[quote="kouBaMW"]ot ot neznalce
je nejaky postup jak to spravne vybafat ? kdysi sem zkousel doutnik, ale nemohl sem tomu prijit na chut, resp me nejak neoslovil, treba sem to delal spatne...

[/quote]
Z doutníku by se nemělo popotahovat dlouze ani hluboko do plic jako z cigaret, naopak zlehka a hodně krátce, přibližně každých 35-45 sekund . Pokud by byl interval častější, začne se přehřívat, poté se zapaří, čímž dojde k zničení jeho chuti a pocitu trpkosti v ústech. Zkušení matadoři pak dobře vědí, že popel kouř ochlazuje, takže ho raději neodklepávají a nechají ho být, dokud neodpadne, pochopitelně do předem připraveného popelníku. Někteří ho dokonce raději drží v ruce, aby tato „nečistota“ nešťastnou náhodou nespadla na zem, což je nepřijatelné. I podle popela se poznají dobré doutníky, u nich je tuhý a šedobílý, naopak pokud je tzv. vločkovitý je jasné, že jde o nepříliš kvalitní výrobek. Lepší než odklepávání prsty je lehce ho otřít o okraj „odpadní nádoby“, předtím je vhodné z něj velmi mírně „zabafat“. Začne-li hořet nerovnoměrně, což se občas stává, jest doporučeno otáčet ho zvolna hořící stranou dolů, kde je přece jen o něco víc kyslíku. Pokud by ani to nezabralo, je třeba opatrně podržet „zasaženou“ část nad plamenem, dokud se opět nezapálí. Ale pozor! Doutník se nikdy nesmí plamene dotknout !