Příspěvek
od Vasa » 01. 02. 2008 15:25
Vozim si veci z US docela casto a moje poznatky z toho jsou nasledujici:
- oznacit balik zasadne jak pise Fugo - GIFT (ne kazdy z US obcanu to mozkove zvladne..., a firmy to nedelaj temer vubec)
- ceska celnice mi pripada jak namatkova domobrana, protoze klidne pusti bez DPH (clo je vetsinou 0% nebo nejaka podobne smesna sazba) nove veci za "x" tisic hodnoty, ale klidne napari DPH na evidentne pouzitou vec (naposledy tempomat). Sice to bylo asi 200Kc, ale i tak...
- obecne plati, ze velky a tezky balik je zajima (byt s "0" hodnotou) a maly je nijak zvlast nezaujme.
- pokud neco kupuji mimo aukce (eShopy, firmy atd) tak je postovne cca o 30-50% drazsi nez bezna USPS (US posta), protoze posilaji sluzbami typu DHL, FEDEX, UPS apd. - proste to neresi (maj to pohodlnejsi a jeste z toho par procent zisku). Vetsinou to delam tak, ze zasilku necham poslat US kamosovi do prace (Fedex Ground - cca 5-10dni domestic US bussines address, za par dolaru) a on mi to pak preposle normalni postou do Evropy. Samozrejme nejvyhodnejsi je to poslat po nekom kdo jede od tamtud a nebo prilozit do kontejneru. Ale tato moznost neni casta.
- zadny problem s postou (krome Cesky) jsem nikdy nemel.
To je ma zkusenost, treba se bude nekomu hodit. Vasek.
90' 318iT M40 410tkm / 87' 325i M20 96tkm / 86' 316 M10 BaurTC 80tkm / 85' 325e M50 284tkm / 83' 318i M10 129tkm / 85' 325e M20 226tkm