Motor M40 - Sprchování, vačka, montáž
Motor M40 - Sprchování, vačka, montáž
Je potřeba při montáži vačky a sprchování a utahovat něco momentovým klíčem? A jakým momentem? Jde o motor m40.
Tak jo, díky. A teď ještě - kdo mě dá momentovej klíč?
Mohl by mi někdo prosím napsat postup vyndat vačku (dostat se k zvedátkům) a jak zase všechno smontit?
Rozebíral jsem jednu hlavu, na tom motoru už nebyl rozvoďák, nic. Teď mě napadlo, že vlastně nevim jak na to
. Takže postup - sundám ventildekl, sundám sprchování, a dál
Díky

Mohl by mi někdo prosím napsat postup vyndat vačku (dostat se k zvedátkům) a jak zase všechno smontit?
Rozebíral jsem jednu hlavu, na tom motoru už nebyl rozvoďák, nic. Teď mě napadlo, že vlastně nevim jak na to

Díky
momentak mam ale az od 25Nm...
demontaz
pro sichr odpojit baterku
vypustit vodu z chladice, alespon po termostat
sundat postupne: vicko rozdelovace + palec, vrtuli,klinak,remenici na vodni pumpe a na klikovce, horni a dolni kryt rozvodaku
nastavit 1. valec do horni uvrati pri zazehu (bacha - 2 polohy vacky vuci klice!)- dira v bloku a v setrvaku, chce to nakej sroub nebo tycku,
na vacce je vpredu 4hran a v teto poloze je nahore ploska se 2 teckama
stahnout hadici z termostatu
vyndat rozvodak (ted uz pro jistotu netocit motorem ani vackou)
zaaretovat vacku pripravkem nebo kamaradem se sikama a povolit rozvodovy kolo
vyndat zadni kryt rozvodaku
postupne povolovat vsechny loziska vacky aby nedoslo k ohybani vacky
montaz je opacnej postup,
po utazeni vacky dat nejlip novy gufero
poloha vacky vuci kolu neni jednoznacne urcena - utahovat az po presnym nastaveni
po nasazeni novyho rozvodaku aspon 2x protocit motor a zkontrolovat polohu kliky a vacky
je dobry mit ten pripravek na zajisteni vacky i kdyz se to da udelat i bez nej ale je to voser
pokud nedavas novej rozvodak (nedoporucuju!!) neni potreba vypoustet vodu z chladice
jestli starej rozvodak nese znamky poskozeni - roztrepeni, trhlinky - urcite bych vymenil taky kladky
snad jsem na nic nezapomnel
demontaz
pro sichr odpojit baterku
vypustit vodu z chladice, alespon po termostat
sundat postupne: vicko rozdelovace + palec, vrtuli,klinak,remenici na vodni pumpe a na klikovce, horni a dolni kryt rozvodaku
nastavit 1. valec do horni uvrati pri zazehu (bacha - 2 polohy vacky vuci klice!)- dira v bloku a v setrvaku, chce to nakej sroub nebo tycku,
na vacce je vpredu 4hran a v teto poloze je nahore ploska se 2 teckama
stahnout hadici z termostatu
vyndat rozvodak (ted uz pro jistotu netocit motorem ani vackou)
zaaretovat vacku pripravkem nebo kamaradem se sikama a povolit rozvodovy kolo
vyndat zadni kryt rozvodaku
postupne povolovat vsechny loziska vacky aby nedoslo k ohybani vacky
montaz je opacnej postup,
po utazeni vacky dat nejlip novy gufero
poloha vacky vuci kolu neni jednoznacne urcena - utahovat az po presnym nastaveni
po nasazeni novyho rozvodaku aspon 2x protocit motor a zkontrolovat polohu kliky a vacky
je dobry mit ten pripravek na zajisteni vacky i kdyz se to da udelat i bez nej ale je to voser
pokud nedavas novej rozvodak (nedoporucuju!!) neni potreba vypoustet vodu z chladice
jestli starej rozvodak nese znamky poskozeni - roztrepeni, trhlinky - urcite bych vymenil taky kladky
snad jsem na nic nezapomnel