali, že to tak nebylo.
Tolik moje chabé teoretické znalosti, v tomhle případě rada právníka nad zlato

Dej vědět jak si dopadl.
Jinak jet červenou je prasárna, ale pokud to bylo jak říkáš, udělal bych to taky. Krom toho že lidi prostě chybujou a ty postihy za většinu přestupků když se nic nestane jsou nesmyslně přísný. Stát, policajti a úřady se v těchto věcech chovají jako sráči první třídy, jenom co nejvíc kasírovat. Tak jsem se trochu rozepsal