dotaz na právníka???

Cokoliv o čem se dá psát v souvislosti s BMW.
Odpovědět
Paja
Kontaktovat uživatele:

dotaz na právníka???

Příspěvek od Paja » 26. 10. 2008 19:29

Chci se zeptat jak je to když koupím auto na kterém zjistím vážnou skrytou vadu - je podle zákona možnost odstoupit od smlouvy a vůz vrátit a pokud ano tak do jaké doby????

koupil jsem 530d a na měm nějaký idiot vyměnil vstřikovače - 4 ks ale dal tam nějaké z jiného auta a ty se teď vysypaly!!!!!! auto nejede - oprava 60 000kč - ano slovy šedesáttáců - plus práce - pohoda ne?? a teď jak je to????

v kupní smlouvě byly závady sepsány ale o tomto ani slovo - a auto nejede že!!!!!

díky za vaše rady ale prosím poradte někdo kdo tomu fakt rozumí!!!!!

BALI
člen E30.cz

Příspěvek od BALI » 26. 10. 2008 20:00

na ojetinu je záruka tušim že 6 měsíců... pokud je to skrytá závada o který jsi nebyl obeznámen,tak samozřejmě od smlouvy odstoupit můžeš

slubox
sponzor E30.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slubox » 26. 10. 2008 22:39

BALI píše:na ojetinu je záruka tušim že 6 měsíců... pokud je to skrytá závada o který jsi nebyl obeznámen,tak samozřejmě od smlouvy odstoupit můžeš
Tak tak.
E39 530dat Individual
E30 335i
ex: E30 324d ,,Alpina"

Jirouch1

Příspěvek od Jirouch1 » 26. 10. 2008 23:26

A hlavně písemně 8) Když se bude prodávájící kroutit, ať máš něco u soudu v ruce, mám to za sebou :roll: Hodně štěstí :wink:
E30 318 M10--›E30 320i M20--›E30 318is--›E30 318is--›E39 530D Touring--›E39 528i saloon--› X5 E53 3.0i LPG

Max-Max
Moderátor e30.cz

Příspěvek od Max-Max » 26. 10. 2008 23:51

nejlepsi je nechat posoudit kupni smlouvu pravnikovi... je jen dobre, ze ste nakou sepsali a jsou tam zapsany chyby, o to se da odprit. Ale necekal bych a rovnou to resil, litr-dva pravnikovi je furt lepsi nez 60 za opravu
325i, 635CSiA, FJR 1300A, W638 V220

KuaJa

Příspěvek od KuaJa » 27. 10. 2008 05:00

tak já bych to neviděl úplně růžově :-)
Kupoval jsi v bazaru nebo od nepodnikatele?
Na ojetý auta není žádná záruka :!: - pokud Vám ji bazarista speciálně nedá nějak jako bonus - tohle je nesmysl, který leckdo říká hrozně často. jde jen o to, že do 6 měsíců se dá uplatnit právo z odpovědnosti za vady věci - skryté vady ap.
Viz. občan k tomu:
§ 597
(1) Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu vady; jde-li o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má též právo od smlouvy odstoupit.
(2) Právo odstoupit od smlouvy má kupující i tehdy, jestliže jej prodávající ujistil, že věc má určité vlastnosti, zejména vlastnosti kupujícím vymíněné, anebo že nemá žádné vady, a toto ujištění se ukáže nepravdivým.

Ty vlastnosti podle odstavce 2 předpokládám, že jste neuváděli, takže z toho se většinou vycházet nedá.
V tvém případě se budete handrkovat, jestli ty vstřikovače byly způsobilé tam fungovat nebo ne (neznamená to, že když na autě nemám origo náhr. díly, že by to byla automaticky skrytá vada) - jestli to je totiž vlastně vada, kterou to auto mělo v okamžiku prodeje.
Myslím, že se ti nepodaří prokázat, že by to byla vada, která činí věc neupotřebitelnou - tj. nebudeš mít právo odstoupit od smlouvy - takže budeš spíš žádat slevu z kupní ceny, úhradu nákladů na odstranění vady, náhradu nákladů spojených s odstraněním vady ap.
Chce to mít velice důkladně podložený nákladově - on bude tvrdit, že je podobnou opravu schopen zajistit mnohem levnějc, že je to blbost, že tyhle díly tam nebyly, že to měl origo ap. ap. ap.
Předpokládám, že auto už jsi nechal opravit a to, že tam byly jiný vstřikovače budeš prokazovat akorát tím, že nějaký kámoš automechanik bude říkat: "..no tak ty jak jsem vyndal, tak ty tam určitě nepatřej a byly celý rozbitý.." - nebo to nějak dobře doložíš?

Záleží hodně na tom od koho jsi koupil a jak máte smlouvu udělanou - tady jen obecně popisuju situaci.
Snaž se být hodně velkorysý a pokusit se o mimosoudní dohodu - u soudu to skončí tak, že auto se rozpadne v soudní úschově a on ti po 3 letech dá 30.000,- jakože slevu.
Jestli ty vstřikovače jsou prokazatelně takový, že to bylo úplně blbě, že je tam dal a budeš schopen to doložit, tak můžeš tlačit i hodně tvrdě. Asi bych taky doporučoval vzít si právníka.
Hey dude, where is my car? :-)
M52B28 e39 Obrázek a spagheti storyObrázek

pip

Příspěvek od pip » 27. 10. 2008 05:40

KuaJa píše: V tvém případě se budete handrkovat, jestli ty vstřikovače byly způsobilé tam fungovat nebo ne (neznamená to, že když na autě nemám origo náhr. díly, že by to byla automaticky skrytá vada) - jestli to je totiž vlastně vada, kterou to auto mělo v okamžiku prodeje.
Podle toho jak mysli to "z jineho auta" pokud jsou to at uz origo nebo ne, ale vstriky, ktere tam typove patri mel bys pravdu, pokud tam ale dal nejakej bastl, u ktereho se ukaze, ze tam nemohl fungovat spravne, protoze neni do toho staveny, tak se muze dovolavat one skryte vady.

ed
No vlastne tohle...
KuaJa píše: Jestli ty vstřikovače jsou prokazatelně takový, že to bylo úplně blbě, že je tam dal a budeš schopen to doložit, tak můžeš tlačit i hodně tvrdě. Asi bych taky doporučoval vzít si právníka.

slubox
sponzor E30.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slubox » 27. 10. 2008 07:52

KuaJa píše: Předpokládám, že auto už jsi nechal opravit a to, že tam byly jiný vstřikovače budeš prokazovat akorát tím, že nějaký kámoš automechanik bude říkat: "..no tak ty jak jsem vyndal, tak ty tam určitě nepatřej a byly celý rozbitý.." - nebo to nějak dobře doložíš?

.
Ved pisal ze auto je nepojazdne, takze to opravovat nedaval. Coz je vyhoda pri odstupovani od zmluvy, ale zas musi dokazovat ze tie vstreky tam boli :?
E39 530dat Individual
E30 335i

Paja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja » 27. 10. 2008 09:10

Děkuji všem - věc se má tak - auto je v servise a čeká se až řeknu co s tím - sundali jsme jen dekly které to kryjou a zjistili že 4vstřiky jsou rozdílné jak tvarem tak i množstvím vstřikovaného paliva - podle přepadových hadiček - do vstřiku se nijak nezasahovalo ani se je nebudu pokoušet vytahovat - zatím mám důkaz že jsem se jich nedotkl i podle toho jak budou zapečené a že na bocích nebude čerstvé opotřebení od klíče a pod. dva vstřiky vracejí 2dílky nafty za 10sekund - ostatní 4 vracejí 3,5-4 dílky nafty - což může vést k špatnému spalování, rozdílné teplotě hoření a propálení pístu apod. - dále jsme zjistili že vstřikovače jsou upilované nahoře v místech pro konektory a ty konektory tam nedrží jelikož pojistky pro zacvaknutí konektoru mají rozdílné velikosti!!! takže jsme to nechali tak a pokud se s majitelem nedomluvím na slevě 20-30t tak to převezme právník! vstřikovače jsem neměnil ani na ně nehrabal - auto jezdilo dva dny což mě vede k tomu že jde o jasný podvod ze strany prodávajícího!!

KuaJa

Příspěvek od KuaJa » 27. 10. 2008 10:40

myslím, že tohle je dobrá výchozí pozice - zajednal jsi to zatím dobře. teď aby teda chalan vysolil peníze a bylo. držím palce
Hey dude, where is my car? :-)
M52B28 e39 Obrázek a spagheti storyObrázek

Paja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja » 27. 10. 2008 10:46

No teď jsem s ním mluvil a říkal že se chce s vklidu domluvit jelikož o tom prý vážně nevěděl- to je těžko zjistitelné - každopádně mi převedl na účet 15 000 a prý může mít ty vstřikovače za nějakých 5300 plus mínus - já jsem je sehnat též tak nějak. snažili jsme se to uhádat na 20t ale nakonec jsme se domluvili takhle - takže já teď koupím 4vstřiky a vyměním je s tím ža ty další dva jsou můj problém - ty ale jedou normálně takže by to mohlo jet a já po výplatě koupím poslední dva kusy. Chtěl jsem víc ale uprosil mě na tom že mi při prodeji slevil 12t a to je pravda tak jsme se v klidu domluvili. dnes zkusím ještě ty vstřikovače sehnat co možná nejlevněji a pak se do toho pustím do pátku to musí být komplet opravené - chtěl jsem 20 ale je to lepší než se hádat a platit právníka! snad se to podaří opravit co nejlevněji!!!

slubox
sponzor E30.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slubox » 27. 10. 2008 12:25

aspon ze byvaly majitel to chape a neni svina...
E39 530dat Individual
E30 335i

Paja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja » 27. 10. 2008 12:32

No Marten se opravdu snažil to nějak rozumně semnou vyřešit - auto jsme prolezli horem dolem a vše se zdá v pořádku takže jakmile se vymění vstřikovače a nový palivový filtr tak bude vše doufám v pořádku.

Odpovědět