Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Vylepšení, úpravy - cokoliv co se udělá jinak, než jak bylo vymyšleno ve fabrice BMW.
(Turbo, podvozky, sportovní úpravy...)
Odpovědět
nanomi
Příspěvky: 9
Registrován: 01. 05. 2012 21:34
Bydliště: Nova Lesna

Příspěvek od nanomi » 12. 07. 2014 21:18

Ked to bude hotove, objednavam si jeden do mojej M3 :D

Uživatelský avatar
lucky325i
Příspěvky: 801
Registrován: 16. 04. 2004 01:15
Bydliště: Florida

Příspěvek od lucky325i » 04. 12. 2014 02:06

Tady je na ukázka cena je teda NELIDOVA!!

http://www.ebay.com/itm/Podi-BMW-e30-ve ... 0e&vxp=mtr
Manželka homosexuála s pláčem vypráví:
"Pak se svlékl, já se taky svlékla, on si oblékl moje šaty a od té doby jsem ho už neviděla."

Uživatelský avatar
hulda
Příspěvky: 1409
Registrován: 11. 10. 2008 12:37
Bydliště: Ostrava

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od hulda » 06. 06. 2015 09:20

Zdravím, vývoj zastaven? Nebo v jaké jé fázi? Nebylo by elegantnější tahat všechny udaje z OBD misto tahání drátu po celem autě k čidlům?
Když jsme u toho... Opravte mě popř. doplňte prosím...
Naše staré vrány mají K-line a L-line komunikaci že?!
Nevěděl by někdo, které ISO standarty použivají?
Já mám např. řidici jednotku DME 1.2 a našel jsem, že tá komunikuje dle protokolu ISO 9141-2 což nejsem schopen nikde ověřit?!
Případně jak se liší OBD 1 od OBD 2 a zda existuje nějaky funkční převodník pro ně?
Shánim součástky a podklady.. sehnal jsem si OBD to UART Interpreter, konkrétně STN1110.
dle výpisu umí:

all legislated OBD II protocols:
ISO 15765-4 (CAN)
ISO 14230-4 (Keyword Protocol 2000)
ISO 9141-2 (Asian, European, Chrysler vehicles)
SAE J1850 VPW (GM vehicles)
SAE J1850 PWM (Ford vehicles)
non-legislated OBD protocols:
ISO 15765
ISO 11898 (raw CAN)
SAE J1939 OBD protocol used in heavy-duty vehicles

ale zda je to použitelné na naše staré auta nebo ne, nebo zda existuje převodník pro to... Orientuje se někdo v tomto?

Uživatelský avatar
hulda
Příspěvky: 1409
Registrován: 11. 10. 2008 12:37
Bydliště: Ostrava

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od hulda » 11. 07. 2015 10:56

No.. vidim, že nikdo nic...
našel jsem toto:
http://people.ece.cornell.edu/land/cour ... 2012/ppv5/

Součástky se mi pomalu hromadí.. tak se do toho velmi brzo pustím. :)

Uživatelský avatar
Francis
člen E30.cz
Příspěvky: 3410
Registrován: 11. 02. 2003 11:06
Bydliště: Lánov
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od Francis » 11. 07. 2015 12:45

E30 ani euro E36 neumí OBD II.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition

Uživatelský avatar
Fusion
Sponzor Prodejce $$
Příspěvky: 904
Registrován: 14. 11. 2004 23:11
Bydliště: Brno

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od Fusion » 05. 08. 2015 21:55

Já bych to dokázal vymyslet, jen potřebuju nějaký info. Pochybuju, že E30 má K/L-line, ale můžu se mýlit.
Jaký je zhruba schéma 13 tlačítkovýho OBC? Nikdy sem si s tím nehrál a nevím co je za "budíkem", jestli je ještě nějaká jednotka mezi ECU, nebo to řeší gerät u displeje.
Kdyby náhodou někdo měl rozbitý, nebo třeba jen interface modul (pokud tam je) tak bych si s tím pohrál. Dalo by se zobrazit cokoliv co ukazuje OBC.

Uživatelský avatar
MazuPm
Příspěvky: 293
Registrován: 01. 08. 2008 22:24
Bydliště: Praha

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od MazuPm » 13. 08. 2015 11:00

BC tahá informace z budíků - rychlost, spotřeba paliva (propoj v budíkách - info jde z jednotky), hladina paliva a hladový oko. pak je tam ještě vstup na osvětlení a venkovní teplotu.

Uživatelský avatar
Fusion
Sponzor Prodejce $$
Příspěvky: 904
Registrován: 14. 11. 2004 23:11
Bydliště: Brno

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od Fusion » 13. 08. 2015 22:32

Aha, perfektní, snad aji jedny pohozený budíky někde mám.
Jinak AFR, tlak oleje apod. by se muselo brát z VDOček nebo něco, ty mám taky. Začnu bádat.

Uživatelský avatar
alkaba
Příspěvky: 2065
Registrován: 11. 01. 2010 00:25
Bydliště: Štramberk (Severní Morava)
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od alkaba » 14. 08. 2015 16:28

Už se mi doma válí asi půl roku Raspberry Pi 2 a myslím, že by to šlo použít úplně krásně na tyhle účely...až budu mít trochu času, tak se tím začnu zabývat.

Uživatelský avatar
hulda
Příspěvky: 1409
Registrován: 11. 10. 2008 12:37
Bydliště: Ostrava

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od hulda » 15. 08. 2015 16:09

Raspberry se mi imho zdá jako overkill pro tuto operaci... Ale proč ne... duležitý bude ten převodník no.. který zvolit.. ja zkusím ten, co jsem tu postoval, už ho mám doma i kulatý konektor... At neztroskotám hned na začatku, že se to nebude bavit... :D
Ale jak jsem psal.. jednotka DME 1.2 by to už umět měla.. co maji za jednotky E30 netuším.

Uživatelský avatar
Fusion
Sponzor Prodejce $$
Příspěvky: 904
Registrován: 14. 11. 2004 23:11
Bydliště: Brno

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od Fusion » 19. 08. 2015 18:50

Ten převodník ti moc nepomůže. Na OBD-II běhají "zprávy", který je potřeba pak zas rozkódovat a převézt na čitelnou hodnotu. Vzhledem k tomu, že z budíku E30 leze pro každou hodnotu zvlášť pin, bude na nich normálně sprostá odporová hodnota. Kdyby tam byl K/L-line nebo OBD tak by to šlo všechno po pár drátech.
Já teď spíš přemýšlím jestli vůbec brát data z konzole, když to je všechno vidět a téměř k ničemu, pokud by se teda nedělal log pro pozdější porovnávání. Spíš by bylo dobrý brát tý hodnoty z přídavných budíků a to zobrazit na displeji místo klasických ruček.

Uživatelský avatar
alkaba
Příspěvky: 2065
Registrován: 11. 01. 2010 00:25
Bydliště: Štramberk (Severní Morava)
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od alkaba » 19. 08. 2015 19:18

Taky jsem si docela jistý, že všechny signály do budíků jsou jen odpory. Bylo by taky zajimavé načítat live signály i z řídící jednotky, jako třeba teplota chladiva, předstih, poloha klapky, lambda apod. No teď budu mít konečně trochu času na hraní a přijde mi diag. kabel, takže uvidíme co z toho vyleze.

Uživatelský avatar
hulda
Příspěvky: 1409
Registrován: 11. 10. 2008 12:37
Bydliště: Ostrava

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od hulda » 21. 08. 2015 14:41

Tak pak je tu otrocká ale zaroven 100% univerzální a funkční možnost.. natahnout si kabel ke každému čidlu... difer, teploty oleje, HALka... člověk pak vyčte vše.. najit odporove průběhy a napsat otačkoměr a tachometr jsou banality... jen ta dratovačka bude těžký opruz.. Proto bych rád to OBD....

Uživatelský avatar
skodik
Příspěvky: 252
Registrován: 19. 07. 2007 18:25
Bydliště: Sedlice(Strakonice) jihočechy

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od skodik » 02. 04. 2017 09:51

ahoj, sice už nemám třícu,ale koukám, že se to nedotáhlo do konce. Jelikož potřebuji některý hodnoty vědět i u jiných aut, narazil jsem na tohle, umí až 8 čidel, má Warning funkci a lze si to nadefinovat tak jako zobrazit jen jednu nebo tři hodnoty...používá standartní čidla. A prodává i bez panelu. já mám s panelem..video je z fabie, jen na zkoušku, takže fungovaly jen volty.....video pro představu,
jirka

https://www.youtube.com/watch?v=mVw1iIbUtR0
http://www.jfperformance.cz/mereni-indikace.html

Uživatelský avatar
MattyX
Příspěvky: 12013
Registrován: 06. 07. 2008 17:31
Bydliště: Zatáčka před Wídňou - Štatl - Vopičí hory

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od MattyX » 02. 04. 2017 10:44

škoda, že to čidlo tlaku tam k tomu nabízí tady to klasické nepřesné, kdyby tam nakódoval linérní čidlo od honeywell 0,3-4,7V tak by to bylo daleko přesnější :)

Uživatelský avatar
skodik
Příspěvky: 252
Registrován: 19. 07. 2007 18:25
Bydliště: Sedlice(Strakonice) jihočechy

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od skodik » 02. 04. 2017 13:14

zle se sním domluvit, on to programuje...za zeptání nic nedáš.. pro moje potřeby to stačí .-)

Uživatelský avatar
MattyX
Příspěvky: 12013
Registrován: 06. 07. 2008 17:31
Bydliště: Zatáčka před Wídňou - Štatl - Vopičí hory

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od MattyX » 02. 04. 2017 13:24

Pro mě zbytečné, já už mám tyhle věci dokódované jinak ... :) jen vím, že to tlakový čidlo může kecat klidně o 0,5b

Uživatelský avatar
skodik
Příspěvky: 252
Registrován: 19. 07. 2007 18:25
Bydliště: Sedlice(Strakonice) jihočechy

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od skodik » 02. 04. 2017 17:13

každopádně dobrý info...stejně mu musím napsat, tak se zeptám....

Uživatelský avatar
Vasa
Moderátor e30.cz
Příspěvky: 3032
Registrován: 17. 05. 2005 17:30
Bydliště: Plzeň +420775466722

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od Vasa » 08. 07. 2017 23:26

Zdar Bando,

tak letos jsme oslavili 10-te vyroci tohoto projektu a to si zaslouzi nejaky "update" :)
Za tech 10 let se lecos zkusilo, lecos prehodnotilo a clovek take trochu zestarl atp... No, vzhledem k tomu, ze se mi nepodarilo ziskat identicke LED zobrazovace potrebne pro originalni vzhled puvodnich ALPINA pristroju jsem trochu prehodnotil jak to ve finale chci mit. Znate me uz celkem dobre a vite, ze jsem zaprisahly vyznavac original vzhledu a kdyz uz se neco pridava co tam nepatri tak, aby to jako original alespon vypadalo a pusobilo...

A z toho vseho vzeslo toto:

<img src="http://vasekplzen.rajce.idnes.cz/nasten ... 210503.jpg">

Uživatelský avatar
Vasa
Moderátor e30.cz
Příspěvky: 3032
Registrován: 17. 05. 2005 17:30
Bydliště: Plzeň +420775466722

Re: Nahrada za Alpina pridavne pristroje

Příspěvek od Vasa » 08. 07. 2017 23:37


Odpovědět